Gençler çevreci makine üretti

HİTÜ öğrencileri çevreci makine üretti

30 Ekim 2017 Pazartesi 14:38
Gençler çevreci makine üretti

Hitit Üniversitesi öğrencileri Mehmet Alp Başnur, Mahmut Bedirhan Arslan ve Ernail Kaymak, Çorum’un başarılı sanayi tesislerinden YAĞMAKSAN’ın katkılarıyla hem çevreci hem de yeni baskı teknolojilerinden biri olan 3 boyutlu baskı teknolojisinde kullanılabilecek bir makina tasarladılar. Makine sayesinde Dünya üzerinde her geçen gün artan plastik kirliliğine karşı ev ve ofislerden sosyal alanlara kadar birçok alanda Geri Dönüşüm imkânı sunan makina aynı zamanda geri dönüşüm sağlanan plastikleri değerlendirerek 3 Boyutlu Baskı Teknolojisinde kullanılan hammaddeye çevirerek tasarruf sağlıyor.

PROJENİN MİMARLARI NE DEDİ?

Projenin mimarlarından Hitit Üniversitesi öğrencisi Mehmet Alp Başnur, Dünyada yaygınlaşan geri dönüşüm trendine daha kullanışlı ve kompakt bir çözüm sunan makinanın devam eden Ar-Ge sürecinde renkli, metal tozlu, organik gibi çeşitli özellikli filament üretimi gerçekleştirebilecek modellerinin de tasarım çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Başnur, “Ar-Ge çalışması gerçekleştirilen ürün, Iot teknolojisi ile de internet ile iletişim kurarak prototipleme çalışmaları başta olmak üzere birçok parça üretimi için gerekli hammadde ve modelleme bilgisi gibi bilgilere erişim sağlayarak, dahili 3b yazıcısı ile baskı yapabilecek” şeklinde konuştu. Mehmet Alp Başnur, ayrıca, “Bu tarz projeleri destekleyerek gençlerimize sahip çıkan ve ülkemize katkıda bulunan YAĞMAKSAN Makine Genel Müdürü Fatih Yağlı ve YAĞMAKSAN Makinaya desteklerinden dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu.


İŞ ÇEVRELERİ MEMNUN


YAĞMAKSAN Genel Müdürü Fatih Yağlı da, Türkiye’de yüksek teknoloji üretiminin maliyetlerinin düşürülmesi adına, savunma sanayi ve benzer teknoloji sektörlerindeki prototip çalışmalarının daha hızlı ve daha verimli gerçekleştirilmesi adına önemli bir projenin Çorum’da hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yağlı, “Bu önemin Türk sanayisine, Türk teknolojisine ivme kazandıracağını düşünüyoruz. “Büyük Hedefler Küçük Adımlarla Başlar” ve “Daima Milli Daima Yerli” sözlerini düstur edinen genç mühendis adayları, bu proje sayesinde toplumumuzda hem geri dönüşüm bilincinin oluşması hem de küçük yaşlardan itibaren bireylerin Ar-Ge ve Laboratuvar Ortamında Hayal Güçlerini Kullanarak Yeni Ürünleri Ortaya Çıkarabilmelerini sağlamaktadır” dedi.


3B YAZICI ve FİLAMENT Nedir?


3 Boyutlu imalat (3d Printring) ya da Katmanlı Üretim (Additve Manufacturing), bilgisayar ortamında ki tasarımın, ham maddenin katman katman (layer-by-layer) üst üste eklenerek üretilmesi yöntemidir. 3 Boyutlu yazıcılar ise bu üretimi sağlayan makinalardır. 3 boyutlu yazıcı fikri 1980’li yıllarda ortaya çıkmasına rağmen 2009 yılında üzerindeki patentlerin kalkmaya başlamasıyla; 3 boyutlu yazıcı teknolojisi hızlı bir şekilde ilerlemeye ve yaygınlaşmaya başladı. Filament ise 3 Boyutlu Baskı Türü Olan FDM(Fused Deposition Modeling) de Kullanılan Eritilerek Şekil Verilmeye Uygun Olan Plastiktir.











Son Güncelleme: 30.10.2017 17:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.