Yalanların sonu gelmez, doğrusu ne demedikçe

Milletvekili Kavuncu, 18 yıllık AK Parti iktidarında işkenceye ‘sıfır tolerans’ şiarıyla devrim niteliğinde yapılan işleri büyük algı operasyonlarıyla gölgelemek isteyenlere fırsat vermeyeceklerini açıkladı.

25 Aralık 2020 Cuma 19:25
Yalanların sonu gelmez, doğrusu ne demedikçe

AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İnsan Haklarını İnceleme, Tutuklu ve Hükümlü Hakları Alt Komisyonu Üyesi Erol kavuncu, 18 yıllık AK Parti iktidarında işkenceye ‘sıfır tolerans’ şiarıyla devrim niteliğinde yapılan işleri büyük algı operasyonlarıyla gölgelemek isteyenlere fırsat vermeyeceklerini açıkladı.

Son günlerde muhalefet tarafından gündeme getirilen iddialar üzerine değerlendirme yapan ‘Yalanların sonu gelmez, doğrusu ne demedikçe’ diyen Kavuncu, açıklamasında şxu görüşlere yer verdi;

"18 yıllık Ak Parti iktidarımızda, ‘‘işkenceye sıfır tolerans’’ şiarıyla devrim niteliğinde yapılan büyük işleri algı operasyonlarıyla gölgelemek isteyenlere bu güne kadar fırsat vermedik, bundan sonra da verilmeyecektir."

Gazi Meclisimizin çatısı altında çarpıtılmış, yalan, yanlış açıklamalarla algı operasyonlarına kalkışanlara yasal mevzuat, uluslararası uygulamalar ve saha ziyaretlerimiz sonucu oluşan tespitlerimiz kapsamında cevaplar vererek, gerçekleri anlattık.

TBMM Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu toplantısına Afyon Milletvekilimiz İbrahim Yurdunuseven başkanlığında komisyon üyesi milletvekillerimizle katıldık.

Komisyon çalışmalarımız kapsamında önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaların belirlendiği toplantımızda, 28 Aralık Pazartesi günü Sincan Cezaevi’nin ve 12 Ocak Salı günü de Afyonkarahisar Cezaevinin ziyaret edilmesi kararı alındı.

Söz konusu toplantıda, son zamanlarda belirli kesimler tarafından özellikle gündeme getirilen ‘ayrıntılı arama’ son günlerde güdeme getirildiği şekliyle ‘çıplak arama’ konusu üzerine söz alarak; Ceza ve Tevkif Evlerinde, gerek tutuklu ve hükümlülerin ve gerekse cezaevi görevlilerinin can emniyeti ve sağlıklarının korunması amacıyla, kuruma kesici, delici alet, uyuşturucu vb. yasak madde girişlerinin de önüne geçilmesi amacıyla ilgili yasal mevzuat gereği ve çerçevesinde ‘Detaylı Arama’’ işlemi gerçekleştirilmektedir.

Ceza infaz kurumlarında aramalar, 5275 sayılı Kanunun 36’ncı maddesi ve Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik’in 34’üncü maddesi, yine aynı kanunun 83 ve 116’ncı maddelerine dayanılarak hazırlanan “Hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmeleri” hakkında yönetmelikte yer alan hükümlere göre yapılmaktadır.

Bu kapsamda, “hükümlünün üzerinde kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin varlığı ve kurum en üst amirinin gerekli görmesi hâlinde”, detaylı aramalar belirli usullerle yapılmaktadır.

Kuruma giriş yapan herkesin duyarlı kapıdan geçme zorunluluğu vardır. Detektörlerin ikaz vermesi ya da şüphe halinde kuruma girmekte ısrarcı olan kişilere uygulanmaktadır.

Detaylı arama, tutuklu ve hükümlünün utanma duygusunu ihlâl etmeyecek ve dışarıdan içerinin görünmeyeceği şekilde, sadece aramalar için tahsis edilmiş bir odada hükümlü ve tutukluyla aynı cinsiyetten iki personel tarafından gerçekleştirilir.

Bu tür aramalar İngiltere, Hollanda, ABD, İtalya gibi ülkelerde de mevcuttur ve bu anlamda cezaevleri de Uluslararası komitelerce denetlenmektedir.

Ceza infaz kurumlarında detaylı arama istisnai bir uygulama olup gerek uluslararası örgütlerin kabul ettiği gerekse birçok ülkenin uyguladığı bir tedbir işlemidir.

Bu güne kadar mecliste grubu bulunan tüm partilerden milletvekillerinin katılımıyla oluşturulan komisyon olarak ziyarette bulunduğumuz ve ziyaret sonrası hazırlanan 8 Cezaevi raporunun hiç birisinde sistematik olarak ‘‘çıplak arama’’ ya da işkence, kötü muamele yapıldığına dair bir ifade yer almamıştır.

Maalesef özellikle cezaevlerinde uyuşturucu suçundan yatan başta yabancı uyruklu tutuklu ve hükümlüler olmak üzere çok sayıda uyuşturucu müptelasının bulunması, nedeniyle ceza evlerine uyuşturucu sokulmaya çalışması acı bir gerçektir. Ayrıca Cezaevlerinde, kesici delici aletleri içeri sokma girişimleriyle terör örgütleri haberleşme girişimlerine değin istenmeyen durumlar yaşanmaktadır.

