Olimpiyat Şampiyonu kardeş Azerbaycan

Dünya Satranç Federasyonu'nun Çorum’da düzenlediği Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatları'nda şampiyon kardeş Azerbaycan oldu.

05 Kasım 2019 Salı 23:11
Olimpiyat Şampiyonu kardeş Azerbaycan

Dünya Satranç Federasyonu'nun Çorum’da düzenlediği Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatları sona erdi.
29 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında düzenlenen olan turnuvaya 6 kıtadan 38 ülkeden 235 sporcu katıldı. Anitta Otel’de dün akşam Vali Mustafa Çiftçi ve protokolün katılımıyla ödül töreni yapıldı.
Olimpiyatın Şampiyonu Azerbaycan olurken, ikinciliği Özbekistan ve üçüncülüğü Belarus elde etti.

EDİTÖR'ÜN NOTU

16 Yaşaltı Dünya Satranç Olimpiyatları sona erdi.

Türkiye Satranç Federasyonu’nun ev sahipliğinde Çorum Belediyesi’nin destekleriyle 6 ayrı kıta 38 ülkeden sporcuları misafir ettik.

Dev organizasyonun Çorum’a getirilmesinde Federasyon As Başkanı hemşehrimiz Av. Fatih Maden’in çok önemli katkısı oldu. Çorum Belediyesi’nin de desteği ile Antarktika hariç dünyanın 6 kıtası ve 38 ayrı ülkesinden sporcular Çorum’a geldi. Bilindiği gibi dünyada satrançta en iyi olan ülkeler arasında Rusya ve Azerbaycan geliyor. Satrancın zorunlu ders olarak okullarda okutulduğu Azerbaycan’ın olimpiyat şampiyonu olması çok da şaşırtıcı bir sonuç değil. Bu arada Türkiye’de satranç seçmeli ders.

Bir hafta devam eden organizasyonda konuk sporcuların Kadeş Meydanı’nda düzenlenen coşkulu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılmaları anlamlıydı.

Dünya ülkelerinin satrançcıları Çorum’da bulunduğu süre içinde Hitit medeniyetini, şehrin tarihi ve turistik mekânlarını tanıdı. Bölgenin en görkemli müzeleri arasında gösterilen Çorum Müzesi’nde gösteri maçı yapılması her zaman görsellerde kullanılacak bir enstantane olarak arşivlere geçti. Yaygın basının temsilcileri finalde hem Belediye Başkanı hem de Satranç Federasyonu yöneticilerinden Çorum’a dair değerlendirmelerini aldı.

Türkiye’de satrancın kitabının ilk kez Çorum’da yazıldığının deklare edilmesi etkinliğin en kayda değer ve unutulmayacak sonuçlarından biriydi. Ahmet Fevzi Corumî’nin kaleme aldığı ‘Risalei Satrancname’ isimli eserin  basımının yapılarak kitap haline getirileceği bilgisi yaygın basınla paylaşıldı ve dikkat çekti.

Başta Avustralya olmak üzere konuk ülkelerden gelen sporcuların Çorum’u çok beğendiklerini ifade etmeleri, bilhassa Hitit medeniyetinin dikkatlerini çektiğini dillendirmesi tanıtım açısından hanemize kaydedilen artıydı.

Başlangıçta 41 ülkenin katılması beklenen dev olimpiyata İran, İsveç ve Almanya’ın güvenlik gerekçesiyle katılmadığı belirtildi. İran’ın esasında İsrail’in yarışmalara gelmesi nedeniyle katılımı iptal ettiği, İsveç ve Almanya’nın ise güvenlik değil, Barış Pınarı Harekâtı’nın hazımsızlığından dolayı organizasyona katılmadıkları konuşuldu. İsrail’den satranç olimpiyatına katılan 6 sporcunun her biri için güvenlik sağlandığı ifade edildi. Olimpiyatlarda kurada İsrail’le eşleşen Iraklı satrançcıların maçlardan birisine çıkmayarak protesto ettiği öğrenildi. Devletler arasındaki politik sorunların zaman zaman bu tür sportif organizasyonlara yansıdığı anlaşıldı.

Netice olarak, en son benzer bir olimpiyat Konya’da 28 ülkenin katılımıyla yapılırken, Çorum’un Antarktika hariç 6 katıdan 38 ülkeyi birden konuk etmesi bir ilk oldu.

Son Güncelleme: 07.11.2019 11:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yusuf 2019-11-06 09:28:46

Güzel bir organizasyon olmuş, emeği geçenlere teşekkürler.

banner165