Parası olana değil, herkese sağlık hizmeti

Sağlık Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Agah Kafkas, ‘Küresel Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizmi Buluşması Kongresi’ne katıldı.

30 Eylül 2013 Pazartesi 17:28
 Parası olana değil, herkese sağlık hizmeti

Sağlık Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Agah Kafkas, ‘Küresel Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizmi Buluşması Kongresi’ne katıldı. Kafkas, dünyada nüfusunun yüzde 15’inden fazlası yaşlı olan ülkelerde yaşlılık sorunu olduğunu söyledi.

Türkiye’de 65 yaş üstü oran kıyaslandığında bu oranın yüzde 7,5 civarında olduğunu kaydeden Kafkas, “Henüz yüzde 15’i yakalamış değiliz. 10 yıldır Türkiye’de sürdürülen ekonomik, sosyal ve sağlık alanında yapılan çalışmalar sonucu hayatta kalma beklenti süremiz kadınlarda 79 erkeklerde 74,7’ye yükseldi. Yaşamda kalma beklentimiz 10 yılda 5 yıl arttı. Yaşamda kalma süremiz uzadıkça bundan sonra yaşlılıkla mücadele katsayımız her gün artıyor.” dedi.

Son 10 yıldır insanımızın yaşam kalitesini artırmak için sağlıkta erişimi kolaylaştırmak adına sağlıkta dönüşüm projesinde muazzam bir gelişme kaydedildiğini söyleyen Bakan Yardımcısı, şöyle konuştu;

“2002'de insanımızın doktora ulaşım oranı kişi başına 2.4 iken bugün 8.6’ya ulaştı. Dün sağlığa ulaşamıyorduk, bugün sağlığa çok rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Artık kronik hastalıklar ve sağlığı etkileyen temel sorunlarla ilgili dünyaya örnek teşkil edecek mücadeleler veriyoruz. Örneğin tütün ve obezite ile mücadele, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam gibi konularda örnek teşkil ediyoruz.”

‘Bugünü yakalayanlar yarına emin adımlarla yürürler’

Bir zamanlar sadece parası olanların yurtdışında tedavi olmaya gidiliyorken, bugün 100 binlerce insanın Türkiye'ye sağlık bulmak için geldiklerini belirten Kafkas, “Bizim sağlık turizmini yurtdışından sağlamamız bunun yanında da yaşlıların Türkiye'deki fırsatlardan yararlanmaları konusunda biz Sağlık Bakanlığı olarak her türlü desteği vermeye ve işbirliği yapmaya hazırız. Türkiye'nin bütün dinamikleri ve kanaat önderleriyle kol kola olmalıyız. Türkiye kaybettiği fırsatları yeniden yakalamanın eşiğine gelmiştir ve yakalama şansımız vardır.

Bugün açıklanacak demokratikleşme paketi Türkiye'nin özgürleşmesi, Türkiye'nin demokratikleşmesi, Türkiye'nin yaşamda kalma süresinin artmasına katkı sağlayacaktır. Dünyada hiçbir ülke yoktur ki demokrasi, özgürlük gelişmeden ekonomisi sağlığı gelişsin ve insanları yaşlanabilsin. Biz 10 yıl önce belki de dünyada ilk defa bir partinin genel merkezinde yaşlılar koordinasyon merkezi kurduk. Sayın Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Nükhet Hotar ile beraber kurmuştuk. Üçüncü bin yılın başında neden emin adımlarla yürüdüğümüzün anlaşılması adına bunu söylüyorum. Bunun tarihe de not düşülmesi gerekir. Bugünü yakalayanlar yarına emin adımlarla yürürler.” dedi.





Son Güncelleme: 30.09.2013 17:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.