‘Türkiye’ye yeni bir siyaset getirmeliyiz’

CHP İl Başkanı Gürsel Yıldırım, yaptığı yazılı basın açıklaması ile gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

29 Temmuz 2015 Çarşamba 13:00
 ‘Türkiye’ye yeni bir siyaset getirmeliyiz’


CHP İl Başkanı Gürsel Yıldırım, yaptığı yazılı basın açıklaması ile gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.


7 Haziran seçimlerinin ardından hükümetin henüz kurulamamasının da yaşanan terör olaylarında etkili olduğunu belirten Yıldırım, “İçinden geçmekte olduğumuz kritik süreç toplumsal barışın tehdit altında olması, ekonomik kriz riski ve kapımıza dayanan savaş tehlikesi, Türkiye’nin bir an önce güçlü bir hükümete kavuşmasını gerektiriyor. Cumhuriyetimizin kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi tüm zor durumlarda olduğu gibi şimdi de parti çıkarlarını değil, ülkenin ve halkımızın geleceğini öne almaktır.” dedi.


Türkiye’nin içte ve dışta ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun bilincinde olduklarını ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin sorun olan değil sorun çözen parti olduğunu vurgulayan CHP İl Başkanı Yıldırım, açıklamasında şunları dile getirdi;


“6.5 milyon işçimiz var, 6.5 milyon işsizimiz var, emeklilerin durumunu zaten hepimiz biliyoruz. Çiftçi ürettiğinin karşılığını alamıyor, genç işsizlik oranı %20’lerde, her 5 gencimiz maalesef işsiz. Dolayısıyla yeni yasama döneminde hükümetin oluşmasında ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu biliyoruz.


Dış politikada da ciddi açmazlarımız var. Bakınız Suriye konusu gündemde duruyor. En baştan beri Suriye politikasının yanlış olduğunu söyledik ve bedelini de terörle ödedik.


Cilvegözü’nde, Reyhanlı’da, Suruç’ta olaylar oldu. Bütün sorunları biz yaşadık, Türkiye yaşadı. 2 milyon üstünde Suriyeli, nerede olduğunu kimse bilmiyor belki 3 belki 5 milyon Suriyeli var. Şimdi acaba Suriye’ye girelim mi girmeyelim mi? Suriye’ye hangi gerekçe ile gireceğiz? Akan kan yetmedi mi? Şimdi sıra Mehmetçiğin kanına mı geldi? Yazık günah değil mi bu ülkeye binlerce insan öldürüldü. AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle terör örgütleri bizim komşumuz oldu. Şimdi şikâyet ediyorsunuz, zamanında uyarmıştık. Devlet akılla yönetilir, bilgi ile yönetilir, birikimle yönetilir. Kin ve öfkeyle devlet yönetilmez.


Sadece Suriye mi? Hayır gidin Libya’ya sorunumuz var, Irak’la sorunumuz var, İran’la sorunumuz var, Rusya ile sorunumuz var. Şimdi ne yapmalıyız? 7 Haziran’da seçimler oldu hiçbir parti tek başına iktidar olamadı, dolayısıyla bir koalisyon doğal olarak başladı, geçen 13 yılın faturası bize çok ağır oldu.


Etnik kimliği dolayısıyla, yaşam tarzı veya inancından dolayı hiçbir vatandaşı ötekileştirmemek, hiçbir siyasi partiyi yok saymamak gerekir. Partilere oy veren bütün vatandaşlarımızın oylarını değerli kabul ediyoruz, hiçbir vatandaşı şu partiye oy verdin ya da neden şu partiye oy vermedin diye suçlama hakkını kendimizde görmüyoruz çünkü demokrasi sağlıklı işlemelidir.


Kurulacak koalisyon hükümeti 14 temel ilke doğrultusunda kurulmalı:


1- Hukukun üstünlüğü, vatandaşın can ve mal güvenliğinin sağlanması, makul şüphe ile hapse atılmamalı.


2- 12 Eylül darbe hukukundan Türkiye’nin arındırılması, % 10 barajı ve YÖK denilen belanın kalkması, siyasi partiler yasasının değiştirilmesi, lider sultasının kalkması.


3- Siyasi ahlâk yasası


4- Refahın tabana yayılması, 17 milyon yoksulun olduğu bir Türkiye’yi kabul etmiyoruz, yoksulluğu tarihe gömmek zorundayız. Güçlü bir sosyal devlet oluşturulmalı.


5- Bu ülkenin Cumhurbaşkanı anayasal sınırlar içine çekilmeli.


6- Devlette çift başlılık olmaz, Cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanma hakkı yoktur.


7- Yeniden, sıfırdan sağlıklı, tutarlı bir dış politika, barış eksenli bir dış politika, Türkiye’de de, dünyada da barışı savunacağız. Barışı, kardeşliği dostluğun üzerine dış politikayı bu eksende oluşturacağız.


8- Bu ülkenin gençliği siyasetten çok çekti. Bu ülkenin gençliği yanlış siyasi politikalar nedeni ile bedel ödedi. Hala gençleri potansiyel suçlu olarak görüyorlar, bunu kabul etmiyoruz. Gençlerimiz, bütün dünya için umut ve gelecektir.


9- Yasakçı bir devlet anlayışını kabul etmiyoruz. Konuşan Türkiye, üreten Türkiye ancak o zaman güçlü olabilir düşüncesini özgüce ifade eden bir Türkiye.


10- Özgür medya istiyoruz. Gazeteci özgürce yazabilmeli, tutuklu gazeteci istemiyoruz. Gazeteci kalemini almalı özgürce yazabilmeli ve siyasetçi de ondan ders almalı, yasakçı bir Türkiye olmamalı.


11- Vergi denetimi siyasal araç olarak kullanılmamalı, vergi denetimi siyasi sopa olarak iktidarın elinde olmamalı.


12- Kamu maliyesi kesinlikle şeffaf olmalı.


13- Özgürlükçü, demokratik bir anayasa yapılmalı.


14- Hiçbir yolsuzluk dosyası kapatılamaz, bütün yolsuzluk dosyaları açılmalı.


Yeni bir anlayışı, yeni bir siyaseti Türkiye’ye getirmek zorundayız ve bütün bunlardan ortaya çıkan bir gerçek var, Cumhuriyet Halk Partisi sorun olan değil sorun çözen partidir.”



Son Güncelleme: 29.07.2015 13:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.