6 Kasım, tarihte bugün neler yaşandı?

Merhaba Habercim19 Okurları bu yazımızda tarihte bugün neler yaşanmış birlikte bilgi sahibi olacağız. Buyurun Tarihte Bugün yazımıza...

06 Kasım 2020 Cuma 15:08
6 Kasım, tarihte bugün neler yaşandı?

Artık 2020 yılının sonlarına yaklaşıyoruz. 2020 yılının bize getirdikleri kadar götürdükleri de bir hayli fazla oldu. İnsanlığın çoğunlukla bitmesini arzuladığı bu yılın bitmesine sayılı günler kaldı. Bu günde sayılı günlerden 6 Kasım, Miladi takvime göre senenin 310. (artık yıllarda 311.) günüdür. Gelin bugün neler yaşanmış hep birlikte görelim ve inceleyelim.

Bu tarihsel süreci biz üç aşamada inceleyerek ele alacağız.

  • Yaşanan olaylar.

  • Bu tarihte Dünyaya gelen yani doğmuş olanlar.

  • Bu tarihte vefat edenler.

    6 Kasım'da yaşanan global olaylar nelerdir? 

1860 - Amerikalı başkan Abraham Lincoln ABD başkanı olarak seçilerek göreve geldi.

1913 - Hepimizin bildiği ve zaman zaman yazılarını ve sözlerini paylaştığımız Hindistan'ın bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandhi bu tarihte tutuklanmıştır.

1917 - Kuzey Avrupa ülkesi olan Finlandiya, 1921 yılında kurulmuş olan Çarlık Rus İmparatorluğu'na karşı kendi bağımsızlığını ilan ederek Finlandiya Cumhuriyeti olarak yönetim sağlamıştır.

1923 - Erkekler olarak hemen hemen hepimizin tercih ettiği elektrikli tıraş makinesinin patenti ilk olarak bu tarihte Amerikalı Jacob Schick tarafından alınmıştır.

1928 - Herbert C.Hoover ABD tarihinde 31.Başkan olarak göreve seçildi.

1985 - Kolombiya'da, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'ne bağlı solcu gerillalar Adalet Sarayını ele geçirdi; yaşanan bu çatışmalar sonucunda 11'i hakim olmak üzere toplam 115 kişi ölmüştür.

2012 -  Amerika tarhinde önemli bir yere sahip olan başkan Barack Obama ABD Başkanlık seçimlerini ikinci kez kazandı.

2008 - ABD'de bir zamanların çocuk yıldızı Skylar Deleon cinayet suçlamasıyla yargılandığı mahkemede idama mahkûm oldu.

Tarihte Bugün 6 kasım

 Peki bu tarihte ülkemizi ilgilendiren olaylar nelerdir? 

1918 - Coğrafi olarak Marmara denizini Ege denizine bağlayan ve tarihimiz açısından büyük öneme sahip olan Çanakkale Boğazı, İngiliz ve Fransızlarca bu tarihte işgal edilmiştir.

1923 - Kısa adı ile TTOK yani Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu bu tarihte kurulmuştur. TTOK Turizm teknik ve kültür alanlarında hizmet veren kurum olarak devam etmektedir.

1931 - Büyüklerimizin bileceği üzere bu tarihte ünlü metropol şehrimiz olan İstanbul'da kullanılan dolmuşlar için sarı-siyah damalı bant uygulaması getirilmiştir.

1955 - Kayseri şehrimizde yer alan Şeker Fabrikası'nda bu tarihte üretime başlanılmıştır.

1983 - Ülkemizde yaşanan olaylardan devam edecek olursak. Bu tarihte ülkemizde yapılan genel seçimler ile dönemin partisi olan ANAP 211 milletvekili ile tek başına iktidar oldu.

1989 - Ülkemiz üzerinde önemli bir yere sahip olan Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı GAP  bu tarihte kurulmuştur.

1991 - TBMM’de yemin töreninde Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) milletvekilleri Hatip Dicle ve Leyla Zana'nın yemin dışında Kürtçe olarak ek sözler söylemeleri tartışma yarattı. SHP Genel Başkanı Erdal İnönü Dicle ve Zana'nın partiden istifa etmelerini istedi. 

2002 - Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan maç 6-0 'lık skor ile sonuçlanmıştır.

6 Kasım'da doğan ve vefat eden ünlüler kimlerdir?

1788 - Ünlü müzisyen Giuseppe Donizetti, Kendisi İtalyan olup bilindiği üzere ilk Türk bandosunun kurucusudur. (doğum)

1931 - Mike Nichols, Amerikalı film yönetmeni, yapımcı ve senarist (doğum)

1494 - Osmanlı imparatorluğunun 10. padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman bu tarihte dünyaya gelmiştir.

1959 - Bilinen ünlü Türk gazeteci ve şair Rahmi Emeç' in doğum tarihi (doğum)

1947 - Yakın zaman tarihimizin ünlü siyasetçisi olan Mesut Yılmaz, bu tarihte dünyaya gelmiş ve yakın zamanda vefat etmiştir. (doğum)

1967 - TBMM 'de görev alan ve Halkların Demokratik partisinin eş başkanı olan  Pervin Buldan bu tarihte dünyaya gelmiştir. (doğum)

1922 - Ali Kemal, Türk yazar, gazeteci ve siyaset adamı (vefat)

1983 - Münif Fehim Özarman, Türk karikatüris (vefat)

2009 - İlhan Ayverdi, Türk dil bilimci (vefat) 

1836 - X. Charles, Fransa Kralı (vefat)

1543 - Şehzade Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Osmanlı şehzadesi (vefat)

Bu haberimizde sizlere bu tarihte yaşanan olaylara yönelik bilgi vermek istedik. Sizler de bu haberimiz ile ilgilendiyseniz sosyal medya aracılığı ile paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

Son Güncelleme: 06.11.2020 13:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Güzel bir uygulama 2020-11-08 17:36:06

Mustafa Bey, teşekkür ederiz. Güzel bir uygulama başlattınız. Bizim gibi yaşı ilerleyenlere özellikle hoş bir nostalji yaşatıyor.