İnsanoğlu yaratılışı itibariyle güzele ve güzelliğe karşı meyillidir. Onun fıtratında güzellikler vardır. Bu arada her şey zıddı ile kaimdir sözü gereği yaratılan her şeyin, her nesnenin, her duygunun güzeli ve çirkini vardır. Sözünde güzeli ve çirkini vardır. Sözün sanatlı, veciz ve farklı bir perdeden söylenmesi demek olan şiirin de güzeli cezbedicidir. Yaratılıştan gelen hassasiyetin, farklı görmenin, farklı duymanın şairdeki bir tezahürü olarak farklı bir söylemin ürünü olan şiirin cezbesi zaman zaman bendenizi ülkemizin şirin beldelerine peşinden sürükledi. Bu şiir meclislerindeki izlenimlerimi sizinle bu sütunlardan paylaştım.

Geçen hafta sonu da şiir bu kez bizi komşu ilimiz olan Yozgat’a çağırdı. Şiirin ardından bu son durağımız Yozgat oldu. Malumunuz Alaca İlçemiz bu ilimize komşu olduğu için Alacalı Şairlerimiz buradaki şairlerimiz ile bir ünsiyet ve dostluk kurmuşlar. Zaman zaman birbirlerini davet ediyorlar.

Yozgat, Orta Anadolu’nun kültürel anlamda en canlı şehirlerinden birisi. Gerek türküleri, gerek ozanları ve gerekse kalem şairleri bakımından oldukça zengin. İl merkezinde üç farklı şair ve ozan derneği olması hiç de boşuna değil. Kaldı ki aynı derneklerden ilçelerde dahi olması ayrı bir zenginlik.

Bu yıl Yozgat’ta Sürmeli Festivali’nin 20.si kutlandı. Üç gün süren Sürmeli Festivali faaliyetlerinden birisi de ozanlar ve şairlerimize ayrılmıştı. İşte pazar günü Hüzni Baba Konağında gerçekleşecek program için Alacalı dostumuz Ozan Muradi’nin (Murat Danlı) aracılılığı ile bendeniz de davet edilmiştim.

Yozgat, benim ata yurdumdur. Bundan yaklaşık 175 yıl önce dedelerim Sorgun’un İsafakı Köyünden kalkıp bugünkü Uğurludağ ilçemize yerleşmişler. Cumhuriyet öncesinde ailemize İsafakıoğulları denirdi. Soyadı kanunu çıktığında her ne kadar bu ismi kullanmak istesek de uzun olduğu gerekçesiyle Yıldırım soyadını almışız. Bu tarihi geçmiş, Yozgat’tan gelen bu davete icabet etmem için teşvikkâr bir hal almış olacak ki bir gün önce giderek şehri kafama göre gezdim. Bazı dostları ziyaret ettim. Bu arada ertesi gün gerçekleşecek program için bizlerin de fotoğraflarının basılı olduğu afişlerin şehrin önemli yerlerine asıldığını gördüm.

Pazar günü Alaca’dan programa katılacak şair arkadaşlarımdan Murat Danlı, Yozgat’a geldiklerini haber verince tarihi Çapanoğlu Camii karşısında bulunan dernek binasına gittim. Kapıda kısa adı YOYŞED olan Yozgat Yazar Şair ve Edebiyatçılar Derneğinin isminden müsemma gül yüzlü Başkanı Salim Gülbahçe ile karşılaştım ve onun mihmandarlığı ile dernek binasına girdim. Programa Çorum’dan Murat Danlı ile beraber Nuh Comba ve Ferhat Öztürk de gelmişlerdi. Onlarla sarmaş dolaş olduk. Ayrıca kadim dostumuz Sedat Özdemir ve Ankara’dan programa katılan şair, yazar, bestekâr Murat Duman üstadımız ile de hasret giderdik. Kısa bir hoşbeşten sonra program hakkında kısa bilgiler aldım.

