Rektör yardımcısından önemli uyarılar

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, KKKA hastalığına karşı önemli uyarılarda bulundu.

01 Haziran 2021 Salı 13:32
Rektör yardımcısından önemli uyarılar

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığına ilişkin, “Kenenin vücutta kalma süresini en aza indirmeliyiz. Çıkartırken kesinlikle çıplak elle temas edilmemesi çok önemli” dedi.
Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, havaların ısınmasıyla keneyle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Hastalığın ilk bulgularının ateş, halsizlik, vücut ağrısı, bazen karın ağrısı, ishal olduğunu ifade eden Baykam, bu belirtilerin Covid-19’a benzerlik gösterdiğini belirtti. Baykam, “Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığının ilk bulguları olan ateş, halsizlik, vücut ağrısı, bazen karın ağrısı ve ishaldir. Bu belirtiler, şu dönemde yaygın olan Covid-19 hastalığıyla benzerlik gösteriyor. Bu nedenle doğru teşhisin konulması çok önemlidir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmanın en önemli yolu keneyle teması kesmektir. Yerden yürüyerek, ayaklardan vücuda çıkan kenenin cildimize ulaşmaması için cildimizde açık alan bırakmamamız lazım. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar ya çizme giyerek bunu sağlamalılar ya da pantolonu çorabın içine sokmak gibi bir yöntemle virüsün bulaşması önlenmeli” diye konuştu.

‘ÇIPLAK ELLE TEMAS EDİLMEMESİ ÇOK ÖNEMLİ’

Özellikle tarımsal alanlarda, hayvancılık yapılan bölgelerde vakaların artışına dikkati çeken Baykam, “Gün içinde tarla, bahçe, hayvan otlatılan yerlerde mutlaka önlem alarak kene temasının önlenmesi gerekiyor. Eve dönüşte ise mutlaka vücut kontrol edilmeli, kene tutunması varsa vakit kaybetmeden mutlaka pens veya elle teması önleyen kumaş ya da kağıt ile kısa sürede kene çıkartılmalı. Yakında bir sağlık merkezi varsa zaman kaybetmeden hemen gidilmelidir. Orada da kenenin usulüne uygun çıkarılmasını sağlayabiliriz ama sağlık merkezi uzak ise oraya gitmek için zaman harcamamalı, kenenin vücutta kalma süresini en aza indirmeliyiz. Çıkartırken kesinlikle çıplak elle temas edilmemesi çok önemli” dedi.

KAYNAK: YUSUF ÇINAR/ÇORUM DHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.