Milletvekiline transfer sınırı

AK Parti’nin Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarının yeni sisteme uyumlu hale getirilmesi için yürüttüğü çalışmada sona gelindi

09 Kasım 2020 Pazartesi 10:15
Milletvekiline transfer sınırı

AK Parti’nin Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarının yeni sisteme uyumlu hale getirilmesi için yürüttüğü çalışmada sona gelindi. 5 başlıkta toplanan değişiklerde, milletvekillerinin bir partiden başka bir partiye geçmeleri için süre sınırı getiriliyor.
AK Parti, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’nun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyumlu hale getirilmesi için yaptığı çalışmada sona yaklaştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan taslakta değişiklikler 5 başlıkta toplandı. Hazırlanan taslağa göre, ittifak içinde ve dışında farklı baraj uygulanması gündemde. İttifak içi barajın yüzde 5’in altında ya da 7’in üstünde olmaması düşünülüyor.

YIL SINIRLAMASI PLANLANIYOR

Yine, milletvekillerinin bir partiden başka bir partiye geçmeleri için de belli süre öngörülüyor. Siyasette bu tür hüllelerin önüne geçmek için milletvekili transferlerine yıl sınırlaması getirilmesi planlanıyor. Bunun için de seçimlere 1 sene kala ya da seçim kararı alındıktan sonra milletvekili geçişlerinin olmamasına ilişkin düzenleme yapılması öneriliyor.
AK Parti özellikle büyükşehirlerde muhtarlık seçimlerinin seçim sonuçlarını çok yakından etkilediği görüşünde. AK Parti kaynakları, muhtarlık seçimleri için seçim zamanında büyükşehirlerden vatandaşların kendi memleketlerine nüfus kaydı alınarak kendi yakınının seçimi kazanması için büyük göç yaşandığına ve bunun da seçim sonuçlarını etkilediğine dikkat çekiyor. Taslakta bununla ilgili de önemli bir değişiklik öngörülüyor. Bunun için yerel seçimlerle aynı anda yapılan muhtarlık seçimlerinin, 1 yıl önce veya 1 yıl sonra yapılması düşünülüyor. Yine muhtarlık seçim sisteminin tamamen değiştirilmesi, diğer seçimlerde kullanılan pusula sistemine geçilmesi, muhtarların aday olup olmayacaklarının 10 gün önceden Yüksek Seçim Kurulu tarafından kesinleştirilmesi gibi köklü değişiklikler öngörülüyor.
Kaynak: Yeni Şafak

Son Güncelleme: 09.11.2020 17:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.