9 Kasım tarihte bugün yaşananlar

Merhaba Habercim 19 okurları bu yazımızda Dünya tarihinde bugün yaşanan olaylara değiniyoruz. Tarihimize dair bilgi sahibi olduğumuz yeni yazımıza buyurun.

09 Kasım 2020 Pazartesi 12:55
9 Kasım tarihte bugün yaşananlar

1921 - İtalyan gazeteci ve politikacı olan Benito Mussolini İtalya'da Faşist Parti'yi kurdu. Parti kurulumundan daha önce faşizmi Fasci isimli gruplar temsil ediyordu. Parti iktidara gelebilmek adına Monarşi sistemine destek vermiştir.

1936 - Montrö Boğazlar Sözleşmesi yürürlüğe girdi. Bu anlaşma bilindiği üzere  İstanbul ve Çanakkale boğazlarının Türkiye'ye kontrol hakkı tanınması sağllanmıştır. olarak Daha önce imzalanan Lozan Antlaşması ile imzalanmış olan Boğazlar Antlaşmasının yerine geçmiştir.

Maddelerinden birkaçı şu şekildedir.

  • Antlaşma hükümlerinden ilki boğazlardan geçiş hakkı ile ilgilidir. Gemilerin savaş ve barış zamanında uyması gereken kurallar belirlenmiştir. Tabiî ki bu hükümler Türk kara sularına kıyısı bulunan ve bulunmaya devletlere ayrı ayrı uygulanmıştır.

  • Antlaşma hükmüne göre boğazların askeri savunması ve idaresi tamamen Türkiye’ye bırakılmıştır. Bundan önceki 1923 Lozan Anlaşması’ndaki hüküm burayı askersizleştirmişti. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ndeki en büyük amaçlarımızdan biri ise Boğazlar üzerindeki askeri müdahale hakkının tarafımıza geçmesiydi.

  • Boğazlardan geçmek isteyen gemilerin işlemlerini ve uygunluğunu denetleyen “Milletlerarası Boğazlar Komisyonu”nun görevine son verilmiştir. Çünkü bu komisyon yabancı devletlerin uzmanlarından oluşturulmuştu.

  • Barış Zamanında: Karadeniz’e kıyısı olmayan devletlerin ticari gemileri serbestçe boğazlardan geçebilir. Savaş gemileri ise 8-15 gün önceden haber verilerek geçebilecektir. Boğazlardan aynı devlete ait bir kerede en çok 9 gemi geçebilir ve bunların toplam ağırlığı 15.020 tonu aşmamalıdır. Ayrıca boğazlardan denizaltı, uçak gemileri ve 10.000 tonu geçen savaş gemileri kesinlikle geçemezler. Sözleşmeye uygun ve kaidelere riayet eden savaş gemileri Karadeniz sularında 21 günden fazla ikamet edemezler.Farklı olarak Karadeniz’e kıyısı bulunmayan devletlerin barış zamanında boğazda bulanabilecek savaş gemilerinin tonajının 30.000 tonu geçmemesi karara bağlanmıştır. Fakat Karadeniz’e kıyısı bulunan devletler eş zamanlı olarak 45.000 tona kadar filolarını güçlendirebileceklerdir.Karadeniz’e kıyısı bulunmayan devletler için de ticari gemi serbestîsi bulunmaktadır. Savaş gemileri ise 8 gün önceden bildirilmek zorundadır ve boğazdan geçen gemilerin toplam tonajının 15.000’den fazla olmaması şarttır. Karadeniz’de ne kadar kalacaklarına ilişkin bir süre tespiti ise yapılmamıştır.

  • Savaş Zamanında: Bir savaş halinin varlığında Türkiye “tarafsız” ise ticaret gemileri serbestçe geçer. Fakat savaşan devletlerin savaş gemileri asla boğazlardan geçemez.  Türkiye “savaşan” devletlerden biriyse her tür gemiyi geçirip geçirmemekte kendisi karar verir. Dilerse boğazları tüm devletlere kapatabilir. Savaş durumun ortaya çıktığı zamanlarda Türkiye boğazları kapatma hakkına sahiptir. Ayrıca sözleşme hükümlerinde Boğazlardan geçen devletlerin gemilerinin kayıtları uluslararası kamuoyu ve devletlerle paylaşılır. 

1938 - Kristal Gece: Berlin'de 7 bin Yahudi dükkânı yağmalandı, yüzlerce sinagog ateşe verildi, çok sayıda Yahudi öldürüldü.Nasyonel parti tarafından Yahudiler'e ait mülk ve eşyaların talan edilmesi ve kanlı saldırıların gerçekleştirildiği gündür.

Kristal gece tarihte bugün

1989 - Ülkemiz için yakın tarih olarak bilinen 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığı görevi bitti, Turgut Özal ülke tarihimizde 8.cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Tarihte bugün Kenan evren ve Turgut Özal

1989 - Berlin Duvarı yıkıldı. Almanya tarihinde önemli evrelerden biri sayılan Berlin duvarı bu tarihte yıkılmıştır. Bilindiği üzere Doğu Almanya meclisi tarafından alınan karar ile vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek amacı ile yaptırılan ve uzunluğu 46 km olan duvardır.

Berlin duvarı Tarihte Bugün - Dogukaradenizhaberajansi

2011 - Ülkemiz içerisinde gerçekleşen ve yakın zamanda Van'da 5.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremin tarihidir. Van Türkiye'nin en kalabalık 9. şehridir.

Sizde yazımızı beğendiyseniz sosyal medya üzerinde paylaşım yaparak bize destek olabilirsiniz.


 

Son Güncelleme: 09.11.2020 13:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.