Tepkilerin odağındaki isim konuştu

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, parti olarak Çorum’a yapılan yatırıma değil, koşullar yerine getirilmeden, güvenlik tedbirleri alınmadan yapılan hukuksuzluğa karşı olduklarını vurguladı

05 Eylül 2022 Pazartesi 19:04
Tepkilerin odağındaki isim konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili Tufan Köse, parti olarak Çorum’a yapılan yatırıma değil, koşullar yerine getirilmeden, güvenlik tedbirleri alınmadan yapılan işlere, hukuksuzluğa karşı olduklarını belirterek, istihdam yaratan, iş sahası açan herkesin yanında olduklarını vurguladı.

Milletvekili Köse, güncel gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenleyerek bazı açıklamalarda bulundu.

Sungurlu OSB’ye yapılan yatırımlarla ilgili günlerdir konuşulan konuda eleştirilerin odağı olan CHP’li Tufan Köse, Güleryüz Düğün Salonu’nda basın mensupları ve bazı partililerle bir araya gelerek konuya açıklık getirdi.

Sungurlu’ya yapılan barut, fişek, nitrogliserin, nitroselüloz, kapsül ve fişek üretim tesisleriyle ilgili CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in açıklamalarının ardından son günlerde eleştirilerin hedefi haline gelen CHP Çorum Milletvekili Av. Tufan Köse, sessizliğini bozdu.

'ÇİKOLATA DEĞİL, BARUT FABRİKASI KURULUYOR'

Köse, Çorum’a çikolata fabrikası değil, barut fabrikası kurulduğuna işaret ederek, bu tür fabrikalar için güvenliğin çok önemli olduğunu dile getirdi.

CHP’nin yatırıma değil, hukuksuzluğa karşı olduğunu vurgulayan Köse, süreci şöyle anlattı:

“Çorum’da veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde CHP yapılacak yatırımlara karşı çıkıyormuş intibasını uyandıran bir takım açıklamalar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirme yapacağım. CHP, ne Çorum’da ne de Türkiye’nin herhangi bir yerinde gerek kamu yatırımı gerekse özel sektör yatırımlarının hiçbirine karşı olması mümkün değil. Ahlaklı bir insanın değil siyasetçi, bir başka insanın dahi böyle bir yatırıma karşı çıkması yanlıştır. Dinlenenler anlaşılmamış.

Çorum’da Sungurlu OSB’de yapılan fabrikaların girişimcisi Ahmet Ahlatcı’yı kutluyorum. Bu devirde, böyle bir zamanda, Türkiye’nin ve dünyanın yaşadığı ekonomik koşullarda yatırım yapmak yürek ister. Ahlatcı, Çorum’un da önde gelen iş adamlarındandır. Ne CHP’nin ne de şahsımızın yatırım yapan bir insanla problemi olması düşünülemez. Sungurlu’ya beş adet yatırım yapılması düşünülüyor. Bunun bir kısmını Makine ve Kimya Endüstrisi yapacak. Barut fabrikası ve nitrogliserin fabrikasını Ahlatcı Grup yapacak. Sungurlu’ya yapılan bir yatırım bizim için de mutluluk vericidir. Sungurlu göç veren bir ilçe. Geçmişte en büyük ilçemizde ancak yatırım alamaması nedeniyle küçülmeye başladı. Bu yatırım mutlaka Sungurlu’ya da büyük katkı sağlayacaktır. 2 bin 500 kişinin Özgür Özel’in de söylediği gibi keşke 25 bin istihdam yaratacak bir yatırım yapılsa. CHP de Tufan Köse de Grup Başkanvekili de ne Çorum’a ne Sungurlu’ya ne de Türkiye’nin hiçbir yerinde yapılacak yatırıma karşı çıkmaz. CHP, devlet geleneğinde kamunun yatırım yaptığı bir iddiayı temsil eder.

ÖZGÜR ÖZEL'İN AÇIKLAMALARI

Özgür Özel bir açıklama yaptı, ‘Çorum’da yapılmak istenen yatırım hukuki prosedürü tamamlanmadan yapılmış bir yatırımdır. Burası muz cumhuriyeti değil. Burası 2 bin yıllık devlet geleneği olan bir hukuk devleti ise eksiklikler giderildikten sonra o fabrikaların temeli atılmalıdır’ dedi. Yapılan yatırım gerçekten de can güvenliği açısından, işçi güvenliği açısında ciddi araştırmalar gerektiren, fizibilitenin yapılması gereken bir fabrika. Sungurlu OSB’nin imar planı işlerinde TEİAŞ ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılması gereken bir takım protokol ve izinler alınmadan işe başlanmış. Bir avukat vasıtasıyla itiraz edilmiş. İtirazın kayıt tarihi 24 Haziran 2022. Ancak Valilik bir yanıt veriyor, ‘Kayıtlarımızda böyle bir itiraz görülmemektedir’ deniyor. Bu yanıt üzerine Noter’den bir ihtarname çekiliyor. Daha sonra temel atıldıktan sonra ‘Sizin itirazlarınız haklı. Buna ilişkin olarak eksiklikler giderilecek’ deniyor. Eksiklikler giderilmeden temelin atıldığını, böylesine önemli bir yatırımın hukuki prosedürler tamamlanmadan başlandığını iddia ediyor Özgür Özel. Söylenen bu. Yatırıma kimse karşı değil.

