Bu adaylarla seçimin sonucu ne olur?

Bu adaylarla 14 Mayıs'ta yapılacak seçimin sonucu ne olur? Mustafa Demirer yazdı...

17 Nisan 2023 Pazartesi 14:15
Bu adaylarla seçimin sonucu ne olur?

MUSTAFA DEMİRER

Çorum’da siyasi partilerin 14 Mayıs seçimlerinde heyecansız ama merakla beklenen milletvekili aday listeleri açıklandı. Listeler üzerine hafiften tartışmalar, yorumlar yapıldı. Şimdi herkes stabil. Adaylar sahaya indi.

Adaylar ve seçimin muhtemel sonucu üzerine bizim de söyleyecek birkaç sözümüz var…

AK PARTİ ADAYLARI

AK Parti Genel Merkezi’nin penceresinden bakıldığında Yusuf Ahlatcı, Oğuzhan Kaya, Zeki Gül ve Ramazan Kelepircioğlu isimleri hem listedeki değişim oranı hem bölgesellik açısından makul görülse de, yerelin beklentileri ile motamot örtüşmedi.

CEYLAN VARDI, SON ANDA LİSTE DIŞI KALDI

İddialara göre; AK Parti kulislerinde Yusuf Ahlatcı ile aynı kulvarda yarışan ve yerelde iktidarın son 20 yılının en güçlü figürü haline gelen Ahmet Sami Ceylan, Yusuf Ahlatcı etkisiyle son dakika liste dışı kaldı. İttifaklarda yer alan muhalefet partilerinin Ceylan’ın partisinden yeniden aday gösterilmesini arzu ettikleri bilindiğinden, onun yokluğu dar taraftar çevresinde memnuniyetsizliğe neden olsa da, kritik 14 Mayıs seçimi öncesi ısrarlı değişim beklentisi nedeniyle olumlu karşılandı denilebilir. Hatta Ceylan’ın listede olmamasının AK Parti’ye genel ve yereldeki problemlerden kaynaklı tepkilerin tonunu kısmen azalttığı görüşü hakim. İhtimallerden biri; neticede AK Parti Çorum’da vekil sayısında kayıp yaşasa bile, bunda Ceylan’ın liste dışı kalması gerekçe olmayacak. Seçime kadar partideki MKYK görevi devam eden Ceylan’a seçim sonrasında yeni bir görev verilebileceği de yakın çevresince dillendiriliyor. Öte yandan Çorum’da yaptıkları ve yapmadıkları ile iz bırakan Ceylan, başlı başına ayrı bir yazı konusu.

KAVUNCU’YA İKİNCİ ŞANS VERİLMİYORDU

Siyasetin sivil toplum bağlantılı ismi milletvekili Erol Kavuncu’ya ikinci dönem şansı verilmiyordu. Herhangi bir sorun çıkmadan vekillik dönemi geçiren Kavuncu, frekanslar uyuşmasa da gerek refikleri gerekse teşkilatla uyumlu çalışmayı tercih etti.

Yanlışa, hatalara karşı çıktı, ama parti içi defanstan dolayı gürültü ve patırtı çıkaramadı, dolayısıyla bunları doğrultmaya gücü yetmedi. Yukarıya siyaseten kavgalı görüntü vermemek için denge gözetti. Çorum merkez ve bilhassa İskilip yöresi onu hizmet ve yatırımda yetersiz kaldığı yönünde eleştirirken, yerel siyasette yol yürüyüşünün sessiz ve sedasız olması çoğu zaman kendisine yakın tabandan bile sert eleştiri aldı. Her şeye rağmen Kavuncu, kırmadan dökmeden, mensubu olduğu camianın hassasiyetlerini azami ölçüde gözeterek yapıcı ve toplam faydayı esas alan bir metot izledi. Bundan sonra emekli vekil sıfatıyla Osmancık Caddesi’ndeki bürosunu açık tutmayı düşünüyor.

AHLATCI VE KAYA İHTİMALİ

AK Parti’de Ahmet Sami Ceylan’ın liste dışı kalması halinde Yusuf Ahlatcı’nın birinci sıraya getirilmesi, Oğuzhan Kaya’nın ikinci döneme devam ettirilmesi kulislerde konuşulan kuvvetli ihtimaller arasındaydı, öyle de oldu.

