Bir sonraki seçimde iktidarız

Siyasi partilerin il başkanları 5 Soru 5 Cevap'ta Elvan Yılmaz'ın sorularını cevaplıyor. İlk konuk İP İl Başkanı Bekir Özsaçmacı

01 Temmuz 2018 Pazar 00:34
Bir sonraki seçimde iktidarız

ELVAN YILMAZ

İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı’ya kamuoyunun merak ettiği soruları sorduk, o da kendi penceresinden 24 Haziran seçimlerini değerlendirdi. İlk seçimlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine 45 milletvekili ile girme başarısı gösteren partisinin ve kendisinin bundan sonra yapacakları hakkında, bizler aracılığıyla sizlere ipuçları verdi.   

Söyleyişimize geçmeden önce Bekir Özsaçmacı’yı isterseniz kısaca sizlere bir tanıtalım. Özsaçmacı 1976 doğumlu olup Çorum’un yerlilerinden. İlkokulu Albayrak,  Ortaokulu Atatürk, lise öğrenimini ise o zamanki ismiyle Ticaret lisesinde tamamladı. Lisans eğitimini  Dumlupınar Üniversitesi İktisadi İlimler Fakültesinde yaptı. Birçok İYİ partili gibi kendiside Ülkücü kökenli olan Bekir Özsaçmacı evli ve iki çocuk babasıdır.

Şimdi sizleri Bekir Özsaçmacı’ya sorduğumuz sorularla ve onun verdiği cevaplarla baş başa bırakıyoruz.

24 Haziran seçim sonuçları beklentinizi ne ölçüde karşıladı, ne umdunuz ne buldunuz, beklentilerinizi ne ölçüde karşıladı?

Çıtamız yüksekti. Daha fazla bekliyorduk. Seçim öncesi anket sonuçları öyle gösteriyordu. Son bir hafta saha verileri biraz düşüş gösteriyordu ama bu kadar beklemiyorduk. Seçmenin oy verme fikri, gelecek kaygıları, düşünce zemini değişti. Genel basının da etkisi oldu. Ancak 8 aylık bir partinin bu kadar ivme yakalaması da önemli. İyi Parti kendi seçmen kitlesini oluşturdu. Yani ana nüve oluştu. Partimizin üye sayısından daha fazla oy almışız. Rakiplerin durumuna bakarak bunu söyleyebiliriz.

Çorum merkezinde oy oranınız yüksek olmasına rağmen taşrada aynı oranı yakalayamadınız, bunu neye bağlıyorsunuz? Kendinizi yeterince anlatamadınız mı, yoksa başka bir sebebi mi var?

Kırsalda sorun yaşadık. Köylerde oy oranında düşüş vardı. Merkez ve ilçe merkezlerinde durumumuz iyi. Seçim süresinin kısalığı nedeniyle merkezlerde çalıştık, köylere ulaşamadık, kendimizi anlatamadık. Dolayısıyla basın ve medya da bizi göremedi. Seçim hızlı gelişti. Yeni kurulan bir partiyiz. Bu konuda suç bizde. Zaman darlığı yaşandı. Merkeze bağlı 200 köy var. Her gün köylere gitsen seçim süreci biter. Aramızda bölündük yetişebildiğimiz yere kadar gittik.

Milletvekilliği seçimlerinde İYİ partiye oy veren bir kesimin, Cumhurbaşkanlığı tercihinde İYİ parti Genel Başkanı Meral Akşener’e oy vermedikleri, tercihlerini başka adaylardan yana kullandıkları gözleniyor. Sizce bunun nedeni nedir ve tercihlerini hangi aday lehine yapmış olabilirler?   

Çorum’da Cumhurbaşkanı Adayımız Meral Akşener’in partimize göre oy oranı yüzde 1 düştü. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalsa seçmen İyi Parti ve Erdoğan’a oy vermeyeceğine göre oylar Muharrem İnce’ye gitmiş görünüyor.

Bundan sonra İl başkanı olarak siz ve teşkilatınız yerelde nasıl bir çizgi izleyeceksiniz, Çorumun sorunlarıyla ilgili nasıl bir muhalefet yapmayı  düşünüyorsunuz?

Evvela iyi cümleler kurarak İyi Parti’yi tekrardan anlatacağız. Yerel sorunlarla ilgili vatandaşın sorgulama yapmasını sağlayacağız. Seçim öncesi bize 16 yıldır Çorum’a özel bir yatırım yapılmadığını soruyorlardı. Bu sorunun muhatabı iktidardır. Ama biz yine anlatacağız. İktidar muhalefetsiz bir ortamda istediği gibi hareket eder. Muhalefetin sorgulaması önemli. Yerelde yapılması gereken çok şey var. Çorum, tarıma dayalı üretime geçirilmeli. Sanayinin gelişmesi için demiryolu ve havaalanı talebini sürekli yineleyeceğiz.

İYİ parti teşkilatının genel merkez ve yerelde yöneticilerinin büyük bölümü Ülkücü kökenli MHP’den ayrılanlardan oluşuyor. Vatandaş size muhalefet görevi verirken en büyük rakibiniz olarak gördüğünüz MHP’yi ise ittifak etkisiyle iktidara yakın bir pozisyona itti.  Bu durum partiniz olumsuz etkiler mi? 

Sanmıyorum. İyi Parti’nin tamamı MHP’li diyemeyiz. İyi Parti’de siyasete yeni girmiş isimler fazla. Yeni isimler yeni vizyonlar kazandırır. Yanlışları söylemeye devam edeceğiz. Hatada ısrar ederlerse biz de ısrarla uyaracağız. Dış politika, ekonomi ve diğer konularda MHP’nin tavrını izleyip ona göre muhalefet edeceğiz. Türkiye’de Demokrat Parti örneği var. DP ilk seçimde yüzde 10 oy aldı. Ama ikinci seçimde çok büyük destekle iktidar oldu. Yola ilk çıktığımız dönemde, şimdi de İyi Parti seçmeninin, üyelerinin herhangi bir menfaat beklentisi olmadığından partimizde herhangi bir erime olmaz. İktidar bir şeyler yaparken takipçisi olacağız. Ülkemiz güllük gülistanlık olursa bir şey olmaz. Ama sıkıntılar olursa iki parti yıpranır.

Demokrat Parti örneğinde olduğu gibi bir sonraki seçimde iktidar olacağımıza inanıyorum. Seçmenin tercihine saygılıyız ama galip gelenlerin, sevinç yaşayanların saldırdığını ilk defa gördüm. İktidarın güçlü olduğunda acımasız, güçsüz olduğunda entelektüel gibi görünmesi manidar. Bu geleceğimiz için korkutucu bir veri.

* Biz İP İl Başkanı Bekir Özsaçmacı ile konuştuktan sonra partisinin Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş'un Çorumlular'a yönelik sözleri gündeme düştü. Kendisinden söyleşi sonrasında bir değerlendirme istedik. Ancak söyleşi yayımlayıncaya kadar bir açıklama gelmedi. Okurlarımızın bilgisine...

Son Güncelleme: 01.07.2018 00:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
filozof 2018-07-02 10:55:37

başlıkta İP yazıyor ilk seferde insan işçi partisi anlıyor :I

banner165