Mucize besin, anne sütü

Halk Sağlığı Müdürlüğü Dünya Emzirme Haftası nedeniyle bilgi notu gönderdi.

04 Ekim 2013 Cuma 17:41
 Mucize besin, anne sütü


Halk Sağlığı Müdürlüğü Dünya Emzirme Haftası nedeniyle bilgi notu gönderdi.

‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler’ programı kapsamında Bebek Dostu İl ünvanı kazanan Çorum’da, Üreme Sağlığı Eğitimleri ile emzirmenin desteklenmesi amaçlı personel eğitimleri ve halk eğitimleri devam ettiği bildirildi.

İşte o yazı;

Bakanlığımızca 1991 yılından beri emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla ve UNİCEF/Dünya Sağlık Örgütü önerileriyle “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler” programı yürütülmektedir.

Program kapsamında; Çorum İli, yaptığı çalışmalar neticesinde 04 Ekim 2004 tarihinde Bebek Dostu İl Unvanı almıştır.

Müdürlüğümüzün ilimizde yürüttüğü Üreme Sağlığı Eğitimleri ile emzirmenin desteklenmesi amaçlı personel eğitimleri ve halk eğitimleri devam etmektedir. Ayrıca Bebek Dostu Aile Hekimliği çalışmaları da devam etmekte olup 33 Aile Hekimimiz “Bebek Dostu Aile Hekimi” unvanı almıştır.

BEBEKLER İÇİN MUCİZEVÎ BESİN: ANNE SÜTÜ

Bebek ve küçük çocukların beslenmesindeki temel politikamız; tüm doğan bebeklerin doğumdan sonra hemen emzirilmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6.aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yaşına kadar devam ettirilmesidir.

İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın görülme riski azalır.

Emzirme, doğum sonrası rahmin toparlanmasını hızlandırır. Emziren anneler daha kolay kilo verirler.

Emzirme, annede oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlar. Emzirirken salgılanan bu hormon, anne ile bebek arasındaki duygusal bağı da arttırır.

Meme emmek, bebeğin de duygusal ihtiyacını karşılar. Bebekler, dokunulmaktan ve kucaklanılmaktan hoşlanırlar. Emzirme esnasında, annesiyle yakın bedensel temasta olmak bebeğin bu önemli ihtiyacını karşılamak açısından çok önemlidir.

İLK SÜTLER NEDEN ÖNEMLİDİR?

Doğumdan sonraki ilk 7 günde vücudunuzun ürettiği süte, ilk süt (kolostrum) denir. Sarımsı renkte olan bu süt, özellikle protein, mineral ve vitaminlerden zengindir. Sarımsı renk, yüksek beta karoten düzeyinden kaynaklanır. Kolostrum proteinin içeriğinde, bebeğinizi hastalıklardan koruyucu antikorlar (özellikle IgA) ve barsak epitelinin direncini arttırıcı maddeleri bulunur. Doğumunuzdan sonraki ilk 7–15 gün arasında üretilen süt ise, “geçiş sütü” olarak bilinir. Bu sütte toplam protein miktarı azalırken laktoz, yağ ve toplam kalori içeriği artar. İlk iki haftadan sonra anne sütü “olgun süt” özelliği kazanır.

SÜTÜN MİKTARI BEBEĞE YETERLİ OLUYOR MU?

Bebeğinizi her emzirdiğinizde, vücudunuz sütü bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun olarak üreterek, miktarını ayarlar. Emzirmenizin başında karbonhidrattan zengin bir süt (ön süt) verirken, sonuna doğru yağdan zengin bir süt (son süt) salgılarsınız. Aslında vücudunuz, iki bebeği emzirebileceğiniz kapasitede süt üretebilme yeteneğine sahiptir.

Bebeğiniz sütünüzle doymuyor ise, kan şekeri düzeyinin düşmesine bağlı olarak,  uyuklama ve ağlamama gözlenir. Sakin görünümü size yanlışlıkla bebeğinizin doyduğu izlenimini verebilir. Bu yüzden bebeğinizin kilo alımını, ilk 1 yaşa kadar yakından izlemelisiniz.

HANGİ EMZİRME POZİSYONU DOĞRUDUR?

Emzirmenin tek bir pozisyonu yoktur. Beşik pozisyonu, çapraz beşik, yatar pozisyon gibi değişik pozisyonlardan kendinize en uygun olanı seçip, emzirebilirsiniz. Doğumunuzu takip eden ilk günlerden sonra beşik pozisyonu önerilir.

BEŞİK POZİSYONU İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

- Arkanıza hafif yaslanarak otururun.