Çorum’daki herkes dahil benim yatırıma karşı olmadığımı bilir. Yapılan yatırıma karşı değiliz.

İtirazı ben yapmadım. Dilekçede benim ismim yok. Ben yapmadım itirazı. Özgür Özel belki beni onure etmek için demiştir. Dilekçe çevreye, işçi haklarına duyarlı bir avukat tarafından verilmiştir.

Devlet içerisinde bir kısım insanlar yapılan hukuksuzluklardan çok rahatsızlar. Bu rahatsızlıklarını dillendiremiyorlar. Kendileri öne çıksa mobing uygulanıyor işten çıkarılıyorlar. Kendileri yapmasalar içlerini sığdıramıyorlar. Dolayısıyla birçok kurumdan bürokrat arkadaşlar hukuka aykırı uygulamaları iletiyorlar. Bu kapsamda bir grup bürokrat gelmiş olmalı ki Özgür Özel’e. 
Zaten Sungurlu OSB’deki olayın gerekli yasal eksiklikler giderilmeden yapılmasının nedeni de Cumhurbaşkanına bir de temel atma töreni yapmak. Benim kanaatim var. Cumhurbaşkanını da muhtemelen kandırıyorlar. Çorum devlet yatırımı almıyor.” 
Bir gazetecinin Özgür Özel’in iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük sorunlar olduğunu hatırlatmasının ardından Köse, “Yatırımı engellemek maksadıyla değil ancak iş sağlığı ve güvenliği açısından bunun takipçisi olacağız. Bu Çorum’un sağlığı, geleceği için çok önemli. Bir kısım bürokratlar kendilerini bir yerlere kanıtlayacaklar diye işi aceleye getirmenin mantığı yok. Bu yatırımın 1 Haziran’da nereye yapılacağı bile belli değildi. İki ayın içerisinde tüm prosedürler tamamlanıp temel atıldı. Demek ki bir eksiklik var. Birileri bu işi hızlı götürmek istiyor. Bu noktada girişimcinin zerre kadar kabahati olduğunu düşünmüyorum. İşi hızlandıracak olan bürokrasidir” dedi.

'İL BAŞKANIMIZLA ARAMIZDA HİÇBİR PROBLEMİMİZ YOK'

Toplantıda CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız’ın yer almaması ise dikkatlerden kaçmadı. Bir gazetecinin sorusu üzerine konuya açıklık getiren Köse, “Milletvekili her toplantıyı il başkanıyla yapacak diye bir kuralımız yok. Burada olmamasının özel bir sebebi yok. İl başkanımızla aramızda hiçbir problemimiz yok. İl başkanımız görevinin başında. Bana göre başarılı çalışmalar yapıyor. O noktada herhangi bir şey yok. Aklınıza öyle bir şey gelmesin” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Çorum’da iletilme şekliyle ilgili bir soruya ise Tufan Köse, “Genel başkanın Çorum’a programlanmış bir ziyareti yok. Beni aradıklarında ben Ankara’da bir düğündeydim. Genel başkanımızı aradım. Geçerken merhaba diyeceğiz dedi. Orada ne konuşuldu bilmiyorum” diyerek yanıt verdi.
Tufan Köse, bir başka soruya ise; “Kendimizi neden yalnız hissedelim? İl başkanımıza ‘gel’ desek gelirdi, ilçe başkanımıza söylesek gelirdi. Kimi çağırsak gelirdi. Ailemiz çok büyüktü. Ben kendimden emin olduğum için hiç olumsuz bir şey hissetmedim. CHP ailesi çok büyük bir aile. Birbirine tutkun bir aile. Aile içerisinde küçük rekabetler mutlaka olacaktır. Siyaset rekabetsiz olmaz. Yeter ki seviyeli rekabet olsun” diye yanıt verdi.

'MİLLETİ KANDIRIYORLAR'

CHP Çorum Milletvekili Av. Tufan Köse, demiryolu yatırımıyla ilgili iktidar temsilcilerinin yalan söylediğini, böylesine büyük bir yatırımın bu ekonomik koşullarda yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Basın toplantısında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Köse, iktidarın Çorum’daki temsilcilerine yüklendi. Bu büyüklükte bir yatırımın bu dönemde yapılamayacağını vurgulayan Köse, “Devlet yönetmek dürüstlük, liyakat istiyor. Tren yoluyla ilgili 2013’te, ‘Devlet Demiryolları’nın 2023 yılı planlanmasında Çorum demiryolunda görünmüyor’ demiştim. Demiryolu yatırımı daha Çorum için gündemde yok. İktidar partisi yetkililerinin laflarına bakmayın. Hali hazırda bugünden yarına yapılacak bir yatırım yok. Kaldı ki bugünkü ekonomik koşullarda böylesine büyük bir yatırımın bu iktidarın yapma şansı yok. 2024’te temel atılacak 2030’da teslim edilecek diyorlar. Bunlar boş laflardır” diye konuştu.

