Dünya gündemi Rusya –Ukrayna savaşına kilitlenmiş durumda. 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle başlayan kriz Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı gruplarla Ukrayna güçleri arasında başlayan iç savaşla devam etti. Bu savaşta 14 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 2014 ve 2015 yılında Minsk’te yapılan anlaşmalar da tansiyonu düşürmedi. Son olarak Zelenskiy’nin, Rusya'nın müdahalelerine karşı ülkesinin NATO üyeliğini gündeme getirmesiyle Rusya cephesi daha da tahrik oldu. Sonunda 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla gerilim ve çatışmalar artık bir savaşa dönüştü. Aynı gün Ukrayna AB üyeliği için başvurdu.

Savaşlar; maddi yıkımlar yanında ölümleri, mağduriyetleri, göçleri, psikolojik travmaları doğurması nedeniyle tam bir felaket… Kovid19 salgını yüzünden yaşanan kayıplar ve dünyayı saran ekonomik krizin üzerine bir de bu savaş eklenince dünya hızla bir kaosa sürükleniyor. Herkesin dilinde 3. Dünya Savaşı senaryoları konuşuluyor.

Birleşmiş Milletlerin açıklamalarına göre Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçmiş. Ukrayna'da Rus işgalinde şimdiye kadar 474 sivilin hayatını kaybettiğini, 24 Şubat - 7 Mart tarihleri arasında 474 sivil ölmüş ve 861 sivil yaralanmış.  Yine bu açıklamada 1,2 milyondan fazla kişinin ise ülkeden ayrıldığını belirtilmiş. Ukrayna makamları ise 2 bin kişinin öldüğünü açıklıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) yapılan açıklamada, savaş nedeniyle 24 Şubat-9 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 2 milyon 316 bin Ukraynalının komşu ülkelere geçtiği bildirilmişti. UNICEF'ten yapılan açıklamada ise komşu ülkelere geçen Ukraynalıların 1 milyondan fazlasının çocuk olduğu belirtildi. İnsan kaçakçılığının başladığına dair haberler dolaşıyor.

Tarafların açıklamalarına baktığımızda ne kadar inandırıcıdır bilinmez ama Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşta hayatını kaybeden Rus asker sayısının 12 bini aştığını,  bu güne kadar Ruslara ait 45 uçak, 80 helikopter, 303 tank, 1036 zırhlı araç, 120 top, 56 roketatar sistemi, 27 hava savunma sistemi, 474 araç, 60 yakıt tankı, 3 hafif sürat teknesi ve 7 insansız hava aracının etkisiz hâle getirildiğini bildiriyor. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Konaşenkov ise Ukrayna'da 2581 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini, bunların arasında 90 komuta ve iletişim merkezinin, 123 hava savunma füze sistemi S-300, Buk M-1, Osa ve 81 radar istasyonunun bulunduğunu açıkladı. Ayrıca, 897 tank ve çeşitli zırhlı araç, 95 çok namlulu roketatar, 336 havan topçusu, 662 özel askeri araç ve 84 insansız hava aracı (İHA) imha edilmiş.

Bu kıyımlar, yıkımlar sadece bir haftalık Rusya – Ukrayna savaşında yaşandı. Ya Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de, Doğu Türkistan’da, Afganistan’da, Bosna’da, Arakan’da ve dünyanın diğer bölgelerinde yaşananlar… Para insanı vahşileştiriyor ama insanlar ölüm makinaları ürettikçe kendilerini medeni olduk sayıyorlar. Öldüre öldüre usanmadılar. Bir yandan dünya nüfusunu azaltmak için virüsler üretip insanları topluca ölmelerinin ince hesapları yapılırken diğer yandan Mars’a koloniler kurmanın planları ile uğraşılıyor. Dünyayı yaşanmaz kılan insanoğlu Mars’ta kuracakları yapay dünyalarında ne kadar yaşayabilir ki?

Worldometers verilerine göre; dünya nüfusu 8 milyar sınırında. Sadece 2022 yılının ilk üç ayında 27,7 milyon çocuk doğmuş. Bu yazıyı kaleme aldığım 14 Mart günü için verilen doğrum istatistiklerine göre 151 bin bebek dünyaya merhaba dedi.

Dünyaya gelenler böyle. Ya gidenler?

Ocak 2022’den 14 Mart Çarşamba gününe kadar ölen insan sayısı 11,7 milyon kişi… Bunların 1,5 milyonu beş yaşından küçük çocuklardan oluşuyor. Sadece 14 Mart sabahında ölenlerin sayısı da 63,7 bin kişi. Bu sene kanserden 1,6 milyon insan ölmüş. Sadece kovid 19 nedeniyle dünya genelinde ölenlerin sayısı 6 milyona yaklaştı. Bu sene bulaşıcı hastalıklardan ölen kişi sayısı 2,5 milyon kişi.

Savaşların faturasını en çok çocuklar ödüyor. Çevre felaketlerinin, iklim değişikliklerinin, kuraklığın, nükleer sızıntıların da faturalarını çocuklar çekecek. Çocuklardan emanet aldığımız dünyayı onlara zindan ediyoruz. Yapılan açıklamalara göre Rusya-Ukrayna savaşının ilk 7 gününde 7 bin 500 çocuğun evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi. 24 Şubat'tan bu yana 17 çocuk öldü, 30'u yaralanmış. UNICEF Direktörü Catherine Russell, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana en az 37 çocuğunun hayatını kaybettiğini, 50 çocuğun ise yaralandığını bildirmiş.

Irak, Suriye, Filistin, Afganistan, Bosna, Arakan ve Doğu Türkistan da çocuklar çekti ceremeyi. Irak savaşında oradaki çocuklar organ mafyalarının ellinde insan yedek parçası gibi kullanıldı. Dün esmer, siyah gözlü çocuklar ölürken susanlar ırkçı batı medyası “sarışın mavi gözlü çocuklar ölüyor” diye ağlaşıyorlar, oysa her doğan çocuğun yaşama hakkı varken. Bu çocukların günahı sömürgecilerin boynunda…

Yeter artık, öldürmeyin birbirinizi! Kıymayın çocuklara…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Savaş 2022-03-14 15:51:24

Zelenskiynin,NATO üyeliğini gündeme getirmesiyle Rusya tahrik olduysa bizim Yunan adalarını gördüğümüz gibi kendisinden kopartılan toprakları burnunu dibinde görseydi, hele de silahsız olması gereken adalar silahlandırılsaydı kim bilir nasıl tahrik olurdu. .

Avatar
Ramiz 2022-07-21 16:56:40

Sayın yazar kaleminize sağlık