35 milyonluk yatırımda mutlu son

Çorum Belediyesi'nin Samsun Ladik'e kurduğu 4 rüzgar türbininde enerji üretimi başladı.

28 Mayıs 2018 Pazartesi 17:01
35 milyonluk yatırımda mutlu son

Çorum Belediyesi’nin ilk dönem projeleri arasında bulunan yenilenebilir enerjide üretimin başladığı açıklandı.
Belediye Başkanı Zeki Gül, bugün Çorum Belediyesi’nin Samsun’un Ladik ilçesi sınırlarına kurduğu Rüzgar Enerji Santrali’ni inceledi.
Burada açıklama yapan Gül, 4 adet rüzgar türbininin bölgenin coğrafi ve rüzgar karakteristiklerine uygun seçildiğini, montajı biten türbinlerin şu an üretime başladığını söyledi. 
Rüzgar türbininden 14 milyon kilovat saat enerji üreteceklerini belirten Gül, rüzgar enerjisi santralinin maliyetinin 6.592.000 Euro olduğunu, 7-8 yılda kendini amorti edeceğini kaydetti.

 İşte Zeki Gül’ o açıklaması

“Rüzgar türbinleri bölgenin coğrafi ve rüzgar karakteristiklerine uygun seçildi. Türbinlerin montajı bitti. Şu enerji üretimine başladık. Türbinlerden her bir tanesinin kanat çapı 80 metre. Yüksekliği ise 60 metre. Toplam 4 tane türbin var. Bir rüzgâr türbininden üreteceğimiz enerji miktarı 3 milyon 500 bin kilovatsaat. 4 türbinden toplam 14 milyon kilovat saat enerji üretiyoruz. Rüzgâr Enerji santralinin maliyeti; 6.592.000 Euro. Kurulumunu tamamladığımız ve enerji üretimine başladığımız rüzgâr türbianleri 7-8 yıl gibi bir sürede kendilerini amorti ederek ortalama 20-25 yıl enerji üretimi yapacak.” dedi

Son yıllarda ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına giderek önem veriyor ve bunun üzerinde yoğun çalışmalar yapıyorlar. 

Yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımına önem veren devletler enerji konusunda dışa bağımlılığı azalmayı başaran devletler haline geliyor. 

Bu konuda çalışma yapmayan, proje üretmeyen devletler ise dışa bağımlı hale geliyorlar.

Tabi enerji kaynaklarıyla ilgili durum, bu konuda yatırım yapmak ülkelerin coğrafi konumuyla da doğrudan alakalı. Bunun yanında devletlerin sahip oldukları bilgi, birikim ve teknolojik gelişim de enerji üretimiyle alakalı bir konu.  

Türkiye de son yıllarda yenilebilir enerji çalışmaları yapılıyor. Bu konuda hedefler ortaya konuluyor. Bilgi ve birimini artırıyor.


Biz Çorum Belediyesi olarak hem çevreye ve doğaya duyarlı bir belediyecilik anlayışı ile hem de sürekli artan enerji ihtiyacımızı karşılamak amacıyla büyük yatırıma imza attık.

Şehrimizin gelişimine yönelik önemli yatırımlar yapan bir Belediye olarak, tükettiğimiz enerjiyi karşılamak amacıyla Rüzgar Enerji Santrali kurduk. 

Türkiye’nin 2023 yılındaki rüzgâr enerjisinden elde ettiği enerjiyi 20 bin MegaWatt’lık bir kapasiteye yükseltmek gibi bir hedefi var. Biz de Belediye olarak bu hedefe katkı sağlamış olacağız. 

Türkiye’de elektrik – enerji üretiminde rüzgâr enerjisinin payı düşük. Belediyemizin bu yatırımıyla birlikte bu seviyenin artırılmasına az da olsa katkı sağlayacağız. 

Rüzgâr Türbini kurulması için sürekli sürekli rüzgârların olması gerekiyor. Biz de bölgemizdeki Rüzgâr Türbini kurabileceğimiz alanları araştırdık. 
Şehrimize en yakın neresi olabilir ve sağlıklı bir enerji üretimi yapabiliriz diye belirlenen alanları inceledik. Samsun, Ladik İlçesi Budakdere Köyü Mevkiinin Rüzgâr potansiyelinin enerji üretimine uygun olduğunu belirledik.  

Belirlenen bölgedeki ilgili rüzgar verilerini Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünden (REPA il bazlı rüzgar enerji potansiyeli atlası) aldık.

Rüzgâr türbinin kurulacağı bölgedeki veriler neticesinde Budakdere Köyü Mevkiinden, 65 dönümlük tarla alımı için Belediye meclisinden karar çıkarttık ve tarlaları satın aldık.

Rüzgâr verilerinin analizi yapıldıktan sonra Lisanssız Elektrik üretimi için gerekli kanun kapsamında YEDAŞ (Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş)’a Çorum Belediyesi adına 4 adet rüzgâr türbini kurmak için bağlantı izni için başvurumuzu yaptık.

Yapılan başvuru sonucu ön değerlendirme ve teknik değerlendirmelerden geçerek bağlantı başvurusu iznini aldık.Nihai Proje ve kurumlar arası gerekli resmi prosedürlerin tamamladıktan sonra YEDAŞ ile bağlantı sözleşmesini de imzaladık.

Sözleşmeden sonra iletim hatlarını ve rüzgâr türbinlerini sahaya yerleştirip 4 adet rüzgâr türbini ile elektrik üretimi yapmaya başlamak için ihale gerçekleştirdik. Enerji üretimi için gerçekleştireceğimiz ihale için meclis kararlarımızı aldık.

2016 yılında ihalemizi gerçekleştirdik. 3 adet firma 3 farklı türbin modeli ile teklif verdi. Maliyeti de göz önünde bulundurularak en faydalı türbin modeli ve en uygun firma seçildi. İhaleyi alan firma 2016 yılı son çeyreğinde sözleşme imzalayarak çalışmalara başladı. 

İhaleyi alan yüklenici firma türbinlerin yapımı ve 2 yıl garanti ile birlikte türbinlerin bakım ve onarımına da 12 yıl devam ettirecek.  
Kurulması planlanan rüzgar türbinleri bölgenin coğrafi ve rüzgar karakteristiklerine uygun yeni nesil rüzgar türbinlerinden seçtik. 
Türbinlerin montajı bitti. Şu enerji üretimine başladık. 

Türbinlerden her bir tanesinin kanat çapı 80 metre. Yüksekliği ise 60 metre. Toplam 4 tane türbin var. 

Bir rüzgâr türbininden üreteceğimiz enerji miktarı 3 milyon 500 bin kilovatsaat. 4 türbinden toplam 14 milyon kilovat saat enerji üretiyoruz.

Rüzgâr Enerji santralinin maliyeti; 6.592.000 Euro. 

Kurulumunu tamamladığımız ve enerji üretimine başladığımız rüzgâr türbinleri 7-8 yıl gibi bir sürede kendilerini amorti ederek ortalama 20-25 yıl enerji üretimi yaparak.

Çorum Beledimize ve çevreye büyük katkılar sağlayacağını öngörüyoruz. 

Şehrimize hayırlı olsun."


 

Son Güncelleme: 28.05.2018 19:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.