‘Bilge Kralı ayakta alkışlıyoruz’

Alperen Ocakları İl Başkan Yardımcısı Emrah Mutlu, Bilge Kral Aliye İzzetbegoviç’in...

19 Ekim 2014 Pazar 16:23
 ‘Bilge Kralı ayakta alkışlıyoruz’


Alperen Ocakları İl Başkan Yardımcısı  Emrah Mutlu, Bilge Kral Aliye İzzetbegoviç’in vefat yıldönümünü nedeniyle yaptığı açıklamada, Aliya’nın tarihe adını altın harflerle yazdıran önemli bir devlet ve siyaset adamı olduğunu bildirdi.


İslam Tarihinde Resul-u Kibriya’dan başlayarak günümüze kadar gelen mühim şahsiyetlerden hiçbirinin, bulundukları şanlı mevkiye, çile ve ızdırap çekmeden gelmediğini, davaları uğruna bin bir mihnet ve acıya göğüs gerdiklerini belirten Mutlu, açıklamasında şöyle dedi;


“İslam tarihinin şanlı sahifelerini süsleyen bu Hak erlerinden birisinin de, 20. yüzyılın Avrupasın da, İslam’ı bilahare Müslümanları kanlı elleriyle Avrupa haritasından silmeye çalışan batı adamına, “Bütün mevcudiyetimle bu coğrafyada ben de varım ve var olmaya devam edeceğim” nidasını kopararak bir milletin var olma mücadelesini deyim yerindeyse “tek başına sırtlayan”, inancın nelere muktedir olabileceğini, bir insanın milletinin kaderinde ne kadar etkili olabileceğini hayatıyla ispatlamış müstesna bir şahsiyet ve Osmanlı’nın balkanlardaki son neferi, son kartalı olan Bilge Kral Aliya İzzetbegoviçtir.


Aliya’nın dünyaca tanınması her ne kadar 92’deki Sırpların Müslüman Boşnaklara karşı başlattıkları soykırım esnasında gösterdiği şecaat ve önderliğiyle vuku bulmuş olsa da onun bu dava ve aksiyon adamlığının İslam’a hizmet olarak tezahür etmesinin hakiki manada bidayeti Yugoslavya’nın 2. Dünya harbinin nihayetinde kurulması ile başlar.


Dünya harbinin intihası ile 13 Ocak 1946’da bağımsızlığına kavuşan Yugoslavya’nın idaresi, bağımsızlığın vuku bulmasında mühim bir rol oynamaları hasebiyle Komünist Parti taraftarlarının eline geçmiştir. Komünistler de ülkeyi altı federal cumhuriyet ile iki özerk bölgeye taksim etmiş ve bu cumhuriyetlerden birisi de Bosna Hersek Cumhuriyeti olmuştur. Komünist ideolojinin sacayaklarından birisi olan ateizme karşı olması ve İslami faaliyetleri ile tanınması ayrıca İslam aleyhtarı politikalara karşı aktif bir kültürel mukavemet gösteren “Genç Müslümanlar” cemiyetine mensup olması dolayısıyla rejimin baskısına maruz kalan Aliya, en nihayetinde 1949 senesinde “İslamcılık” ithamıyla beş sene hapis cezasına çarptırılmıştır. Hapse düşmesi onun kararlılığını etkilememiş aksine davasına daha sıkı sarılmasına vesile olmuştur. Hapisten çıktıktan sonra evvela hukuk daha sonra da ziraat fakültesini bitiren Aliya, “Genç Müslümanlar” cemiyetinde aldıkları karar muvacehesinde hususi olarak dini dersler almaya başlamış, dağarcığındaki bilgilerinde hakkını, Yugoslavya’da neşredilen birçok dergi ve gazete ile birlikte İslam dünyasındaki muhtelif mecmualara makaleler yazarak vermiştir.


İzzetbegoviç 1960'larda kaleme aldığı İslam Deklarasyonu adlı çalışmasından dolayı 1983’te 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı, daha sonra bu 11 yıla indirildi.


