MHP’nin önergesine Uslu’dan cevap

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda konuştu.

17 Mart 2015 Salı 18:53
 MHP’nin önergesine Uslu’dan cevap


AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda konuştu.


Milliyetçi Hareket Partisinin işsizlikle ilgili araştırma önergesiyle ilgili grup önerisinin aleyhinde söz alan Uslu, hükümetin istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasına yönelik çalışmalarını özetledi.


Uslu, konuşmasında şu bilgilere yer verdi: “Önergenin konusunu çok önemli bulduğumu, on sekiz günlük çalışma süresinin kaldığı bir ortamda bu kadar ciddi bir konunun sağlıklı bir biçimde tartışılamayacağını düşünüyorum. Oysa 25'inci dönemde, konunun ciddiyetine uygun bir zaman diliminde ele alınmasının daha doğru olduğuna inanıyorum. Bu vesileyle böylesine ciddi bir konunun on sekiz gün gibi kısa bir süre içerisinde, ağırlığına uygun bir zaman dilimi içerisinde tartışılmasının, önemli bulgular elde edilmesinin mümkün olmadığına inanıyorum. Bilindiği gibi, işsizlik konusu Hükûmet politikaları kadar küresel konjonktürle de ilgili bir konudur ve makroekonomik politikalarla işsizliğin kontrol edilebilmesinin ilk ve temel şartı siyasal istikrarın sağlanmasıdır. Aziz milletimiz son yıllardaki ekonomik göstergelere, parasal değerlere, dengelere baktığında siyasal istikrarın keyfini sürmektedir ve sonuçlarını görmüştür. İnanıyorum ki bu seçimlerde de istikrarın devamı yönünde önemli adımlar atacaktır. Hükûmetimiz böylesine önemli bir konuda çok önemli düzenlemeler yapmıştır. Bu bütün Hükûmetlerimiz için geçerlidir. Söz gelimi, Sayın Başesgioğlu'nun Çalışma Bakanlığı yaptığı dönemde çıkardığımız düzenlemeler, ondan sonra çıkardığımız 4857 sayılı Yasa, İşsizlik Sigortası Yasası, Ücret Garanti Fonu oluşturulması, bütün bunlar aslında yapısal sorunları yasal bir kısım sosyal koruma sistemleriyle çözmeye yöneliktir ve bu konuda önemli adımlar atılmıştır. Bunlardan birkaçını örnek vermek gerekirse, prim teşvikleri getirilmiştir. Benim ilim Çorum'da 2005'ten bugüne kadar aşağı yukarı 350 milyon liralık prim desteği sağlanmıştır. 5 puanlık prim teşviki, yine işveren sigorta prim payının beş yıl süreyle teşvik edilmesi, AR-GE faaliyetlerinde çalışanların 5 yıl süreyle işveren sigorta prim payının devlet tarafından karşılanması, engelli çalışanların istihdamında sigorta priminin devlet tarafından karşılanması, işsizlik ödeneği alan işçilerimizi işe alan işverenlerin ödeyeceği sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, ilave istihdam sağlayan işverenlerin işveren sigorta prim payının devlet tarafından karşılanması, işsizlik ödeneği miktarlarının artırılmış olması, kısa çalışma ödeneğinin işler hâle getirilmesi -ki aşağı yukarı 200 bin kişi işsiz kalmaktan kurtarılmıştır. İl istihdam ve il mesleki eğitim kurullarının birleştirilerek daha etkin hâle getirilmesi, mesleki eğitim, girişimcilik eğitimi, staj programın ve toplum yararına çalışma gibi programlardan daha çok kişinin yararlanması yine bu dönemde sağlanmış bulunmaktadır.


Özellikle, sosyal devletin gündelik yaşama tekabül eden bir kısım önemli düzenlemeleri de öne çıkmıştır. Özürlü çalışmalar, hükümlü çalışmalar, terör mağduru çalışmalar konusundaki işveren yükleri hafifletilmiştir. İş yerlerinin sağlık ve güvenlik birimlerini hizmet satın almak suretiyle yerine getirmesi sağlanmış bulunmaktadır. Ayrıca, emzirme odası, kreş açılması, anaokulu, spor tesisi kurulması gibi işverenlere ilave maliyetler getiren bazı yükler hizmet alımı yoluyla karşılandığı için de bu konuda istihdam ve rekabet gücünü artırmaya yönelik önemli adımlar atılmış bulunmaktadır.


