Uslu, bütçeyi konuştu

2015 yılı Mali Bütçe Kanun Tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda dördüncü gün 3. tur görüşmeleri yapıldı.

13 Aralık 2014 Cumartesi 15:40
 Uslu, bütçeyi konuştu


2015 yılı Mali Bütçe Kanun Tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda dördüncü gün 3. tur görüşmeleri yapıldı.


Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda Bütçe görüşmeleri kapsamında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına konuşma yaptı.


Uslu’nun konuşması şöyle;


“İş piyasasının ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, hem eğitim sistemimizin etkinliğinin sağlanması hem de küresel düzeyde Türkiye'ye rekabet avantajı kazandıracak, dinamik bir işgücü piyasasının oluşturulmasını mümkün kılacaktır.


Bugün, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde hayat boyu öğrenme anlayışını yansıtacak şekilde, mesleki ve teknik eğitim verilmesi eğitimde etkinliğin, ekonomide verimliliğin ve rekabet edebilirliğin sağlanması ve sürdürülebilmesi için çözümler üretilmektedir.


MYK; Türkiye'nin küresel ekonomide rekabet edebilecek iş gücünün yetiştirilebilmesine ve bu işgücünün yurt dışında da mesleklerini icra edebilmelerine imkân sağlayacak. Avrupa Birliği ile uyumlu ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek amacıyla 5544 sayılı yasa ile 2006 yılında kurulmuş, 2008 yılında da Avrupa Konseyinin 2241/2004/EC kararı uyarınca MYK ulusal Europass Merkezi olarak yetkilendirilmiştir.


MYK, eğitim ve istihdam ilişkisini güçlendirerek Türkiye'de insan kaynaklarına yeni bir bakış açısı getiren, yeterlilik kavramı çerçevesinde mesleki ve teknik eğitimin yeniden yapılandırılmasını sağlayacak önemli bir yapıyı oluşturmaktadır. Mesleki Eğitim ve İş Gücünün nitelikli hale getirilmesi; işçiye özgüven kazandırarak, işçiyi özgürleştirerek, iş güvencesi, iş güvenliği, verimlilik ve kalite sağlayacaktır. İstihdam planlaması ile MYK politikaları buluşturulduğunda daha verimli, becerili, üretken bir işgücü piyasası oluşacaktır. 


Bu kapsamda, ulusal meslek standartlarının hazırlanması için sektörlere ve mesleklere ilişkin yetkinliği ve temsil gücü olan işçi, işveren, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle toplam 748 meslek standardının hazırlanmasına ilişkin işbirliği ortamı oluşturmuştur.


Bugün itibariyle 669 meslek standardı hazırlanmış, bunlardan 576'sı ulusal meslek standardı olarak Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.


MYK tarafından sınav ve belgelendirme sistemi oluşturulmuş ve işletilmeye başlanmıştır. Bugün itibariyle 103'ü tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde olmak üzere 156 meslekte sınav ve belgelendirme yapılabilmektedir. 21 bin 170 kişiye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmiştir.


Sizlerin de malumları olduğu üzere iş sağlığı ve güvenliği konusunda ulusal bir farkındalığın oluşturulması için yoğun çaba sarf edilmektedir.


Bu kapsamda tehlikeli işlerden başlanmak suretiyle 2015 yılından itibaren iş piyasasının gerekleri, sınav ve belgelendirme kapasiteleri dikkate alınarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca belirlenen mesleklerde çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma zorunluluğu getirilmesi planlanmaktadır.


Mesleki eğitim ile eğitim sistemi, istihdam planlaması ile istihdam politikaları arasında,


Ekonomik kalkınma ile sosyal gelişme arasında, sendikal haklar ile sosyal düzen arasında


Toplu sözleşme hakkı ile kamu düzeni arasında,


Parasal değerler ve dengelerle sosyal politikalar arasında doğru bir ilişki kurgulamak zorundayız. Bu sebeple; iş kolu sözleşmesi imkanı getirip toplu sözleşmesiz işyeri bırakmayınız. İşsizlik sigortasına erişimi kolaylaştırıp işsiz kalanların imkanlarını artırınız, kıdem tazminatı fonunu kurup KT hakkını güvenceye alınız.


İşçi memur ayrımını kaldırıp AB ve İLO normlarına uygun düzenlemeler ile sendikal hakların etkin kullanımını sağlayınız. Kamu işyerlerinde geçici işçilik sürelerini ve statülerini yasa ile belirlemek yerine, ihtiyaçlara göre belirlenmek üzere ilgili işletmeye bırakınız.


6331 sayılı yasayı delmeye çalışan maden işletmelerinin insafsızlığına ve kural tanımazlığına izin vermeyiniz.


6331 de yer alan işçi temsilciliğini sadece iş sağlığı ve güvenliği ile sınırlı tutmak yerine sendikasız tüm işletmeler de yer alacak şekilde örgütlülüğü teşvik ediniz.


Başta ESK, İş Sağlığı Güvenliği Kurulu olmak üzere diyalog kurumlarının etkin bir biçimde çalışmasını sağlayarak katılımcılığı ve endüstriyel demokrasiyi çalışma yaşamında gelenekselleştirip, kurumsallaştırıp,  etkinleştiriniz.


Sendikal yaşama ve endüstri ilişkilerine yönelik düzenlemeleri konjonktürel istek ve taleplere göre değil, İLO konvansiyonları, AB normları ve ihtiyaçlarımıza göre yapınız.


İnanıyorum ki, bütün bu öneriler Yeni Türkiye politikaları ile hem örtüşecek hem de Cumhuriyetimize çok yaraşacaktır.


MYK'nun önümüzdeki süreçte daha başarılı hizmetler vereceğine olan inancımı yineleyerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın ve MYK'nun 2015 yılı bütçesinin hayırlı olmasını temenni eder, yüce heyetinize saygılar sunarım."


Son Güncelleme: 14.12.2014 14:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165