YUSUF AHLATCI ŞAŞIRTMADI

Yusuf Ahlatcı’nın yaklaşık 4 yıl önce sürpriz bir şekilde il başkanı olarak atanması, o dönemde yerel kamuoyunu şaşırtırken, milletvekili adaylığı için il başkanlığından istifasının ardından liste başı olması ise sürpriz değil, malumun ilanıydı. Çünkü…

AMCA AHMET AHLATCI ETKİSİ

22 yıllık AK Parti iktidarının çok kısa bir bölümünde yer alan Yusuf Ahlatcı’nın, siyasette hızlı yükselişi ve son olarak adaylıkta bir numaraya oturmasında amcası işadamı Ahmet Ahlatcı’nın etkisi göz ardı edilemez. 14 Mayıs seçimlerinin sonuçlarına göre Ahmet Ahlatcı’nın, Çorum siyasetinde gerek iktidar gerekse muhalefet üzerindeki hissedilen etkisinin artabileceği değerlendirmesi hiç te göz ardı edilecek bir öngörü değil.

VAADLERİ SÖYLEMİN ÖTESİNE GEÇEMEDİ

Bu arada Yusuf Ahlatcı, il başkanlığı döneminde birçok hizmet ve yatırım vaadinde bulundu. Sözleri söylemin ötesine geçemeyen Ahlatcı’nın, vekillik döneminde Çorum ve Çorumlu’nun tamamı için ne/neler yapacağını hep birlikte izleyip göreceğiz.

KAYA DENGECİ BİR SİYASET İZLEDİ

AK Parti’nin ikinci sıra milletvekili adayı Osmancık ve güzergahtaki çok sayıda ilçeden sorumlu milletvekili Oğuzhan Kaya’nın, ikinci dönemde seçilebilir sırada adaylığının devam edeceği öngörülüyordu. Parti içi çekişmelerin içine girmeyen, teşkilatlarla dengeleri gözeterek uyumlu çalışma sergilemeye gayret eden, süreç içinde sorunlardan, netameli konulardan uzak duran Kaya, böylece bir basamak yükselerek ikinci sıraya yerleşti.

KENT MERKEZİNİ TANIYAN VE TANINAN BİR İSİM DEĞİL

Çorum kent merkezini çok iyi tanıdığı ve tanındığı düşünülmeyen Çorum Milletvekili ve Adayı Oğuzhan Kaya, memleketinde 3 dönem art arda ilçe başkanlığı yapması nedeniyle başta Osmancık olmak üzere bölge ilçelerde daha fazla bilinip tanınıyor. Osmancık ağırlıklı çalışan, bölgedeki ilçelerde dengeyi kurmaya gayret eden Kaya’nın, İskilip ve havalisindeki ilçelerden sık sık sitemlere maruz kaldığını duyuyoruz.

Partisinin teşkilatlarında doğru veya yanlış seçenekli tercihlerde daha çok gücün ağırlıklı olduğu tarafta hareket ettiği gözlenen Kaya’nın, şehri ilgilendiren genel kararlarda inisiyatif kullanmak yerine ortacı bir tavırla hareket ettiği izlenimi var. Vekil Kaya’nın şahsı açısından başarılı görülen, kamuoyunda pek tasvip görmeyen tarzının yeni süreçte devam edeceği tahmin ediliyor.

ZEKİ GÜL’ÜN DÖNÜŞÜ

AK Parti’nin üçüncü sıra milletvekili adayı Zeki Gül, partisinin ilk yıllarında memleketi Alaca’da belediye başkanlığı seçimini kaybetmesiyle konuşuldu. Siyasi arenaya yeniden dönüşü Muzaffer Külcü’nün yaklaşık iki dönem süren başkanlığında başkan yardımcılığı ve bir yıl süren Çorum belediye başkanlığı ile oldu. Gül başkan sıfatıyla yola devam ederken, yaklaşan yerel seçimlerin de ivmesiyle parti içi çekişmeler ayyuka çıktı. Az süren icraat döneminde en fazla başını ağrıtan mevzu, yaygın basında da çokça konu edilen ‘kahve’ oldu. Çorum Belediyesi’nde onun başkanlığında ekonomik dalgalanmalar yaşandı. Külcü başkanken siyasi ve/veya kişisel mülahazalarla sümen altı ettiği bazı imar değişiklikleri yine yardımcısı Gül’ün başkanlığı döneminde çözüldü. Gül’ün başkanken sarf ettiği bazı sözler Külcü ile arasını limonileştirdi. Döneminde gider-ayak yapılan personel alımları kurum içinde çok tartışıldı. Görevi bırakmadan az bir süre önce belediye işçilerine verdiği zam bütçeyi etkilese de, personelde ciddi memnuniyete neden oldu. Çorum Belediyespor yine onun döneminde devredildi.

