Şeker Çocuklar Harekete Geçti

'Şeker Çocuklar Harekete Geçti’ etkinliği gerçekleştirildi.

19 Kasım 2018 Pazartesi 11:21
Şeker Çocuklar Harekete Geçti

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi iş birliğinde Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu’nda ‘Şeker Çocuklar Harekete Geçti’ etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğe Belediye Başkanı Zeki Gül, Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Faruk Yamaner, Sağlık Müdürü Op. Dr. Ömer Sobacı, Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Çağatay Afşarlar ve hastane yönetimi, tip-1 diyabetli çocuklar ile aileleri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Spor Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Faruk Yamaner, diyabetin egzersiz yapmaya ya da profesyonel spor yapmaya engel olmadığını ve aksine tedavinin bir parçası olduğu ifade ederek, diyabet başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde egzersizin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yamaner, Spor Bilimleri Fakültesi olarak bu doğrultuda egzersiz programları düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı da, diyabetin bir hastalık değil bir yaşam biçimi olduğuna dikkat çekerek lisedeki tip-1 diyabetli bir sınıf arkadaşının üniversite sınavında birinci olduğunu dile getirdi ve tip-1 diyabetin başarıya engel olmayacağının altını çizdi.

Konuşmasında diyabetin tedavi edilmediği takdirde birçok organ ve sistemde zararlara neden olabileceğine değinen Sağlık Müdürü Op. Dr. Ömer Sobacı ise dikkatli beslenme ve düzenli egzersiz ile diyabette kontrolün sağlanabileceğini ve diyabetin verebileceği zararların önlenebileceğini söyledi.

Belediye Başkanı Zeki Gül, diyabetin sosyal yönünün de değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Üniversitemiz, sadece kendi öğrencileriyle ilgilenmekle kalmıyor tüm sosyal projelerde de Belediyemiz ile iş birliği içerisinde hareket ediyor. Bu noktada başta Rektörümüz olmak üzere emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. Buradaki yavrularımızın da gelecekte çok özel yerlerde olacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç Dr. Havva Nur Peltek Kendirci, diyabet hastalığında egzersizin önemini vurgulayarak takip ettikleri tip-1 diyabetli çocuk hastalara Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri tarafından haftada 3 gün step-aerobik ve zumba eğitimi verildiğini söyledi ve aileler için de benzer bir egzersiz programının düzenlenmesinin planlandığı kaydetti.

Konuşmaların ardından tip-1 diyabetli çocuk hastalar tarafından step-aerobik ve zumba gösterisi gerçekleştirildi ve diyabet farkındalığının artırılması amacıyla tip-1 diyabetli çocuk ve gençler tarafından hazırlanan video gösterimi yapıldı. Program, Tip-1 diyabet hastası Esin Özkan’ın kendi yazdığı diyabet şarkısının söylenmesiyle sona erdi.

 

Son Güncelleme: 19.11.2018 12:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165