‘Su’ açıklaması

Sağlık Müdürlüğü, sağlıklı içme suyu temini ve kullanımı hususunda bazı uyarı ve hatırlatmalarda bulundu.

13 Mayıs 2019 Pazartesi 16:55
‘Su’ açıklaması

Sağlık Müdürlüğü, sağlıklı içme suyu temini ve kullanımı hususunda bazı uyarı ve hatırlatmalarda bulundu.

İşte o açıklama; Bilindiği üzere sağlıklı, temiz ve güvenli içme-kullanma suyu temini, temin edilen suyun kalitesinde sürekliliğin sağlanması ile klorlanması, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu gereğince belediyeler ve il özel idarelerinin görev ve sorumluluğundadır.

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince tüketime sunulan içme-kullanma sularının kalitesine yönelik denetleme ve izleme çalışmaları Bakanlığımız görev ve sorumluluğunda bulunmaktadır.

İçme-kullanma suları, insan ve toplum sağlığını doğrudan etkileyen önemli etmenlerin başında gelmektedir. Sular, güvenli ve temiz olmalı, suya kolayca ulaşılabilmeli ve bu husus süreklilik arz etmelidir.

Tüketime sunulan içme-kullanma suları ile ilgili muhtemel sorunların tanımlanması ve çözümü için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyonun sağlanarak işbirliği içinde çalışılması, yaşanabilecek sorunların zamanında önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Mevzuat gereğince içme-kullanma suları insan sağlığını tehdit edecek düzeyde mikroorganizma içermemelidir. Yaz döneminde, özellikle yoğun yağış alan illerimizde sel sularının etkisi veya kuraklık nedeni ile içme-kullanma suyu kalitesi olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Ayrıca şebeke sisteminde meydana gelebilecek arızalar nedeni ile su kesintileri yaşanabileceği, insanların bu durumda şebeke suyuna alternatif olarak dere, nehir, göl ve baraj suyu gibi yüzeysel su kaynakları ile kuyu gibi denetimsiz ve kontrolsüz su kaynaklarından su ihtiyaçlarını karşılamaya yönelebileceği düşünülmektedir.

Toplum sağlığının korunması, sel ve benzeri olağanüstü hallerde su kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması ve salgınların yaşanmaması için müdürlüklerimiz,  yerel yönetimler ve vatandaşlarımızca alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar hayati önem arz etmektedir.

Bu kapsamda; halkımızın dikkat etmesi gereken hususlar şöyle;

Bina ve konutlarda kullanılan su depoları belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon vb. kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.

Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.

Kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar akıtılmalı ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır.

Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve, yıkandıktan sonra %1’lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. (%1'lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve %10 aktif klor "sodyum hipoklorit" içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınmalıdır).

Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajlı su listesine www.cevresagligi.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1'lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden %1'lik klor solüsyonu geçirilmelidir. Su kesintisi, arıza, açıkta su satılması gibi hususlar belediyelerin ilgili birimlerine iletilmelidir.

Yukarıda belirtilen konulara halkımız tarafından gereken dikkat ve özenin azami düzeyde gösterilmesi hususu kamuoyuna önemle duyurulur.”

Son Güncelleme: 15.05.2019 09:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165