4 aylık suyumuz kaldı

Kurak geçen bir sezon yaşadığımız bugünlerde Çorum’un 4 aylık suyu kaldı.

03 Aralık 2020 Perşembe 22:41
4 aylık suyumuz kaldı

MUSTAFA DEMİRER

Kurak geçen bir sezon yaşadığımız bugünlerde Çorum’un içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlarda rezerv miktarları merak ediliyor.

KIŞ VE YAZIN TÜKETİM MİKTARI

İstatistiklere göre Çorum, Türkiye genelinde en kurak yaz geçiren 5-6 ilden birisi. Kentte kış aylarında günlük 560lt/sn, yazın ise 780 oldu lt/sn şebeke suyu tüketiliyor.

YENİHAYAT VE HATAP BARAJI

Çorum’un içme ve kullanma suyu Yenihayat ve Hatap Barajı’ndan temin ediliyor. Geçtiğimiz dönemlerde devreye alınan Koparan suyu da cazibe ile Yenihayat Barajı’na akıyor. Çomar Barajı’ndan ise su alınmıyor.

TAKVİYE KAYNAK KUYULAR

Şehrin en önemli takviye içme suyu kaynakları arasında kuyular yer alıyor. Samsun güzergahında bulunan Pınarbaşı ve Konaklı kuyularının yanı sıra yaklaşık iki yıl önce Ankara güzergahı Tarhan Köyü civarında 6 yeni kuyu açıldı. Tarhan yakınlarındaki 6 kuyudan bu ay sonunda yapılacak bir işlemle 170-200 lt/sn su alınması hedefleniyor. Bu rakam Çorum’un günlük su ihtiyacının üçte birine tekabül ediyor. Yani rezervleri rahatlatacak önemli bir kaynak olarak dikkat çekiyor.

UZUN VADELİ REZERV KOÇHİSAR

Kentin uzun vadeli su ihtiyacını ise Alaca sınırlarındaki Koçhisar Barajı karşılayacak. Yaklaşık 100 milyon lira maliyetli Koçhisar İsale Hattı için 40 milyon lira ödenek ayrıldı. Yüklenici firma isale hattı inşaatına devam ediyor.

Son Güncelleme: 07.12.2020 10:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatandaş 2020-12-04 12:18:14

o zaman niye bu siyasetciler her açılıştan 50 yıllık su ihtiyacının giderildiğini söylerler acaba

Avatar
ahmet aras 2020-12-04 18:47:56

sadece şehrin suyunu değil tarladaki mahsülüde düşünmek lazım

Avatar
Mert 2020-12-04 23:45:02

Ahmet arası tarladaki mahsulü düşündükçe şehre urfada göç geliyor. Çorum için çok tehlikeli, gerekirse kuru tarım yapılsın