Gül, yerel seçimlerde Belediye Başkan Adayı gösterilmedi ama memleketle ilişkilerini koparmadı. Hem kent merkezinde bilinirliliği hem de bölgesel olarak Alacalı olmasının avantajını yaşadı. Gül’ü öne çıkaran en önemli faktörlerden birisi de Alaca lobisiydi. İletişim gücü, herkesle arasını iyi tutması, Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşavirliğine atandıktan sonra Çorum ile ilişkilerini kesmemesi listede yer bulmasını sağladı. Başkan yardımcılığı ve belediye başkanlığı döneminde yaptıklarını, yapmadıklarını somut olarak gördüğümüz Gül, aday listesinde riskli sırada yer bulurken, milletvekili seçildiği takdirde özgül ağırlığının Çorum lehine ne kadar katma değer sağlayacağı görülecek.

MHP ADAYI VAHİT KAYRICI

Cumhur İttifakı’nın paydaşı MHP’nin Milletvekili Adayı Vahit Kayrıcı’nın listede birinci sıraya getirileceği seçim sathı mahalline girilmeden konuşuluyordu. Aday adaylığını erkenden açıklamasıyla liste başı olacağı yorumları daha fazla netleşti.

KOALİSYON HÜKÜMETİNDE VEKİL SEÇİLDİ

DSP-ANAP-MHP koalisyonunda MHP’nin Çorum’dan seçilen 3 milletvekilinden birisi olan Kayrıcı, uzun yıllar sonra yeniden 1. sıra milletvekili adayı gösterildi.

Kayrıcı ile milletvekilliği döneminde çalışanlar siyaset tarzını az-çok bilirler.

ÇORUM’UN HAKKINI SAVUNDU

Koalisyon hükümetinin sancılı döneminde partisinin görev aldığı bakanlıklarda gücü nispetinde Çorum’un hakkını savundu. Kent merkezinin sorunlarının yanı sıra ilçeleri ihmal etmedi. Doğup büyüdüğü topraklar olan Sungurlu’ya vefasını gösterdi, hizmet ve yatırım noktasında ciddi gayret sarf etti. Vatandaşın makul taleplerine o günün şart ve imkanları dahilinde çözüm üretmeye çalıştı. Ulaşılabilir bir vekil oldu.

Yukarıda Vahit Kayrıcı’nın yaklaşık 20 yıl önceki siyasetini özetledik. Aradan geçen yıllarda değişti mi? Yakın çevresi Kayrıcı’nın tarzının daha fazla birikim ve tecrübe ile ılımlı seviyeye geldiğini belirtiyorlar. Seçilirse hep beraber göreceğiz.

TOPARLAYICI, BİRLEŞTİRİCİ İSİM

Ve şimdi… Vahit Kayrıcı’nın, MHP’nin içinde veya çeşitli mülahazalarla dışında kalan milliyetçi-ülkücü camiada toparlayıcı, birleştirici olduğuna şahit oluyoruz. Sert görünüşünün arkasında babacan ve duygusal yönü ağır basan Kayrıcı, seçim sonrası Cumhur İttifakı söz sahibi olursa, Çorum ve ilçelerinin taleplerini gözeterek hakkını söke söke alma potansiyeline sahip. Diğer taraftan yerelde yaşanabilecek muhtemel haksızlıklara mutlaka itiraz ederek dengeyi sağlayabilecek, ülkücü-milliyetçi camiayı mağdur etmeyecek önemli bir siyasi aktör konumunda.; MHP’nin geçtiğimiz seçimlerde milletvekilliğini az bir oranla kaçırması, büyük ilçelerde ciddi tabanının bulunması da Kayrıcı için bir avantaj olabilir.

DİĞER ADAYLAR TANINAN İSİMLER

MHP’nin ikinci ve üçüncü sıra adayları Ahmet Kurtbaş ve İsmail Lek, yine milliyetçi-ülkücü camianın yanı sıra Çorumlu’nun tanıdığı isimler. Dördüncü sıradan listeye giren Mete Çakı da, Osmancık bölgesinin genç ve sevilen adayı olarak listede yer aldı.

