Büyük Keşlik’te Birlik Cemi

Alaca’ya bağlı Büyük Keşlik (Nesimi Keşlik) Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Birlik Cemi düzenlendi.

20 Ekim 2013 Pazar 14:26
 Büyük Keşlik’te Birlik Cemi


Alaca’ya bağlı Büyük Keşlik (Nesimi Keşlik) Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından  Birlik Cemi düzenlendi.

Birleşme, birlik olma ve bir araya gelme anlamına gelen ‘Cem'e katılım yoğun oldu.

Kurban Bayramı’nın 3. günü olan 17 Ekim 2013 Perşembe akşamı Büyük Keşlik Köyü Cemevi'nde yapılan Birlik Cemi’nde 12 hizmet yürütüldü.

Halkın birlik ve beraberliğini sağlamak, kaynaştırmak, müsaip edinmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen cemi Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Nurettin Aksoy Dede ile Niyazi Bozdoğan Dede birlikte yürüttüler.

Birlik Cemi’nde; Duaz-ı İmamlar ve Gülbengler okunup, semahlar dönülürken, küskünler barıştırıldı, dargınlıklar ise ortadan kaldırıldı.

Yaklaşık 5,5 saat süren Cem'de kurban kesilerek lokma dağıtıldı.


Cem

Cem; özgürlük, eşitlik, ibadet ve sevgi yeridir. Hizmet ve sohbet muhabbet yeridir. Kul-Köle, efendi-beyin olmadığı, eşit ve hür canların buluştuğu yerdir. Af, şefaat, rıza meydanı, edep ve erkân yeridir.

Cem yalnızca bir ibadet değil, aynı zamanda bir okul, bir sınav olarak da görülebilir.

Alevi bir insan hayatın kutsallığına bağlı kalarak yaşamakla sorumlu olduğundan, aslında yaşamın her anını bir ibadet olarak görür. Yapılan herhangi bir hata, diğer dinlerin çoğunda olduğu gibi ölümden sonra yapılacak yargılamaya bırakılmadan, hayatta iken telafi edilmelidir. Af veya rıza Haktan önce gönlü kırılmış veya hakkı çiğnenmiş canlardan dilenir. Vicdan her Alevi için en büyük mahkeme olarak kabul edilir.

Cem'de asıl amaç toplumsal sorunları çözmek, Alevi kültürünü bilenlere hatırlatmak, bilmeyen genç kuşaklara öğretmek, bu öğretiye ters düşecek şekilde yaşayanları toplum huzurunda sorgulamaktır.

Cem'e kadın-erkek, yaşlı-genç ayrımı yapılmaksızın herkes katılabilir. Dedenin yönetiminde ve bağlama eşliğinde ciddi bir sohbet ortamı içinde ibadet yapılır. Toplumsal ilişkileri sağlamlaştırmak, kin ve düşmanlığı ortadan kaldırmak, Cem'e katılanları barışa kardeşliğe yöneltmek için yüz yüze, cemal cemale oturulur. Akıllarda kalması için gönül temizliği, saygı, gerçekler konusunda uyanma, ortak ve eşit paylaşım, düzen gibi Alevilikteki en önemli unsurlar, 12 hizmet sahipleri tarafından sembolik olarak büyük bir titizlik içinde yerine getirilir. Bu işlerin çoğunda Cem'e katılan canların da katılımı sağlanır.

Duvara değil cemale, "Didar-i pak" olarak ifade edilen temiz insan yüzüne bakmak, varlıkların en kutsalı kabul edilen insanları ve bu şekilde kendini tanımak, yaradılışın ve hayatın anlamını kavramak, insanı kutsal görmek, Alevilerde ibadetin esasını oluşturur.


Cemde 12 Hizmet şu şekildedir:

Dede (Pir, Mürşid) : Cemi yönetir

Rehber: Görgüsü yapılanlara ve Cem'e katılanlara yardımcı olur

Gözcü: Cemde düzeni ve sükuneti sağlar. Birden fazla olabilir.

Süpürgeci (Ferraş): Meydanı kirden, kötülükten temizler, gerekirse rehbere yardımcı olur

Çerağcı (Delilci): Çerağın yakılarak meydanın aydınlatılmasını sağlar

Zakir (Aşık): Saz eşliğinde deyiş, Duaz-i İmam ve miraçlama okur

Sakkacı (Saki, İbriktar): Sakka, Şerbet ve el suyu dağıtır

Lokmacı (Sofracı): Kurban ve yemek işlerine bakar

Pervane (Semahçı): Semah döner

Peyik (Haberci): Topluma Cemi haber verir

İznikci: Cemevinin temizliğinden ve düzeninden sorumludur

Bekçi (Kapıcı): Ceme katılanların evlerinin güvenliğini sağlar.




Son Güncelleme: 20.10.2013 14:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.