Aliya İzzetbegoviç, 1983 yılındaki Saraybosna mahkemesinin ardından Bosna-Hersek'teki İslami hareketin sembolü olarak iyice zihinlere yerleşti. Yugoslavya'nın en kötü hapishanesinde "taş kırarak" geçen 6 yılın ardından 1988'de hususi afla dışarı çıktığında, Bosna toplumu içinde büyük bir saygı ve sevgi kazanmıştı.


SDA'nın İslami kimliği son derece belirgindi. Yeşil bayraklar, hilaller, mitinglerde söylenen ilahiler, Bosna'da 40 yıldır baskı altına alınmış ve unutturulmaya çalışılmış olan inancın yeniden doğuşunu simgeliyorlardı. İzzetbegoviç'in İslam Deklarasyonu'nda yazdığı aşağıdaki satırlar da, belirli çevreler için yeterince uyarıcıydı. "Bilge Kral", Batı'nın Müslümanlar hakkındaki stratejik bakışını şöyle özetliyordu: "Artık ordularla üzerimize gelmiyorlar. Ancak ellerindeki sermayeyi ve ideolojileri yeni bir etki yöntemi içinde kullanıyorlar ve yine o aynı hedefe ulaşmaya çalışıyorlar: Kendi egemenliklerini güvence altına almak ve bunun için de Müslüman milletleri ruhsal bir çöküntü ve maddesel bir bağımlılık içinde tutmak."


Yugoslavya’nın dağılma sürecine girmesi ile birlikte Boşnaklarda seçimlerini Yugoslavya’dan ayrılma yönünde kullanmış ve referandum ile ayrılma kararı almışlardı. Bunun üzerine Nisan 1992'de Bosnalı Sırp milisler, Sırbistan'daki düzenli ordunun da yardımıyla, Müslümanlara karşı katliamlara giriştiler. II. Dünya Savaşı'ndan bu yana misli benzeri görülmemiş vahşetler yaşandı. Bugün Sırpların 200 binden fazla Müslüman’ı öldürdüklerini, kadınları, yaşlıları, küçük çocukları ve hatta bebekleri bile işkence ederek alçakça katlettiklerini hakikati gözümüzün önünde ayan beyan durmaktadır. Batılı devletlerin ekserisi bu katliamlara seyirci kalırken İngiltere gibi kimi devletlerde katliama dolaylı yoldan destek veriyorlardı.


Savaş esnasında İslam ülkelerinden genç mücahitlerin cepheye koşmaları Aliya’yı ve Boşnak mücahitleri gayretlendirmiş ve davalarına daha da sarılmalarına vesile olmuştur. Ancak bütün bu gayret ve çabalar Avrupa’yı ve de Amerika’yı arkasına alarak barbarca saldıran Sırpları durdurmaya yetmemiş Aliya’nın diplomatik girişimleri de istinildiği gibi sonuç vermemiş, bunun üzerine Aliya, halkının toptan yok olmaması için 95 yılında Dayton’da antlaşma masasına oturmuştur.


Bütün bunlara rağmen o, anlaşma masasında bütün hüner ve maharetini sergileiş ve halkı için en iyi olanı almaya çalışmıştır. Bu hakikati Dayton"da Amerika adına görüşmeleri yürüten Holbroke, "Bizi en çok zorlayan liderdi" diyerek ifade etmiştir. Bu anlaşma onun da belirttiği gibi adil değildi, ama Bosnalı Müslümanlara karşı 3 yıl boyunca yürütülen vahşetin durmasının tek yoluydu. Bilge Kral, bu anlaşmaya imza atmakla bilgeliğini bir kez daha gösterdi.


Mestlerinden kan damlayan Bosnalıların Bilge Kral’ı  bütün bir dünya 20. Yüzyıldaki haçlı katliamlarının utancından ellerini yüzüne kapata dursun, bizler senin cesur ve isyankâr direnişini ayakta alkışlıyoruz ve ne zaman batıya doğru haykıran bir Müslüman görsek, sana mavi kelebeklerin kanatlarında dualar yolluyoruz.

Hakka yürüyüşünün yıl dönümünde Aliya'a İzzetbegoviç'i rahmetle yad ediyoruz.”








Son Güncelleme: 19.10.2014 16:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165