YENİDEN REFAH YAKUP TAŞ

Cumhur İttifakı’nın diğer paydaşı Yeniden Refah Partisi’nin birinci sıra adayı Yakup Taş, milli görüş çizgisinden gelen sevilen ve sayılan genç bir siyasetçi. İl başkanlığı döneminde genel ve yerel gündeme ilişkin açıklamalarında sözünü sakınmadı. Partisi genel konjonktürde yaşanan gelişmeler ve yerelde iktidar aktörlerinin bilerek veya bilmeyerek yaptıkları hatalar nedeniyle alternatif haline geldi. AK Parti’ye küsen, kırılan veya tepkili olan seçmen ile diğer siyasi oluşumları benimsemeyenlerin oylarını alabileceği öngörülüyor.

BBP FEHMİ GÜNEY

BBP’nin birinci sıra adayı işadamı Fehmi Güney, aslen İskilipli ve işletme mezunu. BBP’de iki dönem MKYK Üyeliği yaptı, halen de aynı göreve devam ediyor. MÜSİAD’ın kurucu isimlerinden.

MİLLET İTTİFAKI VE MEHMET TAHTASIZ

Millet İttifakı’nın paydaşları arasında yer alan CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi Çorum’da ortak liste ile adaylarını çıkardı. CHP birinci sırada adayı Mehmet Tahtasız, il başkanlığı döneminde iktidar partisini genel gündemden daha çok yerel problemleri dillendirerek eleştirdi. Kent merkezi ve ilçelerin sorunlarına dair iyi bir arşiv taraması yaptığı anlaşıldı. Tahtasız’ın, gündemde tartışmaya neden olan bazı konularda AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı veya Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ı doğrudan hedef alan açıklamalarına pek rastlamadık. İlçelerin talep ve şikayetlerini de aynı bakış açısıyla kamuoyuna taşıdı. Tahtasız, uzun yıllardır kentte ticaretle uğraştığından sağ tandanslı tabanın yakından tanıdığı bir siyasetçi. Donanımı ve ehliyeti, ufuk ve vizyonunun Çorum’a yansımaları zamanla anlaşılacak.

Tahtasız’ın il başkanlığından istifa ederek partisinin ilk adayı olarak görücüye çıktığında ağırlıklı olarak birinci sırada olacağı yorumlanıyordu. Nitekim çok sayıda aday adayının arasından sıyrılmayı başardı.

BEKİR ÖZSAÇMACI

Yaklaşık 6 yıl İyi Parti İl Başkanlığı yaptıktan sonra istifa ederek milletvekili adayı olan Bekir Özsaçmacı, geçmişten bu yana milliyetçi nosyonuyla biliniyor. Partisini merkez ve ilçelerde teşkilatlandırmak için epey emek verdi. Geçmişte milliyetçi camianın tedrisatından geçtiğinden iktidara yönelik eleştirileri genel gündemle ilgili ve ideolojik tabanlı oldu. Devleti temsil eden bazı yerel yöneticilere zaman zaman sert bir dil ve üslupla eleştiriler getirdi. Bu çıkışları kendi tabanında karşılık bulsa da, Çorumlu’nun ekseriyetinde eleştirilere neden oldu.

ŞAHİNER SON ANDA

Özsaçmacı’nın liste başı olması Çorum’da partisini omuzlayan Sungurlu Belediye Başkanı Abdülkadir Şahiner’in son dakika görevinin başında kalacağını açıklamasıyla güçlendi.

LİSTE 2 CHP, 1 İYİ PARTİ VE 1 SP ADAYINDAN OLUŞTU

Millet İttifakı’nın Çorum’da ortak listeyle seçime girme kararı üzerine Özsaçmacı, Mehmet Tahtasız’ın ardından CHP’nin ikinci sıra milletvekili adayı gösterildi. Velhasıl CHP’nin artık oyları ile milliyetçi tabanlı İYİ Parti seçmeninin CHP logolu listeye vereceği destek veya tepki Bekir Özsaçmacı’nın  siyasi istikbalini belirleyecek.

CHP’nin üçüncü sıra adayı yerel meclislerde görev yapan hukukçu Burçin Solmaz Bolat olurken, dördüncü sıra adayı Saadet Partisi’nin genç isimlerinden Seyit Ahmet Güher.

