Uzmanı uyardı, şimdi küçük şehirlere dikkat!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan,

17 Nisan 2020 Cuma 12:36
Uzmanı uyardı, şimdi küçük şehirlere dikkat!

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs vakalarınının görüldüğü küçük şehirlere değinerek, "henüz bir bağışıklık da gelişmemiş olduğundan vakalar bir anda artabilir. Esas oralara dikkat etmek lazım şimdi." Dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınında gelinen son durumu Posta Gazetesi Yazarı Murat Çelik'e anlattı.
Ceyhan, küçük şehirlerdeki tehlikenin ne olduğunu ve salgın kontrol altına alındıktan sonraki olası riski açıkladı.
Çelik, "Mehmet Ceyhan uyarıyor" başlıklı köşesinde Ceyhan'ın açıklamalarını aktardı:
KÜÇÜK ŞEHİRLERE DİKKAT
-Bakanlığın açıkladığı rakamlara bakıyorsunuz… Son 3 günde hızlı bir azalma var. Eğer azalma dönemine girdiysek, ekstra başka önlemlere de gerek yok demektir. Şu andaki tedbirlerle işi halledeceğiz anlamına gelir ki, bu iyi haber. Ama önlemleri sıkı şekilde uygulamaya devam etmek, vaka sayısını daha da azaltır.
İSTANBUL’DA BAĞIŞIKLIK BELLİ ÖLÇÜDE OLUŞTU
-Ancak, Anadolu’ya bakıyorum ben… 47 şehrin vaka sayısı 100’ün altında… Bu tablo, şunu düşündürüyor insana… Yarın İstanbul azalınca rakamlar düşecek ama bu şehirlerin tamamı potansiyel bir vaka artış odağı olabilir.
İstanbul kısa süre içerisinde azalacaktır çünkü çok vaka görüldü, bağışıklık belli ölçüde oluştu ve tedbirler de sıkı uygulanıyor.
-Ama o küçük şehirlerde, tedbirler büyükşehirler kadar sıkı olmamasına, hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmamasına rağmen vaka sayısı çok az.
-Yarın eğer oralarda bulaş hızlanırsa, henüz bir bağışıklık da gelişmemiş olduğundan vakalar bir anda artabilir. Esas oralara dikkat etmek lâzım şimdi.
SALGIN KONTROL ALTINA ALINDIKTAN SONRA RİSK
Prof. Mehmet Ceyhan’ın dikkat çektiği ikinci konu da şu:
-Diyelim ki biz salgını kontrol altına aldık. Rakamlar iyice düştü artık vaka görülmüyor. O aşamadan sonrasında da dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var.
YENİ BİR DALGA ANLAMINA GELEBİLİR
-Normal hayata dönüldüğünde, bu dönemi evde, izole şekilde geçiren kesim, bağışıklık kazanmadan hayatına devam edecek demektir. Eğer virüs tamamen kaybolmamışsa, bu bahsettiğim insanlar yine risk altında olacaktır. Bu da salgında yeni bir dalga anlamına gelebilir.

Son Güncelleme: 18.04.2020 16:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu 2020-04-17 14:37:08

Büyükşehirlerden gelmezlerse küçük şehirlerde vaka artmaz onun için özellikle istanbuldan çorum gibi şehirlere kesinlikle giriş olmaması gerekli

banner165