Fen İşleri vazgeçilmezimiz

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Fen işleri Müdürlüğü'nün en önemli birim olduğunu belirtti.

15 Kasım 2017 Çarşamba 14:37
Fen İşleri vazgeçilmezimiz

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Fen İşleri Müdürlüğü’nün olmazsa olmaz birimler arasında başı çektiğini söyledi.

Başkan Külcü, belediye birim müdürlüklerinin faaliyetlerini aktardığı basın toplantısında yaklaşık bir saat 10 dakika boyunca Fen işleri Müdürlüğü’nün çalışmalarını özetledi.

BELEDİYE’NİN GÖRÜNEN YÜZÜ

Külcü şöyle dedi; “28 müdürlüğümüzden 15 tanesinden vazgeçebiliriz vazgeçemeyeceğimiz bir müdürlük. Adeta belediyenin görünen yüzü, vitrinidir. Kaldırımdan başlıyor, yolla devam ediyor, park, içtiğiniz su hepsi fen işlerinin ilgi alanında. 5 yıllık hizmet alanımızda belediyenin omurgasını fen işleri müdürlüğü oluşturdu. Abdülhamit Han camisinin tamamlanmasına kadar. Yapısal çalışmalarımız şu anda sona erdi. İlk günümüzden ikinci dönemin sonuna kadar şehrin ihyası ve inşası anlamında değerlendirdiğimiz fen işlerinin çatısı altında yaptık.

2009’DA DEVRALDIIMIZ ZAMAN…

2009’da devraldığımız fen işleri müdürlüğü fotoğrafı ile ilgili tamirat tadilat işleri ile uğraşıyordu. Ekipman desteği, insan kaynağı ve bütçe büyümesi ile bir yatırım müdürlüğüne döndüğünü söyleyebiliriz. 2015’e geldiğimizde fen işlerinin çatısı altında yürütmemizin mümkün olmadığı kanaatine vardık. Etüd ve Proje müdürlüğü kurduk. Çorum Belediyesi’nin en büyük bütçeli müdürlüğü bölündükten sonra ekip proje müdürlüğü, ikinci en büyük bütçeye sahip olan ise fen işleri müdürlüğü. Kaldıraç gibi. Sahibini bulamadığımız ne kadar iş varsa bu müdürlüğe yüklüyoruz.

12 BAŞLIKTA FEN İŞLERİ

12 başlık altında fen işleri müdürlüğü 9 yıllık dönemde halen devam ettirdiği ya da bıraktığı başka müdürlüğe devrettiği hizmetler var.

Etüd Proje müdürlüğüne devrettiği projeler var. İlk 5 yıllık dönemi, terminal, hal, kültür merkezleri, nikah sarayı, çok sayıda büyük projemizi fen işleri eliyle hizmete geçirdik. İHL külliyesi de Abdülhamit han caminin tamamlanmasıyla nokta koydu. Fen işleri müdürlüğünün elinde kalan diğer işlere odaklanmasını, zamanında ve hızlı bir şekilde yerine getirmesine etkin oldu.

ALTERNATİF YOLLAR

Fen işleri müdürlüğümüzün şu anda yürüttüğü işler içinde en önemli olanı yol çalışmalarıdır. Yolla ilgili hassasiyetimizi çok açık bir şekilde ortaya koyduk. Yol medeniyettir. İlk yaptığımız yol çalışmalarımızdan birisi Ankara istikametinden şehir girişimiz. Yeni hastanemizin önüdür. 

Yeni alternatif yollardan bahsetti. Osmancık girişini yaptık. Ortaköy istikametinde Cemilbey Caddesi’nin devamı olarak çalışıyoruz. Aynı Ankara istikametinden giriş gibi Ortaköy girişimizi bu şehre yakışır bir giriş haline getireceğiz. Buralar karayollarına ait olan yollardır. Buranın her şeyinin karayolları genel müdürlüğünün yapması lazım. Ama yapılmadığı da oluyor, geç yapıldığı da oluyor. İstediğimiz gibi yapılmadığı da oluyor. Bu şehrin belediyesi isek, bu şehrin her işi bizim işimizdir deyip bu işlerin ucundan tuttuk.

Şehre kazandırdığımız yeni yollar var. 20 civarında böyle yol yaptık. Akşemseddin Caddesi’ni yaptığımızda orada bir yolumuz var. Genişlik anlamında 3 katına çıkardık.  Buhara mahallemizin girişindeki Dr. İlhan Gürel Caddesi bizim ilk sene yaptığımız yollardan biri.

9 yıllık sürede  hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine sebep verecek bir şey yapmadık ama hiçbir işimizi de mevzuat kanun diyerek öteleyip bir kenara koymadık. Belediyemize 10 milyon TL civarında arsalar ihdas ederek kaynak oluşturduk.

Devam ettiğimiz yollar var elimizde, tamamladığımızda 3000 metre yol çalışması yapmış oluyoruz.

CİLALAMA DEĞİL, YATIRIM YAPIYORUZ

Yol yapma usulümüz var. Ortaya koymuş olduğumuz bir tarzımız var. Bir işi yaparken işin esasına girmeyip çözüm üretici nihai adımlar atmayıp günü kurtarmaya yönelik, güzelleştirmeye yönelik işlere cilalama yapıyor derler. Yolun altına girmeden üstünü asfaltlarsanız cilalamaktır. Bu kaynak ve zaman israfıdır. İnsanları aldatmaya yönelik bir davranıştır. Biz asla böyle bir yol yapmadık. Nereye girmişsek orada yumuşak zemini 1 metre 1.5 metre boşalttık. Boşalttığımız toprağın  yerine taş dolduruyoruz. Sıkıştırıp ondan sonra asfalt yapıyoruz. Yolu yol gibi yapıyoruz. Milletin gözünü boyamıyoruz. Yol yapmak için şimdiye kadar 9 milyon ton taş kullanmışız.

Sathi kaplama 2009 yılında bu yana  her yıl 100 bin tonu aşan asfalt yapmışız. 1 milyon 14 bin ton asfalt gerçekleştirmişiz. Bu sene 110 bin tondayız. 40 bin ton daha asfalt serimi gerçekleştireceğiz. Bu yıl 150 bin tonla sezonu bitireceğiz. Bütün rekorları alt üst edeceğiz. Çorum’a söz veriyoruz. Asfalt maliyeti 121 milyon TL.

Sathi kaplamayı yapılaşmasını tamamlamamış yerlerde yapıyoruz. Görev süremiz içinde 257 km. sathi kaplama yapmışız. Maliyeti 33.6 milyon TL’dir. 9 yılda toplamda soğuk ve sıcak asfaltta 155 milyon TL.’lik asfalt yapmışız.

ARAÇ PARKI GÜÇLENDİ

Araç parkının güçlendirilmesi önemli. Bu işleri yapabilmek için bu işi düşünen ve yapabilecek insan kaynağı, bütçe, bunları hayata geçirecek olan iş makinelerine ihtiyacımız var. 81 iş makinesinin 24’ü hurdaya ayrılması gerekirken kullanılan, kalabalık yapan nitelikli makinelermiş. Bunları hurdaya ayırdık. Yeni 60 tane iş makinesi ve kamyon kazandırdık. Maliyeti 11,5 milyon TL. Altyapı koordinasyon merkezimiz var.”

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165