MHP'den 'cumhur ittifakı' açıklaması

MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, parti liderinin açıkladığı 'cumhur ittifakı'na dair bilgi verdi

13 Aralık 2017 Çarşamba 16:46
MHP'den 'cumhur ittifakı' açıklaması

MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, partisinin halkla ittifak edeceğini açıkladı.

Milletin 16 Nisan'da MHP’nin siyaset üstü millî öncelik ve hassasiyetlerle henüz tamamen bertaraf edilememiş küresel tehdidi dikkate alan yapıcı siyasetini tasvip ettiğini gösterdiğini belirten MHP İl Başkanı Aras, “Genel Başkanımızın, 2019 Seçimlerinde siyasi partiler arasında açık ittifaka zemin hazırlanması için yasal düzenleme öngören teklifi; bu çerçevede önemli bir adımdır. Söz konusu teklifle; sistemde aksaklıkların yaşanmaması, kuvvetler dengesinin korunması ve siyasi partilerin demokrasimiz içindeki fonksiyonlarını icra edebilmeleri planlanmaktadır.” dedi.

Bugünkü yasaların açık bir ittifaka izin vermediğini, bu yüzden partilerin geçmişte hile-i şeriye yoluyla ittifaka gittiklerini hatırlatan Aras, ileri demokrasilerde ittifakların çıkış yolu olarak toplumun önüne sunulduğunu kaydetti.

Aras, ittifakın ne iktidar partisinin oy kaybından ne de MHP’nin baraj altında kalacağı endişesinden kaynaklanmadığını vurgulayarak, “Sayın Genel başkanımız, bu bağlamda bir “cumhur ittifakı” önermektedir. Bu teklifin en temel amacı, güçlü bir parlamento oluşturmaktır. Zaten, cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin hedefinde de “kuvvetli bir Meclis” vardır. Sayın Devlet Bahçeli’nin önerdiği “cumhur ittifakı”, önceden belirlenmiş iki partinin uzlaşması olarak algılanmamalıdır. Bu sadece ittifakın çerçevesini çizen bir tekliftir. Bütün partiler için geçerlidir. Yasal değişikliklerle bu yol açıldığında; 16 Nisan’da Anayasa değişikliğine karşı birleşen siyasi parti, sivil toplum örgütü ve diğer teşekküllerin de müşterek bir çatı tesis etmeleri mümkün olacaktır.” diye açıklamada bulundu.  

Aras, “ İttifaklar gerçekleştirilerek yapılan seçimde, seçime tek çatı altında girme konusunda uzlaşan partilerin birlikteliğinde, kurumsal kimliklerin korunması esas alınacaktır. Oyların dağılımı partilere münhasır olacak, bu sayede ittifakta yer alan her partiye kendi tabanından veya kendisini seçenlerden gelen oyların miktarı belli olacaktır. Meclis aritmetiğini belirleyecek oy yekûnu ise ittifakın toplam oyu temel alınarak belirlenecektir. Bu sayede hem ittifak bünyesindeki partilerin kurumsal kimlikleri ve tüzel kişilikleri korunmuş hem de konsolide olmuş oyları sandığa yansımış olacaktır. İttifakta yer alan siyasi partiler, parlamentoda kendi oylarıyla grup oluşturabileceklerdir. Diğer taraftan genel seçmen kitlesinin çoğunluğunun temayülü en kuvvetli şekilde bir uzlaşma ikliminde toplanmak suretiyle fevkalade verimli bir netice elde edilmiş olacaktır. MHP, ‘Cumhur İttifakı’nı Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi’nden esinlenerek ve bu sisteme atfen düşünmüş olup cumhurbaşkanlığı seçimlerini de etkilemesini öngörmektedir. Bu nedenle “Cumhur ittifakı”, halkın kahır ekseriyetinin temayülünü bir mıknatıs gibi kendine çekecektir. İttifak güven ve umut vermekle kalmayacak, güçler dengesinin teşekkülüne de katkıda bulunacaktır. Anayasa değişiklik referandumunda %51,5 olan halk desteğinin daha güçlü konuma gelmesi, destek oranının artması muhtemel bir ittifakla sağlanabilir. İttifakın seçmen ekseriyetinin temayülünü Meclise yansıtması sayesinde ise, “kuvvetler dengesine dayalı, istikrarlı bir yönetim yapısı” ortaya çıkacaktır” dedi.

Son Güncelleme: 13.12.2017 18:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.