İlgili yasal mevzuat çerçevesinde yapılan uygulamaların bir kısım terör örgütlerinin propagandasını yaparcasına sürekli gündeme getirilmesi hiçbir şekilde iyi niyetli bir girişim olarak değerlendirilemez.

İddia edildiği gibi söz konusu kurumlarda tutuklu, hükümlü ve ziyaretçilerin sistematik olarak ‘‘çıplak aramaya’’ tabi tutuldukları iddiaları, kimi terör örgütlerinden talimat alan bazı kişi ve kesimlerin, kime, neye hizmet ettiği aşikâr algı operasyonlarından ibarettir.

18 yıllık Ak Parti iktidarımızda, ‘‘işkenceye sıfır tolerans’’ şiarıyla devrim niteliğinde yapılan büyük işleri algı operasyonlarıyla gölgelemek isteyenlere bu güne kadar fırsat vermedik, bundan sonra da verilmeyecektir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tuğrul 2020-12-25 22:46:22

İşkence yok ama istemedikleri gazetecileri aylarca yıllarca içeri atıp sonra pardon derler . Gazetecileri televizyoncuları işten attırırlar. Bütün basını satın almak için herşeyi yaparlar

Avatar
Ahmet 2020-12-26 00:59:19

Amerika'ya girerken neredeyse donuna kadar soyunurken sesini çıkarmayanlar cezaevi aramasına mı takıldılar? Elbette aranacak, gerektiğinde usulüne uygun şekilde kıyafetler de çıkarılacak hele ki bahsi geçen şahısların sınavlardan iş hayatına kadar yaptıkları büyük sahtekarlıkları düşününce o cezaevine her türlü şeyi, her türlü yerlerine sokabileceklerini çok iyi biliyoruz. Ülkeye de kendine tabi olmayanlara da yapmadıkları pislik kalmayanlar şimdi mağdur ayağına yatmasın, güç ellerindeyken ne seviye zalim olduklarını birçok olaydan biliyoruz ve şu an gerçekten pişman olan bir bölüm dışında da tekrar gücü ele geçirip zulmetmeyi beklediklerini de!

Avatar
Herkes gözünü açsın 2020-12-26 09:49:54

Akp sadece israfın ve torpilin simgesi haline geldi çok yazık. Sadece corum u göze alalım mesela belediye işçileri özellikle de kadin kültür merkezleri. Kültür merkezleri müdürleri sekreterli onlarca hizmetlileri koşulsuz şartsız sadece akp kadin kolları üyesi oldukları için belediye memuru oldular. Ve pandemi nedeniyle bir yıldır kurs yok kimse gelmez gitmez ve onlarca bu memurlar hala maaş alıp ne yapıyorlar. Ben bunu sadece bir ornek olarak verdik. Corum da dunya kadar hakkı olmadan çıtır çıtır maaş alanlar var israf günah ve haramdır

Avatar
Kadir 2020-12-25 21:36:33

Sistematik olarak çıplak arama yok derken.. Kişiye özel mi çıplak arama yapılıyor... Ne diyelim... Herkesin eşi var kızı var Çıplak arama yapmak ne demek.. açıklamalar bahane Yurtdışına çıkış yaparken Havaalanında kimseyi çıplak aramıyorlar...

Avatar
Fatih 2020-12-26 00:11:47

Kadir ismiyle yazan vatandaş haberi iyi okumamışsın sistematik demek herkes aranıyor demek herkes aranmıyor şüprliler aranır

Avatar
Dürüst 2020-12-26 12:54:33

Kültür merkezinde usta öğretici kardeşlerimiz,kısa çalışma ödeneğinden faydalanın derler, aylardır, maaş alamıyorlar, Cumhurbaşkanımız a ulaşamıyorlar, Ben ak partiliyim ak partili dışında seviyesiz ne kadar kişi varsa işe girdi, has fetodan Uzak liyakat sahibi, REiS i canı gibi seven Parti'ye maddi manevi katkısı olanı girdirmedi, REiS düşmanı olan lar var partide, İstanbul sözleşmesine evet diyorsa, REiS düşmanı, ALLAH cc benim canımdan alsın, REiS e versin.

Misafir Avatar
Ahmet 2020-12-26 15:59:25 @Dürüst

AKPli olduğun için işi hak ettiğini düşünüyorsan iyi ki dışarıda kalmışsın. Kafaya bak ya!

Beğenmedim! (1)
Avatar
Soruyorlar, Cumhurbaşkanımız a nasıl ulaşabiliriz. 2020-12-26 13:12:29

Usta Öğretici kardeşlerimiz aylardır maaş alamıyorlar Cumhurbaşkanımız a ulaşamıyorlar Ben, elçiyim,milletvekilim ben Cumhurbaşkanımız in ilgilenin cümlesini boşa çıkarmıyorum,

Avatar
Dürüst 2020-12-26 15:29:04

Usta öğretici kardeşlerimizin sorunu çözülsün istiyorum, mağdurlar,Nursaçan hocaya mı, Ahaber Erkan TAN a mı söylüyelim, Cumhurbaşkanımız RECEP TAYYİP ERDOĞAN'A ulaşma bu sorunu iletme yolu nedir? Ben gece gündüz REİS için çalışan kişiyim, elçiyim.REİS, vatandaşı dinleyeceksiniz dedi dinledim, ama çözüm üretemiyorum.hayirli günler bu kardeşlerimize yardım edilmesi gerekiyor.Ben REİS i seven bir partili olarak talep ediyorum DEVLETİM den.