DSİ projelerinin yavaş yavaş ilerlediğini dile getiren Köse, “Çorum devlet yatırımı almıyor. Barajların sulama projeleri, barajların yapımıyla ilgili yetersiz ödenekler nedeniyle çok yavaş ilerliyor. Hatta ilerlemiyor bile. Sulu tarım çok önemli. Sulamayla ilgili herhangi bir kayda değer bir yatırım yok” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çorum’a yaptığı ziyarete de değinen Köse, konuyu şöyle değerlendirdi:

“Cumhurbaşkanı geldi, 2, 3 milyarlık yatırım yaptık onun açılışını yapıyoruz dedi. 78 tane açılışı yaptık dedi, vallahi kıraathane açmışlar onu da açılış sayıyorlar. Köyün stabilize yolunu yapmışlar onu da açılıştan sayıyorlar. Milleti kandırıyorlar. Belki de Cumhurbaşkanını kandırıyorlar."

Basın Toplantısına; İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Yıldız Bek, İl Genel Meclis Üyeleri Suat Atalay, Özcan Çetin, Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz, CHP eski İl Başkanları Cengiz Atlas, Hasan Eray Tüfekçi ile eski Belediye Meclis Üyesi Kemal Kapısız katıldı.

Son Güncelleme: 05.09.2022 23:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Batandaş 2022-09-06 07:08:25

Gereksiz bir vekil. CHP'nin Çorum'da 1 vekili var sanılıyor ama yok.

Avatar
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar 2022-09-05 23:28:37

TUFAN KÖSE ÇIK ULUSAL MEDYA DA ÇORUM'UN YAPILMAYAN YARIM BIRAKILAN YATIRIMLARINI ANLAT. MUHALEFET MİLLETVEKİLİ DEDİĞİN SEÇİLDİĞİ ŞEHRİN SORUNLARINI DİLE GETİRİR. TUFAN KÖSE ÇORUM İÇİN NE İFADE EDİYOR? TUFAN KÖSE ÇORUM İÇİN NE BUGÜNE KADAR NE YAPMIŞ? TUFAN KÖSE ÇORUM MUHALEFET MİLLETVEKİLİ DEDİĞİN SEÇİLDİĞİ ŞEHRİN SORUNLARIYLA İLGİLENİR. TUFAN KÖSE SENELERDİR ÇORUM MUHALEFET MİLLETVEKİLİ, ANCAK ÇORUM'A HİÇ BİR FAYDASI OLMAMIŞTIR. SENELERDİR ÇORUM VE ÇORUMLULARI UYUTUYORLAR. SENELERDİR ÇORUM DA UYUMAYA DEVAM EDİYOR. ANLAYANA.....

Avatar
Batandaş 2022-09-06 07:06:17

Türkiye'de en gizli vekil kim diye sorulsa uzak ara sen olursum Tufan Köse. Sen vekil maaşını hak etmiyorsun. İktidar vekillerinden farkın yok. Millet pahallılıktan ağlarken tek sen görünmüyorsun ortalıkta gıcıksın gıcık.

Avatar
Bahattin 2022-09-05 19:20:22

Çevir kazı yanmasın...

Avatar
Çorum 19 2022-09-05 22:58:23

Sen önce hdpye bakanlık rüyasında ki elemanına bak arkadaş ne halt olduğunuz belli değil bir de Atatürk sömürüsü yazıklar olsun yaziklar

Avatar
Efsane 2022-09-06 00:00:35

Sn köse Ahlatci abin sana operasyon çekmiş. En azından bundan sonra dik dur. Haklı olduğun davada geri durma

Avatar
Yorum 2022-09-06 01:25:48

Sayın köse yatırıma karşı değiliz ama koşullar yerine getirilsin demiş. Yani istiyor ki tarım müdürlüğü izin vermesin, sıkıntılar oluşsun yatırım iptal edilsin. Yani tarımla görüşüp yatırımı hızlandıralım diyemiyor. Chp lilerin yıllardır oy verdiği adam teşkilatsız açıklama yapıyor. Herşey güzel olmuş

Avatar
İskilipli 2022-09-06 07:01:24

İskilip Meslek Yüksek Okulu bekliyor okul açılma dönemi çok yakın, kale reztarasyonu e alt mağaza bekliyor kapalı spor salonu gençlik ve kültür merkezi ihtiyacı var yine sanayii jn ve arkasında keskin virajlar mevcut düzeltilmesi gerekli.