Yeni Sağlık Müdürü'nden iyi haber

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ’18 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Günü’ nedeniyle bir program düzenledi.

19 Kasım 2016 Cumartesi 10:00
Yeni Sağlık Müdürü'nden iyi haber


Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ’18 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Günü’ nedeniyle bir program düzenledi.


Hastane konferans salonunda gerçekleşen programa İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, Hastane Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ve hastane personeli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Hastane Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir ve Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk birer konuşma yaptı.

Hastane Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, Türkiye’nin dünyada en çok antibiyotik kullanan ülkeler arasında olduğunu belirtti.

ZEHİR:EN ÇOK ANTİBİYOTİK KULLANAN ÜLKELER ARASINDAYIZ

Antibiyotiklerin doğru zamanda kullanılması gerektiğini de söyleyen Zehir, “Antibiyotikler bir hastalığı tedavi etmek için verilmişse günün belli saatlerinde belli dozlarda alınması gereken ilaçlardır. Böyle yapmıyorsak o ilaçlar bize fayda vermiyordur, geleceğimizi de karartacak şekilde zarar veriyordur. Dünyada da antibiyotik kullanan en çok ülkelerden biriyiz. Antibiyotikler uygun yerde, uygun zamanda kullanıldığı zaman hayat kurtarır. Uygun zamanda kullanmazsak hayatımız kararır” dedi.

ÖZTÜRK:ÇORUM EN AZ ANTİBİYOTİK KULLANAN İLLER ARASINDA

Zehir’den sonra kürsüye gelen İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk’te Çorum’un en az antibiyotik kullanan iller arasında olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde tüketilen gereksiz antibiyotik kullanımı çok fazla. Sadece antibiyotiklere karşı değil tüm ilaçlara karşı tüm vatandaşlarımız uyarlı olması lazım. Çorum, antibiyotik kullanımında en az kullanan ilk on ilden biri” diye konuştu.


Programda sunum yapan HİTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam’da direnç artışını önlemek için gereksiz antibiyotik kullanımından uzak durulması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan ve yaygınlaşan antibiyotik direnci, tedavisi zor hatta imkânsız enfeksiyonlara neden olmakta ve halk sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmaktadır.


Antibiyotiklere karşı direnç gelişiminin en önemli nedeni fazla ve uygunsuz antibiyotik kullanımıdır. Direnç artışını önlemek için gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması önem arz etmektedir. Akılcı antibiyotik kullanmanın en etkin yolu hastalıktan korunarak antibiyotik kullanma gerekliliğini azaltmaktır.”


Kokteylin ardından program sona erdi.


Son Güncelleme: 19.11.2016 12:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.