- Kolunuzu dayamak için bir destek bulun.

-  Ayaklarınızı uzatmak veya ayağınızı dayayıp, dizini yukarı kaldırmak için bir puf edinin.

-  Bebeğinizi kolunuza veya bir yastığa uzatıp, yaklaşık 45 derece bir eğimle memenize yaklaştırın.

-  Bu pozisyonda bebeğinizin elleri serbest olmalıdır. Böylelikle memenize temas edebilir ve ellerinin yardımı ile meme başınızı bulabilir.

- Elinizin işaret ve orta parmağı yardımı ile meme başınızı, bebeğinizin ağzına yönelterek, baş parmağınız ile yukarıdan aşağıya doğru memenizi sıvazlayıp, sütünün kolay gelmesine yardımcı olun.

- Bebeğiniz emme işlemi sırasında, ağzının içersinde bir vakum yapar. Bu negatif basınç, memenizden sütün gelmesini sağlar. Bebeğiniz memenizden ayrılırken bu basıncı yok etmek için bir parmağınızı bebeğinizin ağzına koyarak, basıncı azaltmalısınız.

- Bebeğiniz ağzını genişçe açtığında, alt dudağını meme ucunuzun altına gelecek şekilde çabucak memenize yaklaştırmalısınız. Bebeğiniz ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı (areola) da kavramalı, alt dudağı dışa kıvrık olmalı ve çenesi memenize dayanmamalıdır.

- Eğer bebeğinizi tam yatar pozisyonda emzirirseniz, gelen sütünüz burun arkasına kaçabilir. Hatta kulaklardan ve boğaza açılan kanalın ağzından, kulak yoluna geçerek enfeksiyona neden olabilir. Yenidoğan kulak iltihaplarının en sık rastlanan nedeni, hatalı pozisyonlarla emzirmedir, ayrıca yattığınız yerden bebeğinizi emzirmeniz hem sütünüzün gelmesi hem de olabilecek tehlikeli sonuçlar yönünden sakıncalıdır. Emzirirken yatakta da olsa, mümkün olduğu kadar dik oturmalısınız.

ORTALAMA EMZİRME SÜRESİ ve SIKLIĞI NE KADAR OLMALIDIR?

Bebeğiniz bir öğünde alacağı sütün yüzde 50’sini ilk 1-2 dakikada, yüzde 90’ını ise ilk 5 dakikada emer. Ortalama emzirme süreniz 15-30 dakika arasında olmalıdır. Bu nedenle bebeğinizi devamlı ve saatlerce emzirmek yerine, en az 15 dakikalık aralarla emzirmeniz, en sağlıklı olanıdır. Bebeğinizi sabit zaman aralıkları ile değil, o istedikçe emzirmeye çalışmalısınız. Bu süre 30 dakika ile 3 saat arasında değişmekte olup, beslenme aralıklarının ilk ay için 3 saati aşmamasına özen gösterin.  Daha sonra ki aylarda, bu süre bebeğinizin isteğine göre uzar. Anne sütünün yeterliliği, göğsünüzü sıktığınızda süt gelmesinden, bebeğiniz düzenli bir şekilde kilo almasından (ilk 6 ay içinde 150-200 gram ya da her ay 600-800 gram kilo) anlaşılır. Bebeğiniz günde 5-6 kez altını ıslatıyor ve günde 1-2 kez kakasını yapıyorsa, sütünüzün yeterli olduğunu anlayabilirsiniz.

Sütün yeterince gelmesi için emzirmenin sık sık yapılması gerekir. Bebek her ağladığında emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve ağrıları önler. Bazı yeni doğan bebekler çok uyur ve yeterince sık ememezler. Böyle bebekler ilk günlerde 3 saat sonunda uyanmamışlarsa uyandırılıp emzirilmelidirler.

UNUTMAYINIZ… ANNE SÜTÜ;

Yenidoğan bebek için en iyi, en doğal ve taze besindir.

Her zaman temiz ve mikropsuzdur.

Daima hazırdır, bedavadır, özel harcama gerektirmez

Anne sütünde bebeğin ihtiyacı olan su vardır, ayrıca su verilmesine gerek yoktur.

Tamamıyla ve kolay sindirilir

Anne sütü alan bebeklerde ishal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.

Doğumdan sonra gelen sarı süt (ağız sütü) bebeği hastalıktan korur.

Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.

Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.

Emziren annelerde meme ve rahim kanseri daha az görülür.

ANNENİN YAVRUSUNA EN GÜZEL ARMAĞANI ANNE SÜTÜDÜR.

Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü



Son Güncelleme: 04.10.2013 17:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.