Özel davetle gitti, 11 kritik operasyona katıldı

HİTÜ Tıp Fakültesi'nin başarılı cerrahlarından Prof. Çağatay Evrim Afşarlar, özel davetle Özbekistan’a giderek bir ilke imza attı

29 Mart 2021 Pazartesi 10:44
Özel davetle gitti, 11 kritik operasyona katıldı

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Cerrahi Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Çağatay Evrim Afşarlar, özel davetle gittiği Özbekistan’da 11 kritik ameliyatı başarıyla gerçekleştirerek bir ilke imza attı.

Hitit Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan, Özbekistan Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Çocuk Hastanesi’nin Başhekimi Prof. Dr. Alisher Sharipov, aralarında doğuştan yemek borusu ve makatı kapalı olan 2 çocuğun da bulunduğu 11 hastanın ameliyatını yapabilecek tecrübeli doktor bulunamaması üzerine, HİTÜ Tıp Fakültesi’nin tecrübeli cerrahlarından Prof. Çağatay Evrim Afşarlar’a özel davette bulundu.

Prof. Afşarlar, Rektörlük onayıyla onayla Taşken’te giderek Özbekistan Ulusal Çocuk Hastanesi’nde bir süredir ameliyat olmak için bekleyen hastalarla buluştu.

Afşarlar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,  ameliyat olmayı bekleyenler arasında 1’i doğuştan 2 çocuğun yemek borusunun ve 1 çocuğun da makatının kapalı, diğerlerinin ise tümör bulunan, laparoskopi ve videotorakoskopi gerektiren hastalar olduğunu söyledi.

Ameliyatlar için ihtiyaç duyulan tüm malzemeleri belirledikten sonra, hastane yöneticisi Prof. Dr. Alisher Sharipov’a bildiren Afşarlar, gerekli hazırlıkları tamamlayarak, hastanenin çocuk cerrahları Dr. Khasim Sultanov ve Dr. Mansur Nasirov, çocuk onkoloğu Dr. Kamol Iskendarrov ile koordineli bir şekilde ameliyatları tek tek gerçekleştirdiklerini belirtti.

ÖZBEKİSTAN’DA DAHA ÖNCE BU TÜR AMELİYATLAR YAPILMAMIŞ

Bir hafta süren ameliyatlar kapsamında yeni teknikleri kullandıklarını anlatan Afşarlar, şöyle dedi;
“Bir haftalık süreçte, ilk olarak ileri tecrübe gerektiren 3 tümör ameliyatı yaptık. Bu hastalar, ülkedeki birçok merkez tarafından tümörlerin çıkarılmasının mümkün olmadığı söylenerek refüze edilen hastalardan oluşmaktaydı. Gayet başarılı ameliyatlarla tümörleri çıkardık.  Daha sonra, yemek borusu doğuştan tam kapalı olan 1.5 yaşında bir erkek bebek ile kostik madde içimi sonrası yemek borusu kimyasal yanığa maruz kalan 3 yaşında bir kız çocuk için gastrik pull-up ameliyatı yaptık. Yani çocuklarda mide yukarı çekilmek suretiyle yemek borusu oluşturuldu. İleri tecrübe gerektiren bu ameliyatlar, daha önce Özbekistan’da çocuk hastalarda hiç yapılmamış. İki hastaya yaklaşık 6-7 saat süren ameliyat başarı ile uygulandı.”

Makatı kapalı çocuk için de anal atrezi ameliyatı uyguladıklarını, laparoskopi ve videotorakoskopi gerektiren hastalar için ise planlanan operasyonları başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Afşarlar, “Ameliyat sonrası erken dönemde hastalarımızın hiçbirinde herhangi bir sorun yaşanmadı” dedi.

AMELİYATLAR ÖZBEK DOKTORLAR İÇİN İYİ BİR EĞİTİM OLDU

Prof. Dr. Afşarlar, Özbekistan’da sağlık alt yapısından ziyade bazı alanlarda tecrübeli doktor sıkıntısı yaşandığını belirterek, “Bu ameliyatlar ülkemizdeki birçok merkezde yapılıyor ama Özbekistan özelinde nispeten özellikli, tecrübe gerektiriyor. Ülkemiz sağlık alanında ciddi gelişme gösterdi. Türk hekimlerine yurt dışında güven, ciddi oranda fazla. Türk hekimlerinin tecrübelerini biliyorlar ve bundan her fırsatta faydalanmak istiyorlar. Özbekistan ata toprağı, onlar soydaşlarımız. Türkiye olarak tarihi ve gönül bağlarımız olan bu ülkeye sağlık alanında destek vermek, orada hastalara şifa eli olmaktan dolayı büyük mutluluk duydum. Ameliyatlar aynı zamanda Özbek doktorlar için iyi bir eğitim oldu. Bu süreçte orada görevli çocuk cerrahları ve onkologları ile birlikte güzel koordineli bir çalışmamız oldu.”dedi.

Son Güncelleme: 30.03.2021 21:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
geçici işçi 2021-03-30 12:36:01

kurban oluyum kim bu fezi tuncay...araya girip duruyorlar...

Misafir Avatar
mahalle bakkalı 2021-03-31 06:08:35 @geçici işçi

hastane ile ilgili ne zaman bir haber okusam haberin altındaki yorumlarda bu iki insan.ne kadar çok sevenleri var mış.

Beğenmedim! (0)
Avatar
nurcan 2021-03-29 22:40:52

Sağlık alanında böyle gurur verici güzel haberleri okumak, motive edici yorumlar yapmak varken,neymiş efendim kadro almak için gelen hocalar,fezi tuncay istifa diyen içimizi karartan yorumlarda bulunmak akıl tutulmasından başka bir şey değil.

Avatar
derya 2021-03-30 12:12:15

hastanemizde başarılı bir cerrahin bulunması gurur verici.

Avatar
yasemin 2021-03-30 12:13:40

Sayın hocam başarılı insanın çekemeyeni çok olur.Hastaların duaları sizinle.Allah yardımcınız olsun.

Avatar
Atilla 2021-03-30 07:20:57

Tebrikler. Gurur duyduk. Ozbekistanin tip konusunda tecrubeye ihtiyaci var. Cok degerli bir calisma yapilmis. Tesekkurler

Avatar
Eski bir dost 2021-03-30 11:50:11

Çağatay hocam. Eline emeğine sağlık. Allah sen gibilerin sayısını gücünü artırsın.

Avatar
Tahir 2021-03-30 11:54:46

Başarılarınız daim olsun.

Avatar
ilhan UZLU 2021-03-30 11:23:00

TEBRİKLER GURURLUYUZ UMUTLUYUZ C.ALLAH SAYILARINI8 ARTIRSIN