Uslu gündem dışı söz aldı

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Ahıska Sürgününün 73. Yıldönümü nedeniyle gündem dışı söz aldı

14 Kasım 2017 Salı 20:00
Uslu gündem dışı söz aldı

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Ahıska Sürgününün 73. Yıldönümü nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Gündem dışı söz aldı.

Ahıska Sürgününün 73. yıldönümünde hayatını kaybedenleri rahmetle anarak söze başlayan Uslu, şöyle dedi;

14-15 Kasım 1944 gecesi Ahıska Türkleri, çok kültürlülüğü örnek gösterilebilecek vatanlarından kopartılarak diktatör J. Stalin’in talimatı ile Asya steplerine dramatik bir şekilde sürgüne gönderilmiştir.

Ahıska Türkleri onca katliama, sürgüne ve soykırıma rağmen hem davalarından vazgeçmemiş hem de asimile olmadan kendi kimlikleri, dilleri ve dinleri ile varlıklarını bugüne dek sürdürmeyi başarmışlardır.  

Bugün kürsüden Aziz Dostum Yusuf Selveroğlu ve dava arkadaşlarını rahmetle, şükranla anıyorum. Onların haklı, olgun ve sorumlu mücadelesi sayesindedir ki; Bugün Avrupa Konseyi Gürcistan sınırları içerisinde ki Ahıska topraklarına geri dönüş kararı vermiş olmasına rağmen çeşitli bahane ve ağır koşullar nedeniyle Ahıska Türkleri atalarının mezarlarının olduğu doğdukları topraklara dönememişlerdir. Oysa bugün 9 ülkede yaşamak zorunda bırakılan Ahıska Türklerinden isteyenlerin anavatanlarına dönüşü Gürcistan Hükümeti tarafından kolaylaştırılmalıdır.

Son günlerde Gürcistan’da bazı işgüzar bürokratların tutumları kimi saygın STÖ başkanları ya da işadamlarına karşı başlattığı haksız, hukuksuz uygulama Borçalı ve Ahıska Türklerini ve bizleri üzdüğü gibi Türkiye - Gürcistan ilişkilerini bozmayı amaçlayan sinsi bir provokasyonla da karşı karşıyayız.

Hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Gürcistan hükümetlerinin bu konuda tezelden adım atacaklarına inanıyor ve bekliyoruz.

Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Başbakanımızın yoğun çabalarıyla, Cumhuriyet Hükümetimizin kararı ile Ukrayna’da can derdinde olan Ahıska Kökenli aileler çatışma ortamından alınarak Üzümlü ve Ahlat’a yerleştirilmişlerdir. Elbette bu durum her türlü takdire ve teşekküre layıktır.

Dün Boraltan köprüsünde kardeşini düşmana teslim eden namerde muhtaç olan mecalsizlik yerine bugün çok şükür ki, tüm mazlumlara kucak açan güçlü ve yeni Türkiye var.

Dün Ahıska’yı Alaska ile karıştıran sığ düşünceli yöneticiler yerine bugün çok şükür ki, Dünyadaki tüm haksızlıklara itiraz eden oyun kurucu ve cesur yöneticilerimiz var.

Değerli Milletvekilleri açılışı yapılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun İpek yolundaki tüm devlet ve halkları yakınlaştıracak siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek önemli bir kazanım ve uzak görüşlülük olduğuna inanıyorum. Emeği geçenleri kutlarım.

Bizim tezlerimizi sağduyu ile destekleyen kimi açıklamalar da var.

Rusya Devlet Başkanı Bolşevik Devrimi'nin 100. Yıl kutlamalarında; "Stalin döneminde milyonlarca insan halk düşmanı olarak yaftalandı, infaz edildi, sakatlandı, hapishanelerde işkencelere maruz kaldı ve sürgün edildi. Bu korkunç geçmiş ulusal hafızamızdan silinemez ve hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz."

Demektir ki başka bir anlatımla şeffaf bir şekilde geçmişle yüzleşirken, diğer yandan da bu çağda yeni dokunulmazla tabular oluşturmamalıyız.

Yurttaşlık, Çalışma, ikametgah izni ve diploma denkliği sorunlarının en kısa sürede çözümlenmesi Ahıskalıların acısını dindireceği gibi kaplıca turizmi, tarım ve seracılığın teşvik edilmesi çözümü daha kolaylaştıracak bir yoldur. Gürcistan ile ortak Üniversite kurulması hem iki ülke ilişkilerini geliştirecek hem de halkların yakınlaşmasına katkı sağlayacaktır.

“Tanıtım” işi artık geride kalmıştır ve şimdi "kazanım" zamanıdır. Özellikle "diplomatik başarı için dernekler arası çatışmalar, yerini "güç birliği ve dayanışmaya" bırakmalıdır.

Meydanlarda 15 Temmuz işgal ve darbe girişimine en çok karşı çıkan Ahıska Türkleri olmuştur zira vatansızlığın, istiklal ve istikbaline kastedilmesinin acısını yaşamış ve Anavatan olarak gördükleri Türkiye’ye sahip çıkmayı vatani bir görev saymışlardır.

Bugün Dünyadaki herhangi bir Ahıska Türküne nasılsınız? Diye sorsanız o da size şükür ya Türkiye nasıl? Diyerek kendinden çok Türkiye’yi sahiplenmektedir.

Bu vesile ile soydaşlarımıza ve tüm mazlumlara "merhamet medeniyetimizin gereğini" yerine getirmeye devam etmeyi tarihe karşı sorumluluk olarak görüyor Genel Kurulu ve Ahıskalı Kardeşlerimizi saygıyla selamlıyor, acılarını tüm içtenliğimizle paylaşıyoruz”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.