Çorum’da 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri’nin resmi olmayan tablosu netleşti.

Kesin olmayan sonuçlara göre, İl genelinde seçime katılım oranı yüzde 91 olurken, sandık ve seçim güvenliği ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmadı.

AK PARTİ’DE TÜRKİYE YANSIMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir önceki cumhurbaşkanlığı seçimi ve referandum oylamasında aldığı oy oranını artırdı.

Genel seçimlerde AK Parti yine birinci parti çıktı, ancak oylarında Türkiye genelinde gözlenen düşüş eğilimi, Çorum’a da yansıdı.  Partinin vekil sayısı değişmezken, bir önceki seçime göre merkez ve ilçelerde oy oranı neredeyse yüzde 10 oranında azaldı.

CHP GERİLEDİ

HDP’ye emanet oy tartışmaları ile seçime giren CHP, Çorum’da hedeflediği oy oranına yaklaşamadığı gibi bir önceki seçime göre oylarını düşürdü. CHP’nin gerilemesinde yeniden Milletvekili seçilen Tufan Köse’nin İyi Parti’ye geçişi ve dönüşü, tekrar birinci sıradan aday gösterilmesi ve yeterince muhalefet yapmaması şeklinde yorumlanıyor. Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin yüzde 30’un üzerindeki oy oranına karşılık CHP’nin oylarının düşüşünün Çorum CHP’ye de yansımaları olacaktır elbet. CHP Genel Merkezi’nde önümüzdeki günlerde yaşanacak dalgalanmalar Çorum CHP aktörlerini mutlaka etkileyecek.

MHP BAŞARILI

24 Haziran seçim sonuçlarına göre kilit parti konumuna gelen MHP, Çorum’da vekil çıkaramamasına rağmen tahminlerin ve anketlerin çok üzerinde başarı gösterdi. Bir önceki seçime göre oy oranını artırdı. Çorum’da HDP oyları artarken, artışın CHP'den taşındığı iddia edildi. SP’nin oyları bir önceki seçim göre çok küçük oranda yükseldi. SP tabanının ittifak tepkisi sandığa yansımış oldu.

İYİ PARTİ İDDİASI GERÇEKLEŞMEDİ

İlk kez seçime katılan İyi Parti’nin Çorum’da en fazla MHP’yi etkileyeceği iddiası doğru çıkmadı. İyi Parti’ye kısmen MHP'den, ağırlıklı diğer partili seçmenden oy kayması yaşandığı düşünülüyor.

ÇORUM’DA EN ÇOK KONUŞULAN

Resmi olmayan sonuçların belirginleşmesinden hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın parlamentoda vekil dağılımı ile ilgili yaptığı ‘Milletimizin mesajını aldık, önümüzdeki süreçte eksiklerimizi hızlı bir şekilde düzelteceğiz’ şeklindeki yorumu, Çorum’da da en çok konuşulan gündemlerden birisi oldu.

Bu seçim tablosuyla AK Parti’nin yeni sistemin öngördüğü üzere seçimde ittifak yaptığı MHP ile birlikte uzlaşma kültürünü devam ettirerek ülkeyi yönetmeye devam edeceği fikri ağırlık kazanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.