Bir yerel seçimi daha tamamladık. Sonuçlar kesinleşmese de, rakamlara göre kazanan ve kaybedenler netleşti.

Özetle; Çorum’da 14 ilçenin 9’unda AK Parti, 3’ünde MHP kazanırken, CHP ve İyi Parti birer belediyeyi yeniden aldı. CHP, Oğuzlar ve Aşdağul’u AK Parti’ye; AK Parti Osmancık, İskilip ve Boğazkale’yi MHP’ye; MHP de Laçin’i AK Parti’ye devretti. Merkeze bağlı 2 beldede seçimi AK Parti aldı.

DETAYA GİRECEK OLURSAK…

Cumhur İttifakı Çorum’da ittifak yapmadığından sonuçları AK Parti ve MHP açısından ayrı ayrı yorumlayabiliriz.

Genel siyasetin yereli etkilediği malum. İç ve dış siyasette yaşanan sıcak gelişmeler, ekonomi ve mevcut konjonktür pek tabi sonuçlara tesir ediyor. İktidardaki AK Parti’nin tüm artı ve eksiklerine rağmen bize daha iyi çözümler sunan bir muhalefete bu seçim sürecinde tanık olduk mu sorusu hala cevaba muhtaç olsa da, biz bugün seçim sonuçlarını yorumlayalım.

AK PARTİ

AK Parti penceresinden baktığımızda; 16 yıldır iktidarda olan bir siyasi parti haliyle yıpranıyor. Ekonomideki dalgalanmaların menfi yansımaları seçmen nezdinde güç kaybına neden oluyor. Büyük şehirlerde çarpan etkisi fazla olduğundan sandığa etkisi ise haliyle daha sert gerçekleşiyor. Diğer tarafta Anadolu kentleri daha toleranslı, insaflı değerlendirme yapabiliyor.

Örneğin Çorum’da seçmen nezdinde iktidar yaptıkları ve yapmadıkları ile irtifa kaybetse de, ekonomik gerekçeler insanları etkilese de, seçmenin dikkate aldığı çok önemli başkaca bir mevzu var: O da siyasetin yerel aktörlerinin performansı. Dünden bugüne sahada gördüğümüz şu: Çorumlu’nun ekseriyeti Çorum’un siyasi tercihlerde hep alt sıralarda kaldığı inancında. Bu düşünce gün geçtikte perçinleşiyor. Yerelde iktidar temsilcilerinin şehre hizmet ve yatırım kazandırılmasında yetersiz kaldıkları, siyaset üretemedikleri kanaati hakim. Sürekli adaletsizliğe uğrayan, hak ettiğini alamayan bir kentte yaşadığını düşünenler çoğunlukta. Birikmiş problemlerin çözümsüz kaldığı fikri yaygın. Adalete, liyakata, istişareye önem verilmediği, vatandaşın muhatap alınmadığı, ‘ben yaptım oldu’, ‘benim adamım olsun’ mantığıyla hareket edildiği görüşü gündemde. Bütün bu eleştirileri sokakta duymak mümkün. E haksız da sayılmazlar.

Peki bütün bunlar seçim sonuçlarına nasıl yansıdı diye sorulacak olursa; AK Parti’de Osmancık ve İskilip gibi nüfus yoğunluğu olan iki önemli ilçe ile Boğazkale’de uzunca bir aradan sonra değişim oldu. En büyük ilçe Sungurlu’da netice alınamadı. Bunda milletvekilleri ve teşkilatların aday tercihlerinin etkili olduğu söylenebilir. Neticede siyasetin temsilcileri ile seçmenin çoğunluğunun görüşleri örtüşmemiş ki, kayıplar yaşandı. Tabi her ilçenin kendine özel durumu olmakla beraber, fatura sadece adaya değil, o tercihte mutlak belirleyici olan vekil ve teşkilatın yöneticisine de kesilebilir. Kaybedilen ilçelere karşın 2 ilçe ve bir belde belediyesinin kazanç gösterilmesi ise mukayese kabul etmez.

EN BAŞARILI BÖLGE MERKEZ

AK Parti’nin en başarılı olduğu seçim bölgesi 260 binlik nüfusu ile Çorum merkez. Bu sonuca sayıları karşılaştırarak varmıyoruz. Tüm genel sebepler, çalkantılı aday adaylığı süreci, istifalar, atamalar, adaya yönelik iç ve dıştan sağanak halinde gelen hamleler, tazyikler ve siyasetin doğal akışı dışındaki girişimlere rağmen başarılı sayılabilecek bir netice alındı.

Başarıyı sağ seçmenin yine iktidar partisinde birleşme eğiliminin yanı sıra, adaya duyulan güven, akçalı işlere bulaşmayacağı inancı, tevazu, adalet, liyakat, şeffaflık, istişare ve hesap verilebilirlik gibi genel ilkelere dair söylemleri ile eksiklerine rağmen kamuoyuna sunduğu projelerinin getirdiğini ifade edebiliriz.

Belediye başkanının makama oturduktan sonra kuracağı yönetim ekibi, çalışma tarzı, olup biten gelişmeler karşısındaki dirayeti, kararlılığı ile birlikte seçim döneminde dillendirdiği ilkeler ve vaadlerini ne ölçüde hayata geçireceğini, yanlış ve hatalı işlerdeki duruşunu zaman içinde hep birlikte görüp sorgulayacağız.

Netice itibariyle 31 Mart sonrasında yerel siyasetin güçlü aktörleri arasına Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın da dahil oldu. Önümüzdeki süreçte Aşgın’ın şehirle ilgili alınacak kararlarda, karar vericiler arasında yön veren, ufuk ve vizyon belirleyen, siyaset üreten velhasıl lokomotif görevi üstlenen bir konuma yerleşmesi doğal.

SEÇİMİN EN KAZANÇLI PARTİSİ

Seçim sürecinde MHP Belediye Başkan Adayı Kenan Şahin ile teşkilat yöneticilerinin bazı söylemleri siyasi yarış çerçevesinde değerlendirilse de AK Parti tabanında siteme neden oldu. Yine de seçimin en kazançlı partisi MHP. MHP merkezde oyunu yükseltip hem belediye hem il genel meclisinde sandalye sayısını artırırken, üç önemli ilçede belediye başkanlığını kazandı. Çorum’da bir nevi 1999 yılı nostaljisi yaşandı. Tepkili AK Parti seçmeni MHP’de birleşti.

CHP SANDALYE SAYISINI ARTIRDI

CHP de merkezde oylarını ve dolayısıyla meclislerde üye sayısını artırırken, iki olan belediye başkanlığını bire düşürdü. CHP Başkan Adayı Özgür Kılıç’ın yoğun çalışma temposu, renkli kişiliği ve her görüşten seçmenle kurduğu sıcak iletişim sandığa birkaç puanlık artış olarak yansıdı.

Oğuzlar ilçesinde CHP’nin belediyeyi kaybetmesinin nedeni ise  partili milletvekilinin aday belirlemedeki tercihi şeklinde yorumlandı.

İYİ PARTİ VARLIK GÖSTEREMEDİ

Sungurlu’da İYİ Parti adayı Abdulkadir Şahiner’in seçilmesi ise İYİ Parti’den ziyade Abdulkadir Şahiner’in başarısı olarak nitelenebilir. Sungurlu’nun mevcut başkanı Şahiner seçmen nezdindeki kabul görmüşlüğünü İYİ Parti saflarında güçlendirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165