Programı Yozgat Yazar Şair ve Edebiyatçılar Derneği ile yine kısa adı YOFSAD olan Yozgat Sürmeli Folklor Kültür ve Sanat Derneği ile beraber organize etmişti. Zira iki dernek Yozgat Belediyesi’nin kendilerine tahsis ettiği bir mekânı ortak olarak kullanıyorlardı. Bu arada YOFSAD Başkanı Cemil Arslan Bey ile de tanışmış olduk. Tabi aslında Cemil Bey ile daha önceden bir ünsiyetimiz vardı. Ama dernek başkanı olduğunu bilmiyordum. O da Salim Gülbahçe gibi gayretli, çalışkan ve özverili bir arkadaşımız. Dernekte yurdun değişik yerlerinden gelen diğer şair ve ozanlarla da tanıştık.

Vakit ilerledikçe dernek binası dolmaya başladı. Hava da çok sıcak olduğu için önce balkona çıktık daha sonra Çapanoğlu Camii etrafında kısa bir tur atıp tekrar derneğe döndük ve derneğin yemek ikramına katıldık. Yemek sonrası Ozan Muradi ve Mehmet Şahin’den türküler dinledik.

Program saati yaklaşınca dernek binasından çıkarak programın yapılacağı tarihi Hüzni Baba Konağına doğru yürüdük. Konakta yerimizi aldık. Artık Programa hazırdık. Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse ve Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Yozgat Belediyesi Kültür Müdürü Fadime Solmaz Hanımefendinin katılımlarıyla programımız başladı.

Program sunuculuğunu Rıfat Çakır’ın üstlendiği programda ilk olarak organizatör dernek başkanları Salim Gülbahçe, Cemil Arslan ve Nuh Şahin birer açılış konuşması yaptılar. Arkasından şairlerimiz şiirlerini, ozanlarımız türkülerini, sanatçılarımız şarkılarını seslendirdiler. Program boyunca Orhan Çınar üstadımız da sürekli fotoğraf ve kamera çekimi ile anlarımızı ölümsüzleştirdi.

Program sonrasında Belediye Başkanı Celal Köse, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Pehlivan Uzun hocamız birer değerlendirme konuşması yaptılar.

Program sonunda katılımcılara birer teşekkür belgesi takdim edildi. Fotoğraf çekiminden sonra gruptan ayrılarak Çorum’a dönüş yaptık.

Yine dolu dolu bir gün geçirmiştik. Kadim ve köklü Anadolu misafirperverliği, türküler, şiirler ve şarkılar eşliğinde gönül insanları ile hemhal olmuştuk. Yaşadığımız bu güzel gün için başta Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Kültür Müdürü Fadime Solmaz olmak üzere dernek başkanları Salim Gülbahçe’ye, Celal Arslan’a, sunucumuz Rıfat Çakır’a, fotoğraf ve görüntü çekimlerini gerçekleştiren Orhan Çınar’a, tüm katılımcı şair ve ozanlarımız ile programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adem özel 2020-08-10 06:31:51

0 0 Hesabım Paylaş
sorgunlu
107 şiiri kayıtlı
YOZGAT
sorgunlu Kimlik Onaylı
5,0 / 11 kişi
·19 beğenme · 8 yorum · 868 okunma
YOZGAT

YOZGAT
Yozgat seni adım adım gezmeli,
İnsanına güzel nedir sormalı,
Güzel seven sevdasını çekmeli,
Bülbül sussun, yiğit desin.....
Elma benim,ayva benim, nar benim,
Hilal kaşlı, kahve gözlü yar benim.

Yozgat senin dağlarına çıkmalı,
Çamlığından merkezine bakmalı,
Sevdasını gözlerinde görmeli,
Güller sussun,kızlar desin....
Sürme benim,kına benim,şal benim,
Delikanlı, çatık kaşlı yar benim.

Yozgat senin Sorgun’una bakmalı,
İlim,irfan, adamlığı tatmalı,
Soğuğunu tepelere satmalı,
Boran benim, yağmur benim, kar benim,
Üç tepene isim yazan , yar benim.

Sofra sofra yemeğini tatmalı,
Bağdaş kurup, tahtayada çökmeli,
Tandırında dürümünü sarmalı,
Tandırdaki ateş benim,köz benim,
Sac üstünde yufka açan yar benim.