‘Memleket demek Çorum demektir’

Her Pazar CNN Türk ekranlarında yayınlanan ‘Aynur Tartan ile Burada Hayat Var’ programı bu hafta AK Parti Çorum...

22 Aralık 2014 Pazartesi 18:00
 ‘Memleket demek Çorum demektir’


Her Pazar CNN Türk ekranlarında yayınlanan ‘Aynur Tartan ile Burada Hayat Var’ programı bu hafta AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorumlu Türk Halk Müziği Sanatçısı Canan Başkaya ve işadamı Ece Holding CEO'su Erdem Çenesiz'i konuk etti.


Çorum'un değerleri, yaşanmışlıkları, doğal ve tarihi güzellikleri, lezzetlerinin konuşulduğu program, Canan Başkaya'nın seslendirdiği ve Salim Uslu ile Erdem Çenesiz'in eşlik ettiği ‘Bugün Bize Hoşgeldiniz Erenler’ türküsü ile başladı.


Programda konuşan Çorum Milletvekili Uslu, birçok Çorumlu gibi kendisinin de sıkıntılar içerisinde büyüdüğünü ifade ederek, "Çorum Tarım kentidir. Yeni yeni sanayi ile birlikte anılmaya başlandı. Sanayide iddiasını ortaya koydu. Ciddi üretimler gerçekleştiriyor. Gıda, makine, seramik sektöründe, inşaat malzemeleri, kiremit ve tuğla sektöründe çok ciddi "Marka Kent" haline geldi. Bizim yetiştiğimiz dönemde bunlar yoktu. Hayat bizde çok derin izler bıraktı. Babamın sendikal nedenlerden dolayı işten atılıp, işsiz kalması, anamın babama katkı anlamında el işi yapıp sabahlara kadar idare lambasında gergef işleyerek, "Ağ Gül Seni Camekânda Görmüşler" uzun havayı söyleyip ağlayarak iş yapması, benim kafama kadar yorganı çekip ağlıyor olmamı bir çırpıda anlatacak şeyler değil. Turgut Uyar derki; "Her şeyden biraz kalır. Kavanozda biraz kahve, Kutuda biraz ekmek, İnsanda biraz acı…" Bunlar sadece yaşanmış şeylerdir. Yaşadıklarım bana bir yol haritası oluşturmuştur. Bu ülkenin insanlarını mutlu etmek, sıkıntılardan kurtarmaya, olabildiğince refahını temin etmeye çalışmak, bizim hayat tarzımız oluşmuş ve hayatımız da hep böyle geçmiştir. Vuruşmak için insanın çok akıllı olmasına gerek yoktur ama uzlaşmak, barışık olmak, barışı sürdürmek, kurgulamak, sahiplenmek, talep etmek için insanın özgüvenli, akıllı ve en önemlisi de sorumlu ve kucaklayıcı olması gerekir." şeklinde konuştu.


Memleket demek "Çorum demektir" diyen Uslu, "Çorum, Hititler Medeniyetinden gelen bir zengin kültüre sahip. Çok tanrılı, çok dinli bir malta kültürel yapıdan geliyor. Bu yapı halen Çorum'da devam ediyor. Çok kültürlü bir yapı beraberinde kozmopolittik bir yapı oluşturmuştur ama kendi içerisinde tutarlılığı, çoğulculuğu vardır. Birlikte yaşama kültürünü geliştirmiştir. Topraklarımızın verimsizliği, kırsallığı, kurak arazi olması insanımızı girişimciliğe, yatırımcılığa yönlendirmiştir. Dolayısıyla üretkenlik, yatırımcılık, girişimcilik cesareti bu topraklardaki çaresizliğin ürettiği bir çaredir" dedi. 


İşadamı Ece Holding CEO'su Erdem Çenesiz girişimciliği ve çocukluğunu anlatırken "Çorum kendi nüfusuyla aynı orandaki illerin arasında en önde gelir. İnsan kaynağı niteliği Çorum'da en önde gelir. Çorum'un işgücü sebatkâr, nitelikli, azimli ve çalışkandır. Çorum'da başarılı olmamızın tek sebebi çalışanlarımızdır" dedi.


Çorumlu sanatçı Canan Başkaya "Çorum türkülerini söylerken hep Kahraman Çorum Türkülerini okuyorum diyerek türkülerimizi seslendiriyorum. Çorum insanı çok çalışkan, güler yüzlü, misafirperverdir. Kadınları çok beceriklidir. Özellikle el işlerinde el becerileri çok fazladır."


Başkaya ayrıca programda; Çorumlu-Aşık Hüseyin Çırakman'ın "Bugün Bize Hoş Geldiniz Erenler" ve Nesimi Çimen-İhsan Öztürk'ün "Ayrılık Hasreti Kar Etti Cana" türkülerini seslendirdi.


‘Aynur Tartan ile Burada Hayat Var’ programının çekimlerini yapıldığı, Çorum Müzesi hakkında da bilgiler Uslu, "100. Yılını Kutlayan Çorum Müzesi Binası Osmanlı döneminde yapılmış, Hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet vermiştir. Çorum Müzemiz; Kalkolitik Çağ eserleri, Eski Tunç Çağı, Hitit Dönemi, Bizans, Büyük Selçuklu Dönemi ve birçok medeniyetlerden kalan eserleri müzemizde görmek mümkündür" dedi.


Türkiye Büyük Millet Meclisindeki Odasında sürekli Çorum Leblebisi bulundurduğunu belirten Uslu, "Meclisin uzun çalışma saatlerinde Milletvekillerimiz odamıza gelip bir hapaz (avuç-Çorum deyimiyle) leblebi alıp hem açlıklarını gideriyorlar hem de mide asidini gidermek üzere sağlık açısından faydalanıyorlar" dedi. 




Son Güncelleme: 22.12.2014 18:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.