EZBERLER BOZULABİLİR

Ve sonuç olarak; Çorum’da 14 Mayıs’ta Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın yine güçlü bir destek alacağı söylenebilir. Milletvekili dağılımında ise ezber bozacak gelişmeler yaşayabiliriz.
İhtimalleri sıralarsak; AK Parti 3 CHP 1, AK Parti 2 CHP 2, AK Parti 2 CHP 1 MHP 1.

 

Son Güncelleme: 17.04.2023 13:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hayati 2023-04-17 14:50:29

Zeki gül, kafaya koymuş öyle veya böyle biryerlere gelecek.alaca seçimleri kendine çok dert olmuş ve aht etmiş bir insan.. kapısına gelen insanları seçimi kaybetmesinin müsebbibi olarak gören bir insan.havayı seven ve ben duygusu hakım birisi. yarcımcı ve başkan iken yapadıklarını yapmaya gelecek galiba??? aday yapmaları bir büyük bir hataaaaaa

Avatar
Alacalı doktor 2023-04-17 17:12:47

Akp 3. Sıra adayı= ey mhp bana 2 yeter sen 1 taneyi al demenin türkçesidir.

Avatar
Çorumsuz 2023-04-17 15:17:54

Çok iyi yazı. Elinize sağlık, güzel tasvir olmuş.

Avatar
Recep 2023-04-17 15:32:21

ASC OLSAYDI LİSTEDE AK PARTİ 1 ALIR OTURURDU, ASC OLMADI DA 2 Yİ ALIR AKPARTİ, ZEKİ GÜLÜN ŞANSI YOK, BEKİR ÖZSACMACININ ŞANSI DAHA ÇOK BENCE
SONUÇ 2 AKAPRTİ, 1 CHP 1 MHP OLUR GİBİ, MHP NİN SUNGURLU, OSMANCIK VE İSKİLİPİ TUTUMASI LAZIM TABİİ

Avatar
Vezir 2023-04-17 17:54:31

Hala Ak Partide görev yapan ASC ve ekibi çok fazla insanın ahını aldı. Bu dünyada değil ama öbür dünyada da gitse hesap vermez. Beslediği büyüttüğü gezdirdiği adamlardan bu Çorum çok çekti.Hakkımızı helal etmiyoruz Ak Parti Genel Merkezine . Buna rağmen sadece Oyumuzu Reise kerhen vereceğiz. Milletvekiliğinde MHP yada Yeniden Refah'a vereceğiz.Genel merkez zoruyla Oğuzhan Kaya'yı seceçek halimiz .

Avatar
Hakan Yılmaz 2023-04-17 17:52:34

ASC nin aday gösterilmemesi çok olumlu oldu memlekete. Kararı veren ve emeği geçenlerden Allah razı olsun. Onun dışında aday gösterilen isimler zaten eski il başkanı, eski belediye başkanı, mevcut vekil.. Burada bir değişim ve yenilenme yok..Bize yeni diye değişim diye sunulan isim kimdir.Bunlar sırayla aralarında görevleri değiştiriyorlar sadece..Memleket asc nin gittiğine sevindi ama listedeki isimlere de sevinmedi.Heyecan dalgası yaratmadı.Aynı hamam aynı tas.Burada geçen seçimlerde iyi partiye yönelen milliyetçi oyların ve listeye tepki gösteren akplilerin mhp ye yönelmesiyle AKP 2 MHP 1 CHP 1 olur...Listede asc olsaydı akp 1 chp 2 mhp 1 olurdu...

Avatar
on numara bir yorum 2023-04-17 18:45:17

Tespitler on numara olmuş. Kaçak göçek demeden kıyıdan dolaşmadan, tam da kitabın kavlince değerlendirme olmuş, helal olsun, kaleminize sağlık.

Avatar
Reşit bey 2023-04-17 21:13:41

21. dönemde MHP Çorum'dan 3 vekil çıkarmıştı ve 13 belediye başkanlığı aldı. Yani temelde Çorum ve ilçeleri MHP'ye oldukça yatkın. AKP listesine bakıldığında Yusuf ahlatçı'nın amca kontenjanından olduğunu sağır sultan biliyor. Sizin de yazdığınız gibi partiye sonradan girip bir numaraya oturdu. AKP 'de ilk iki sıradaki arkadaşlar halk tipi değil. Dolayısıyla ortaya çıkacak en gerçekçi tablo 2 CHP, 1 akp, 1 MHP şeklinde olur.