Uzmanından bel fıtığı bilgisi ‘Her bel ağrısı bel fıtığı değildir’

Çorum Özel Hastanesi Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Musa Bayboğan, bel ağrısına yol...

12 Aralık 2014 Cuma 12:55
 Uzmanından bel fıtığı bilgisi  ‘Her bel ağrısı bel fıtığı değildir’


Çorum Özel Hastanesi  Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı  Opr. Dr. Musa Bayboğan, bel ağrısına yol açan durumlar hakkında bilgi verdi.


Baydoğan, “Beliniz mi ağrıyor? Ağrı dinlenince geçiyor mu? Yoksa en küçük bir hareketle şiddetleniyor ve beliniz kilitleniyor mu? Bel ağrısı denilince akla öncelikle “Bel Fıtığı” gelse de; dünyada baş ağrısından sonra ikinci sıklıkta görülen bu ağrılar başka nedenlerden de kaynaklanabiliyor.” Dedi.


‘Belinizi zorlamayın’


Bel zorlanması ve duruş bozukluklarının; bel kaslarına, bağlarına ve eklemlerine hasar vererek ağrıya yol açtığını belirten Opr. Dr. Musa Bayboğan; bu tür bel ağrılarının fiziksel aktivite ile şiddetlendiğini, istirahatle hafiflediğini ifade etti. Bayboğan, ağrının şiddetinin öne eğilme, uzun süre ayakta durma, yürüme gibi günlük aktivitelerle artabileceğini kaydetti.


‘Bir çok hastalığın habercisi olabilir’


Tüberküloz, brusella gibi hastalıkların, kemik erimesinin (osteoporoz ); kireçlenmenin, başka bir yerden yayılmış ya da omurganın kendisinden kaynaklanan kanserlerin bel ağrısına neden olduğunu belirten Bayboğan, aynı zamanda mide, karaciğer, böbrek gibi organ rahatsızlıklarının bel bölgesine yayılmasından kaynaklanan bel ağrılarının da söz konusu olabileceğini, bazı bel ağrılarının ise psikolojik kaynaklı olabileceğini vurguladı.


‘Bel ağrılarının yalnızca % 5’i bel fıtığı kaynaklıdır’


Bel fıtığında  hissedilen ağrıyı “yavaş yavaş gelişen, yaygın, batıcı, hareketle artan, istirahatla azalan, belde ve etkilenen sinir kökünün anatomik dağılımına uygun olarak bacağa yayılan bir ağrı” olarak tanımlayan Bayboğan, “Ağrı, öne eğilme veya arkaya dönme gibi ters bir hareket sonrası ani olarak başlayabilir; en küçük bir hareketle şiddetlenip, kilitlenme veya bel tutulmasına yol açar;  oturmakla, ayakta durmakla, öksürmekle, ıkınmakla, araba kullanmakla artar. Bel ağrılarının yalnızca % 5’i bel fıtığı kaynaklı. Bazen bel fıtığı, bel ağrısı ile değil, basılan sinir köküne bağlı olarak topuk ağrısı, bacakta uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi şikâyetler ile belirgin hale geliyor.


Opr. Dr. Musa Bayboğan,bel sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

Bir ağırlık taşımanız gerekirse, yükü vücudunuza eşit olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın.

Yerden cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin.

Yüksek topuklu veya topuksuz ayakkabı giymeyin. Ayakkabılarınızın topuklarının yüksekliği normal, ökçeleri yumuşak olsun.

Herhangi bir bel rahatsızlığı geçirdiyseniz jimnastik, golf, tenis, güreş, boks, judo, halter, futbol, basketbol gibi sporlardan uzak durun. Bunların yerine yürüme ya da yüzme gibi sporları tercih edin.


Yüksek bir yere bir eşya koyarken ya da alırken ayağınızın altına yükseltici koyun, uzanmayın.

Aşırı kilo almaktan kaçının.

Otomobil kullanırken, koltuk belinizi desteklesin. Uzun yola çıkarken, belinizi ince bir yastıkla destekleyin.







Son Güncelleme: 12.12.2014 13:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.