Şiir, ruhuma yerleştiği günden bu güne dek beni peşinden koşturdu durdu. Ülkemizin birçok ilinde düzenlenen şiir etkinliklerine, yarışmalara katıldım. Son durağımız portakal çiçeklerinin rayihası ile adeta şiirleşen Dörtyol oldu. Edebiyat ve Sanatçılar Derneği (ESAS-DER) ile Edebiyat ve Sanat Akademisi (ESA) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 2. Türk Dünyası Şiir Yarışması'nda kazandığımız mansiyon ödülümüzü almak üzere Hatay’a doğru düştük yollara.

Dörtyol, Kurtuluş Savaşımızda bilinenin aksine ilk mavzerin patladığı, ilk kurşunun atıldığı bir yer… Dörtyol İlçesinin Karakese Köyünden Mehmet Çavuş isimli bir kahramanımız Fransızlara ilk kurşunu sıkarak mukavemet etmiş ve daha sonra bölgede kurulan Kara Hasan Paşa Çetesine katılmış. Bu mübarek direnişin fitilini ateşleyen yiğitleri yâd etmek, onların aziz hatırasına hiç olmazsa bir teşekkür edebilmek kastıyla yazdığımız destan mansiyona değer görülmüş. Sevindik haklı olarak…

Yarışmada jüri üyeliklerini; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdülkadir Emeksiz, Esas Der Başkanı Edebiyatçı Şahamettin Kuzucular, Eskişehir Şairler Yazarlar Derneği Onursal Başkanı Şair İbrahim Sağır, Şair ve Yazar Yusuf Bilge Büyükboyacı ve Edebî Yâd ve Sanat Akademisi Yöneticisi Şair Yazar Nurcan Ören üstlenmişti.

Gerçekten şeffaf bir yarışma yapılmıştı. Sonuç açıklandığında jürinin kılı kırk yararak bir puanlama yaptığı, bunu yaparken de çok zorlandığı belli oluyordu. Zira yarışmanın birincisi olan Fikret Görgün Hocamızın şiiri ile diğer şiirler arasında elli puanlık bir fark varken diğer şiirler neredeyse birer puan farkla dereceye girmişlerdi.

Yoğun bir katılımın olduğu yarışmada:  Eskişehir’den Fikret Görgün “DİNLE OĞUL!” isimli şiiri ile birinci, Gümüşhane’den Salih Özel (Evreni) “ASKERİN MEKTUBU” şiiri ile ikinci, Eskişehir’den Necibe Çetinkaya “YAKSANA KANDİLLERİ” şiiri ile üçüncü oldu. Eskişehir’den Şerife Gündoğdu “BU VATAN BİZİM”, Trabzon’dan M. Nihat Malkoç “ANADOLU ŞEHRENGİZİ” ve Çorum’dan bendeniz “DÖRTYOLLU MEHMET ÇAVUŞ DESTANI” şiiri ile mansiyon ödülü kazandık.

Uzun ve yorucu bir yolculuğun ardından ulaştığım Dörtyol terminalinde beni yaklaşık yirmi yedi yıldır görüşemediğim Fakülteden arkadaşım Orhan Soylu Yılmaz karşıladı. Beraber Erzin ilçesinde gittik. Erzin, Dörtyol’a on beş dakikalık bir mesafede şirin bir ilçe… Narenciye bahçeleri ile müzeyyen bu ilçe de portakal çiçeği kokuları ile insana hoş geldin diyor adeta.

Öğleden sonra Dörtyol Öğretmenevinde Esas-Der Başkanı Şahamettin Kuzucular ile buluştuk. Aylar sonra tekrar görüşmenin verdiği samimi bir ortamda sohbet ettik. Program detaylarını konuştuk. Hoca gerçekten çok yorulmuştu. Zira bu yarışmayı ilk açıkladığında sponsor olacak kurumlar bu işten aniden çekilmişler ve Hocayı yalnız bırakmışlardı. Ama duyarlı şair ve yazarlarımız hocamızı yalnız bırakmamış 50 kadar şair, yazar ve ozanımız tüm masraflarını kendi ceplerinden karşılayarak etkinliğe katılmışlardı.

Ertesi günü Dörtyol ilçesinde programa katılan tüm şair ve ozanlar sabah saat 10 da kortej halinde Atatürk Anıtına doğru “Mehmetçik'e Saygı Yürüyüşü” yaptılar. Atatürk Anıtında sona eren yürüyüş sonrası hep bir ağızdan coşkulu bir şekilde İstiklal Marşı okundu.

Grup daha sonra İlk Kurşun Müzesi'ni ziyaret etti. Bu müzede Kurtuluş Savaşımızda Fransızlara karşı İlk Kurşunu atan Karakese Köyünden Mehmet Çavuş ve Kara Hasan Paşa olmak üzere önemli kahramanların mumyaları, madalyaları, silahları ve fotoğrafları sergilenmişti. Ben de ilk olarak hakkında şiir yazdığım Mehmet Çavuş’un manevi huzurunda idim.

Öğleyin Dörtyol Kaymakamlığının da katkıları ile Payas’da bir öğle yemeği yenildi. Yemek esnasında gelen tüm katılımcılar şiirlerini okudular. Kendi halimizde çok güzel bir program olmuştu.

Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Toksoy’un da katıldığı ödül töreni ise akşam 19:30 da Dörtyol Halk Eğitim Merkezi'nde yapıldı. Ödül töreninde Şahamettin Kuzucular, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hasan Akar, Karaman Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hikmet Elitaş, Eskişehir Şair ve Yazarlar Derneği adına Halil Gürkan birer selamlama konuşması yaptılar.

Gecede Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak yaptığı konuşmasında; ''Kahramanlık üzerine yazılmış birbirinden güzel şiirlerin değerlendirilmesinde jüri üyelerinin zorlandığı aşikâr. Kurtuluş Savaşımızın başlangıcında İlk Kurşunun atıldığı bölgemizin kahramanlık destanlarının da bu şiirlerde yer alması bizim için çok önemlidir. Bu şiirlerin gelecek nesillere yazılı birer eser halinde bırakılması açısından yapılan bu faaliyet takdire şayandır. Ben bu etkinliğe emeği geçen başta Esas-Der Başkanı Şahamettin Kuzucular Hocamızın şahsında tüm yönetimin kurulu üyelerine, jüriye, yarışmaya katılan tüm şairlerimize teşekkür ediyorum. Emeklerine sağlık.'' dedi.

Daha sonra ödül kazanan tüm şairlere ödülleri verildi. Tüm katılımcılar da şiirlerini okudular. Âşık Yemini ise sazıyla ayrı bir renk kattı.

Şairler grubu ertesi gün Hassa Belediyesinin daveti üzerine Zeytin Dalı Harekâtında görev yapan askerlere destek ve moral vermek amacıyla sınırın sıfır noktasında nöbet tutan askerlerle bir araya gelerek onlara yazdıkları şiirleri okuyup yanlarında getirdikleri sazla kahramanlık şarkı ve türkülerini söyleyerek kısa bir konser verdi.

O gün yirmi yedi yıldır görmediğim Fakülte arkadaşlarım Metin Alacuklu ve Orhan Soylu Yılmaz ile hasbıhal ettik. Akşam vakti otobüsümüze binip Çorum’a doğru yola çıktık. Şiirin ardından memleketimizin güneyine yaptığımız bir yolculuk da böyle hitama erdi. Emeği geçen tüm kurumlara, katılımcılara teşekkür ediyorum. Arkada birçok dost şair ve çok güzel hatıralar bıraktık. Bakalım şiir bizi bundan sonra nereye götürecek?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.