Son dakika kızamık açıklaması

Çorum’da bazı yataklı tedavi kurumlarında hasta aracılığıyla kızamık vak’alarının arttığı şeklindeki söylentiler üzerine açıklama geldi

14 Mart 2019 Perşembe 15:33
Son dakika kızamık açıklaması

Çorum’da bazı yataklı tedavi kurumlarında hasta aracılığıyla kızamık vak’alarının arttığı şeklindeki söylentiler üzerine Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Sağlık Müdürlüğü, kızamıkla ilgili olağan dışı bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

İşte o açıklama;

“6.03.2019 tarihinde İlimiz Alaca ilçesinden 6 (altı) adet Olası Kızamık vaka bildirimi yapılmış, yapılan bildirimler İl Sağlık Müdürlüğümüz Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Erken Uyarı Birimimizce ivedilikle değerlendirilerek, aynı gün içerisinde filyasyon çalışmaları başlatılmış, şüpheli hastalara ulaşılmıştır. Şüpheli hastaların olaydan yaklaşık 4 (dört) gün önce Şanlıurfa İlinden Alaca İlçemize geldiği, olası kızamık tanısı alan hastaların 27.02.2019 tarihinde Şanlıurfa da Kızamık aşısı yaptırmış olduğu tespit edilmiştir. Yerinde yapılan izlemlerde bu altı hasta ve akrabaları olduğu tespit edilen ve belirti izlenen 2 kişi daha tespit edilmiş ve toplam 8 kişiden numune alınarak Ankara Mikrobiyoloji ve Referans Laboratuvarına gönderilmiştir. 12.03.2019 tarihinde 8 (sekiz) kişinin laboratuvar sonuçları pozitif olarak gelmiştir.

Yapılan ilk değerlendirmelerde ileri tetkik ve tedavi düşünülen iki hasta 09.03.2019 tarihinde tüm önlemler eşliğinde Alaca İlçe Devlet Hastanesinden Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmiş, izolasyon önlemleri alınarak ilgili servise çıkarılarak, aynı gün hastaneye yatışları gerçekleştirilmiştir. Hastalar tedavi süresince izole edilmiş özel odalarda gözlem altına olup, enfeksiyonun yayılmaması için gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Yatışı yapılan bu iki hasta 13.03.2019 tarihinde şifa ile taburcu olmuştur.

Önlem olarak, hastaların adres bilgileri ve olası/kesin vakayla bulaştırıcı olduğu dönemde epidemiyolojik ilişkisi olan (tüm hane halkı, vaka ile aynı yerde bekleyenler, hastanede bekleme odasındaki hastalar ve hasta yakınları, aynı konsültasyon odasında vakanın görülmesinden 2 saat önce ve 2 saat sonra muayene olanlar, bu vakalara hizmet veren tüm personeller, vakaların dolaştığı ortak alanda bulunan tüm kişilerin) temaslı listesi İlçe Devlet hastanesinden alınarak aşılama bilgileri sorgulanmış iki doz KKK aşısı sistemde görülmeyen veya hastalığı geçirmemiş olan temaslı kişilere ulaşılarak aşılanmaları sağlanmış, Kızamık Şüpheli ve Temaslı 63 kişiden, sekiz temaslı aşı yaptırmak istememiş, 06.03.2019-08.03.2019 tarihleri arasında 36 (otuzaltı) temaslının KKK 1. Doz aşısı ikamet adreslerine gidilerek yapılmıştır. 09.03.2019 ve 10.03.2019 Alaca İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince ilçede ikamet etmekte olan göçmenlerin yaşadığı bölgelerde tarama yapılarak eksik aşılı çocukların tespiti ve aşılanmasına devam edilmiştir.

Tüm dünyada bildirilen vakaların büyük bir kısmı epidemiyolojik olarak sağlık kurumu ile ilişkili vakalar olduğu görülmekte olup, erişkin yaş grubundaki vakaların % 8’ ini sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Sağlık çalışanları arasında görülen kızamık vakaları göz önüne alındığında; enfeksiyon kontrol komiteleri koordinasyonunda; çocuk hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, 112 ve acil servis çalışanları başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına yaşa bakılmaksızın KKK aşılarının ivedilikle tamamlanması gerektiği Sağlık Bakanlığı Ulusal Kızamık Komitesi Doğrulama Komitesi tarafından belirtilmiştir. Bu kapsamda ilimizde görülen aktif vakalarla ilgili sadece temaslılar değil tüm sağlık personelinin (gönüllü olarak) aşılanması gerektiği İl Sağlık Müdürlüğümüzce tüm sağlık kuruluşlarımıza resmi yazı ile bildirilmiştir.

Olası bir salgının ortaya çıkmaması için İl Sağlık Müdürlüğümüzce gerekli tüm önlemler alınmış olup, hali hazırda olağandışı bir durum yoktur.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ensar 2019-03-14 16:44:59

Daha ne hastalıklar çıkacak. 50 yıl aşılıya aşılıya temizlenen bir ülkeye her elini kolunu sallayan girerse bunların olması sürpriz değil

Avatar
Çorumluu 2019-03-14 20:34:18

Bu daha başlangıç.. Daha neler neler çıkacak.. 40 yıl aşılama yaptık boşuna emek ve para harcamışız..