Soğuk havayla gelen hastalığa böyle direnin

Elitpark Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Yalçın, soğuk havaların beraberinde birçok hastalığı getirebileceğini belirterek, vatandaşı uyardı.

28 Ocak 2014 Salı 15:59
 Soğuk havayla gelen hastalığa böyle direnin


Elitpark Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Yalçın, soğuk havaların beraberinde birçok hastalığı getirebileceğini belirterek, vatandaşı uyardı.

Soğukla birlikte gelecek hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Selçuk Yalçın, mevsim değişikliklerinde bağışıklık sisteminin zayıfladığını söyleyerek, soğuk havalarla birlikte hastalıkların oranında önemli derecede artış yaşandığını belirtti.

Havaların etkisiyle soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, alt ve üst solunum yolu hastalıklarının ortaya çıktığını, kalp ve akciğer hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi mevcut hastalıkların ağırlaştığını ifade eden Yalçın, insan vücudunun yorgun düşmesi sonucu soğuk havalardan kaynaklı hastalık virüslerinin vücuduna daha çabuk yayıldığını söyledi.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitaminlerin çok önemli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Yalçın, “Mukozaların yapısını sağlam tutan, mikropların girmesini engelleyen başta C, A ve E vitaminine ihtiyaç büyük. Bu vitaminlerin alımı eksik olursa vücut direncimiz düşük olur. Yeteri kadar dinlenememek, fiziksel ya da beyinsel vücut yorgunluğu, yeteri kadar uyumamak, çok yorulmak da genel direncimizi kıran faktörler arasında yer almaktadır. Bu yüzden iyi dinlenmek önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında yeterli ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Vücudu zararlı maddelere karşı koruyan ve bakterilere karşı savaşan C vitaminin tüketilmesi soğuk havalarda çok önemlidir.  Portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi C vitamin oranı yüksek olan meyveler vücudun direncinin artmasını sağlar. Ayrıca vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayacak antioksidanlara da ihtiyaç vardır. Süt, yoğurt, yumurta, patates, kabak, havuç, ıspanak gibi A vitamini özelliği olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. E vitamini özelliği bulunan mısır, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel sıvı yağlar da bağışıklık sisteminin artmasına yardımcı olur. Ayrıca bol miktarda sıvı alınması, ayakların sıcak tutulması, kalabalık yerlerden uzak durulması ve hijyene dikkat edilmesi de bu havalarda sağlığımız korumak için önemlidir” dedi.

Kişilerin hastalıklardan korunmak için doktor tavsiyesi olmadan vitamin ve mineral tabletleri kullanmalarının yanlış olduğunu da belirten Yalçın, özellikle A, D, E, K ve B12 vitaminleri karaciğerde depolandığı için bunların uzun süreli kullanımının vücuda yarar yerine zarar verdiğini, düzenli ve dengeli beslenme ile bireylerin dışarıdan ilaç olarak vitamin haplarına ihtiyacı kalmayacağını, düzenli beslenmeyle alınan besinlerde vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerallerin alınabileceğini ifade etti.








Son Güncelleme: 28.01.2014 16:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.