Buradaki en önemli hususlardan bir tanesi de, 2023 hedefleridir. Bildiğiniz gibi Ulusal İstihdam Stratejisi 6 Mayıs 2014 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanmıştır. Ulusal İstihdam Stratejisi birkaç ana noktadan oluşmaktadır. Bir tanesi: Yapısal sorunların çözümü esas alınmıştır yani eğitim ve istihdam ilişkisi burada öngörülmüştür.


İkincisi: Sosyal diyalog esas alınmıştır. O nedenle işçi-işveren tarafları ve devlet birlikte çözüm üretmektedirler.


Üçüncü bir husus da, Eğitim-istihdam ilişkisinin güçlenmesi amaçlanmıştır. Yine, bu da çok önemlidir.


Bir dördüncü husus da: Emek yoğun yatırımların özellikle teşvik edilmesi, emek yoğun sektörlerin teşvik edilmesi, desteklenmesi öngörülmüştür. Bu nedenle de 2023 vizyonunda muhtemelen işsizlik oranının yüzde 5'lere indirilmesi, istihdam oranının da yüzde 55'lere çıkartılması hedeflenmiştir.


İşsizlik sorunu sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda gelişmiş ülkelerin de çok önemli sorunlarından bir tanesidir. İtalya'da işsizlik oranı yüzde 12,7, Fransa'da yüzde 10,2, Portekiz'de yüzde 14,1, Yunanistan'da yüzde 26,5 ve yine İspanya'da aynı orandadır. Dolayısıyla, bunlara baktığımız zaman, Türkiye'de özellikle İŞKUR'un yeniden yapılandırılmış olması, İŞKUR'a sadece iş bulan değil, aynı zamanda işsizlik sorununa nitelik kazandırmak suretiyle meslek edindirilmesi konusunda da önemli işlevler yüklenmiştir. Bu nedenle, 1 milyon 28 bin kişiye meslek eğitim verilmiştir. Yine belli bir cep harçlığı karşılığı 190 bin kişiye iş başı eğitim verilmiştir. Yine belli bir cep harçlığı karşılığı 130 bin kişiye girişimcilik eğitimi verilmiştir. 757 bin kişi Toplum Yararına Çalışma Projesi'nde yer almıştır.  4 bin kişi de iş ve meslek danışmanı olarak göreve başlamış ve 5 milyon 487 bin 645 kişiyle yüz yüze görüşerek yönlendirilmeleri sağlanmıştır.


Burada, İŞKUR danışmanlarıyla yapılmak istenen asıl amaç: İş gücü piyasasının fotoğrafı çekilmektedir, MR'ı çıkartılmaktadır. Böyle olunca biz şunu apaçıkça görmekteyiz ki: Hem maliyetlerin aşağı çekilmesi, devletin burada fedakârlık yapması hem de beraberinde işsizlik sorununun meslek edindirilmesi suretiyle işsizlere nitelik kazandırılması ve girişimciliğin özendirilmesi gibi temel amaçlar söz konusu olmuştur.


İşsiz engellilere yönelik önemli adımlar atılmıştır. Kendi işini kurmak isteyenlere 36 bin liralık hibe desteği söz konusudur. İşsizlik Sigortası Fonu 2002'de faaliyete geçmiştir -konuşmamın başında söyledim- şu ana kadar 78 milyar TL'lik fon varlığı vardır ve yaklaşık 3 milyon 736 bin kişi de bundan istifade etmiştir. Kısa çalışma ödeneğinden -söyledim- 200 bin kişi istifade etmiştir ve birçok işçinin işsiz kalması önlenmiştir. Ücret Garanti Fonu'nda 53.610 kişiye 109 milyon TL ödenmiş bulunmaktadır.


Bu örnekleri elbette artırmak mümkündür ama böylesine önemli, böylesine ciddi bir konuyu gündeme getirdiği için burada ben değerli Kahramanmaraş milletvekilimize teşekkür ediyorum. Keşke bu önemli konuyu 25'inci Dönemde çok daha telaşsız bir ortamda ele alabileceğimiz ve gerçekten sağlıklı çözümler üretebileceğimiz bir zaman diliminde konuşabiliyor olsak diye düşünüyorum. Bu vesileyle Genel Kurulu saygıyla selamlıyor ve önergenin aleyhinde olduğumu belirtmek istiyorum.”


Son Güncelleme: 17.03.2015 19:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.