Siyaset arife duasında buluştu

Çorum'da ahilik kültüründen gelen “arife duası” geleneği devam ederken, siyasetin temsilcileri de esnaf duasında bir raay geldi.

20 Nisan 2023 Perşembe 21:22
Siyaset arife duasında buluştu

Çorum'da ahilik kültüründen gelen “arife duası” geleneği, esnaf ve sanatkarlarca asırlardır yaşatılmaya devam ediyor.

Toplumun farklı kesimlerinin yanı sıra siyasi partilerin temsilcilerinin de bir araya geldiği arife duasında eller esnafın hayırlı, bereketli ve bol kazançlı yıl geçirmesi, ülkedede birlik ve beraberlik ruhunun pekişmesi için semaya kalkıyor. Osmanlı dönemindeki ahilik gelenekleri arasında yer alan arife duası için Çorum'daki çeşitli meslek gruplarından esnaf, Ramazan ve Kurban bayramları arifesinde araya geliyor. Bu geleneğin yaşatılması için her arife günü Oto Tamirciler Odası, Kalaycılar ve Hırdavatçılar Odası, Çilingirciler ve Sobacılar Odası ile Dikici ve Kunduracılar Odası tarafından program düzenleniyor.

GELENEK SÜRÜYOR

Birlik ve beraberliğin pekişmesi açısından önemli görülen bu gelenek, bu yıl da gerçekleştirildi. Çilingir Sobacılar ve Tenekeciler Odası Başkanlığı tarafından öğle namazına müteakiben Sanayi Sitesi’nde düzenlenen esnaf duası, toplumun tüm kesimlerini bir araya getirdi.
Siyasi partilerin il başkanları ve milletvekili adaylarının da katıldığı duada birlik ve beraberlik mesajları verildi. “Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim eylesin. Esnafımızı hayırlı müşteriler, bol kazançlar versin. Hakkıyla iş yapmayı, alın terini hakkıyla almayı nasip etsin” diyen Çilingir Sobacılar ve Tenekeciler Odası Başkanı Hasan İlhan, milletvekili adaylarına çıktıkları yolda başarılar dileyerek, 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerin ülkemize hayırlar getirmesi için temennide bulundu.

ARİFE DUASI OSMANLI GELENEĞİ

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Gür de, arife duasının Osmanlı’dan bugüne gelen bir gelenek olduğunu belirterek, “Esnaf ve sanatkarlar olarak arife dualarını halen gelenek halinde sürdürüyoruz. Arife dualarını gelenek halinde devam ettiren tüm oda başkanları, yöneticiler ile esnaf ve sanatkara teşekkür ediyorum. Milletvekili adaylarına çıktıkları yolda başarılar dilerken, Ramazan Bayramı’nın hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Bu geleneğin yaşatılması medeniyetimizin gelecek nesillere anlatılması, tanıtılması açısından çok önemli. Bir Osmanlı geleneği olan arife duasının yaşatılması medeniyetimizin, kültürümüzün yeni nesillere anlatılması, tanıtılması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da, ülke olarak zor günlerden geçtiğimizi, bu günleri de milli birlik ve milli şuur ile kenetlenerek beraber aştığımızı belirtti.

Deprem felaketinin bu milletin çok büyük bir millet olduğunu gösterdiğini vurgulayan Aşgın, “Bu millet, tarihin en büyük milleti. En büyük olduğunu bir kez daha gösterdi. Rabbim bu birliğimizi, beraberliğimizi sadece zor günlerde değil iyi güzel günlerde de her zaman daim etsin. Nasıl ki geçmişte büyük bir tarih yazmışsak yeni tarihleri hep beraber ve daha büyüklerini yazmaya devam edelim” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından program, yapılan duanın ardından sona erdi.


İHA

Son Güncelleme: 20.04.2023 20:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165