Otizm giderek artıyor

Fiza Aile Danışmanlığı Kurucu Müdürü Firdevs Karaca Eren, otizmin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de görülme sıklığı artan bir psikiyatrik rahatsızlık olduğunu belirtti.

19 Eylül 2013 Perşembe 12:15
 Otizm giderek artıyor

Fiza Aile Danışmanlığı Kurucu Müdürü Firdevs Karaca Eren, otizmin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de görülme sıklığı artan bir psikiyatrik rahatsızlık olduğunu belirterek, “Fiza Aile Danışmanlığı olarak Özel Eğitim kapsamında yer alan Otizm şüphesi olan çocukları erken tanılama ve otizm tanısı bulunan birylerin eğitsel gereksinimlerini oluşturmada katkı sunan Gilliam Otizm Derecelendirme Ölçeği Uygulayıcı Sertifikası ile hizmete sunmuş bulunuyoruz.” Dedi.

Firdevs Karaca Eren, otizm değerlendirme ölçeği ve hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi; Otizm tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı her geçen gün artış gösteren bir psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Sosyal iletişimde yetersizlik, göz kontağı kuramama, akıcı konuşmada bozukluk ,empati yoksunluğu ve eşlik eden bir çok belirti ile kendini gösteren Otizm Spektrum Bozukluğunun nörolojik kökenli bir bozukluk olduğu yönünde yaygın kanaat vardır. Bireyin otizmden etkilenme derecesini belirlemek ve eğitim çalışmalarına yöne verebilmek için ülkemizde standardizasyonu yapılan tek ölçek Gilliam Otizm Derecelendirme Ölçeği’dir. Uygulayıcı sertifikası bulunan uzmanlar tarafından değerlendirmesi yapılan ölçek ile bireyin otizmden etkilenme derecesi ve eğitim planlaması yapılabilmektedir. Fiza Aile Danışmanlığı olarak Özel Eğitim kapsamında yer alan Otizm şüphesi olan çocukları erken tanılama ve otizm tanısı bulunan birylerin eğitsel gereksinimlerini oluşturmada katkı sunan Gilliam Otizm Derecelendirme Ölçeği Uygulayıcı Sertifikası ile hizmete sunmuş bulunuyoruz.

Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği-2 (GOBDÖ-2), otistik bozukluğu karakterize eden davranışlar sergileyen 3-23 yaşlar arasındaki bireylerin değerlendirilmesini amaçlayan bir derecelendirme ölçeğidir. GOBDÖ-2’nin psikometrik özellikleri oldukça güçlü iken Türkçe Versiyonu da sağlam psikometrik özellikler yansıtmaktadır. GOBDÖ-2-TV aşağıdaki amaçlar için güvenli bir şekilde kullanılabilir:

1.Otistik bozukluk gösteren bireyleri tarama/tanılama. Taramanın amacı bireyi başlangıçta hızlı bir şekilde değerlendirerek, gerektiğinde daha ayrıntılı değerlendirme için tanılamaya yönlendirmek; tanılamanın amacı ise bireyin spesifik olarak bir bozukluğa sahip olup olmadığını ortaya koymaktır. GOBDÖ-2-TV her iki amaca da hizmet eden geçerli ve güvenilir bir araçtır. Ancak tanılama süreci ve sonunda alınacak kararların bireyin ve ailesinin yaşamındaki önemi göz önüne alındığında, tanılama sürecinin çoklu araç, çoklu kaynak, çoklu ortam ve çoklu değerlendirmeyi yansıtması gerektiği söylenebilir. Bu nedenle GOBDÖ-2-TV böyle bir süreçte kullanılabilecek araçlardan biri olarak görülmelidir.

2.Ağır düzeyde davranış problemlerini değerlendirme. Tanıdan bağımsız bir şekilde, ağır düzeydeki problem davranışların değerlendirilmesinde ve hangi problem davranışların hedef davranışlar olarak alınacağına karar vermede GOBDÖ-2-TV kullanılabilir.

3.Davranışsal ilerlemeyi belirleme/değerlendirme. Bireyin davranışsal problemlerinin müdahale/eğitim öncesi düzeyinin, müdahale/eğitim süresince değişiminin ve müdahale/eğitim sonrası ilerlemenin değerlendirilmesi amacı ile GOBDÖ-2-TV kullanılabilir.

4.Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) için amaçları belirleme. GOBDÖ-2-TV’de yer alan üç alt ölçek ve toplam 42 madde (davranış) temelinde, birey için BEP amaçları belirlenebilir. Eğitimciler ve diğer uzmanlar, GOBDÖ-2-TV ile, Stereotip Davranışlar, İletişim ve Sosyal Etkileşim alanlarında bireyin davranışlarını değerlendirerek birey için uygun amaçlar belirleyebilirler.

5.Bilimsel araştırmalar için veri toplama. Bilimsel araştırmalarda veri toplama süreci geçerli ve güvenilir ölçme araçlarını gerektirir. GOBDÖ-2-TV,  otistik bozukluğun derecesi hakkında geçerli ve güvenilir bilgiler sunar. GOBDÖ-2-TV, sahip olduğu güçlü psikometrik özellikleri ile araştırmacılar için katılımcıların otistik bozukluk gösterip göstermediğini ve gösteriyor ise otistik bozukluğun derecesini ortaya koymada yararlı bilgiler sunmaktadır.

Fiza Aile Danışmanlığı olarak Çorum merkez ve ilçeler başta olmak üzere, genişleyen yelpazemizle çevre illeri de Özel Eğitim ve Aile Danışmanlığı alanlarında ilklerle buluşturmaya devam edeceğiz.





Son Güncelleme: 19.09.2013 12:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165