Çorum'da motosiklet kazalarında artış

Çorum'da motosiklet kazalarında artış yaşanırken, emniyet denetimlerini artırdı.

18 Ocak 2023 Çarşamba 12:10
Çorum'da motosiklet kazalarında artış

Son yıllarda artan sayılarıyla kullanımı yaygınlaşan motosiklet ve motorlu bisikletlerin kazalara karışma oranlarında ciddi artışlar yaşanmaya başladı. Kaza sayılarının düşürülmesi için Çorum İl Emniyet Müdürlüğü denetimlerini arttırdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı verilerine göre, 2022 yılında ülke genelinde 485 bin 48 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 2 bin 282 kişi hayatını kaybetti. Trafik kazalarına sebep olan unsurların başında sürücü yaya ve araçlar gelirken, kazalara karışan araç türlerine bakıldığında ise otomobillerden sonra ikinci sırayı motosikletler aldı. 2022 yılında 485 bin 48 kazanın 79 bin 874’ünü bisiklet, motosiklet ve motobisiklet kazaları oluşturdu.

ÇORUM POLİSİNDEN SIKI DENETİM

Çorum Emniyet Müdürlüğü de motosiklet kazalarını önlemek ve trafikte farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede, motosiklet ve motorlu bisiklet kazalarının oluş türleri, zamanları ve sürücü kusurları vb. bilgilere dayalı olarak analizler yapılıyor. Etkin, sürekli ve yoğun denetimlerle saha hâkimiyeti artırılarak kazaların önüne geçilmesi sağlanıyor. Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerince 2022 yılı içerisinde 9 bin 315 motosiklet ve motorlu bisiklet denetimi yapılırken bir önceki yıla oranla denetimlerde yüzde 8’lik artış oldu.

KURAL İHLALLERİ VE KAZA

Motorlu ve motorlu bisikletlere yönelik yapılan denetimlerde ise şerit ve ışık ihlali, yaya yolu üzerine çıkma, ters yönde araç kullanımı gibi trafik kural ihlali yaptıkları, tescil plakasız, sürücü belgesiz ve kasksız olarak araç kullandıkları, şeridinde giden araçların arasında seyrettikleri ve diğer araç sürücülerinin de motosikletlerin geçiş haklarına ve sürüş güvenliğine yeterince dikkat etmedikleri ve bu bu sebeple motosikletlerin ölümlü ve ağır yaralanmalı trafik kazalarına karıştıklarının gözlendiği belirtildi.

MOTOSİKLET KAZALARINDA YÜZDE 7.1’LİK ARTIŞ

Ayrıca motosiklet ve motorlu bisikletlerin toplam tescilli araçlar içerisindeki oranı Çorum’da yüzde 9,1 olmasına rağmen, 2022 yılı döneminde yaralanmalı ve ölümlü trafik kazasına karışan taşıtların yüzde 28,5’ini motosiklet ve motorlu bisiklet türü taşıtların oluşturduğu, motosiklet kazaların geçen yıla göre yüzde 71 arttığı, elektrikli scooterlerin ise 17 yaralanmalı trafik kazasına karıştıkları tespit edildi.

2022 yılında sürücülerinin kusurlu olduğu motosiklet ve motorlu bisikletlerin karıştığı kazalar incelendiğinde ise sürücülerin araçların hızını yol, hava ve trafik durumuna uydurmadığı, kavşak geçiş önceliği ve kuralları, şerit izleme ve değiştirme kuralı, takip mesafesi ve doğrultu değiştirme kurallarına uymadıkları ortaya çıktı. "Etkin, sürekli, yoğun" yapılan denetimlerle trafik güvenliğinin arttırılması, kazaların önlenmesi, trafik kazası sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanmaların en aza indirilmesi, sürücülerin trafik kurallarına uyma düzeylerinin daha üst seviyeye çıkarılması amacıyla Çorum genelinde "motosiklet ve motorlu bisikletlere" yönelik denetimlerin 2023 yılı içerisinde de devam edeceği bildirildi.


İHA

Son Güncelleme: 18.01.2023 13:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
öğretmen 2023-01-18 12:35:55

yolu istediği gibi kullanıyorlar ters düz nasıl denk gelirse.yaya yoluda bunlara tahsisli.kırmızıda durmak gibi bir huylarıda yok.bişey desen dayak yersin

Avatar
Mustafa 2023-01-18 13:09:10

Denetleme yok motosikletler istedikleri gibi yayaların yanından hızla gidiyorlar bunların denetlenip trafikten men edilmesi gerekli çocuklar ve yaşlıların can güvenligini tehlikeye atıyorlar özellikle dürümcülerin paketcilerinin kullandıkları motosikletler

Avatar
vatandaş 2023-01-18 13:21:42

Cemilbey caddesinde her akşam egzos patlatan ve silah atılıyormuş gibi milleti ürküten Koç larada bi el atılsa.

Avatar
Vtndş 2023-01-19 19:55:39

Emniyetin maalesef yetersiz kaldığı 3 konu
1.plakasız ruhsatsız ehliyetsiz kural tanımayan abartı sesli motosiklet denetimi
2.özellikle tofaşcı tabir edilen trafik zorbaları
3.15 25 yaş arası şehir eşkiyaları.

banner165