Çorum için kritik süreç

Türkiye’nin meteorolojik verilere göre az yağış alan ili Çorum'da barajlardaki su seviyesi düşmeye devam ediyor.

26 Ocak 2021 Salı 10:37

Türkiye’nin meteorolojik verilere göre en az yağış alan ili Çorum'da kar yağışı ve yağmura rağmen barajlardaki su seviyesi düşmeye devam ediyor.

Türkiye genelinde geçen sene yaşanan kuraklıktan en fazla etkilenen illerin başında Çorum geliyor. Son yılların en kurak sonbahar ve kış mevsimini geçiren ülkede Ekim, Kasım ve Aralık aylarından beklenilen yağışlar bir türlü gerçekleşmedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2020 yılında ülke genelinde tüm bölgelerde yağışlar azaldı. Olağanüstü kuraklığın yaşandığı Çorum, geçen yılın son 3 ayında ise sadece 32 milimetre yağış aldı.

YAĞIŞLAR CAN SUYU OLMADI, DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Geçen hafta belirli periyotlarla etkili olan kar ve yağmur yağışı ülke genelindeki barajlardaki doluluk oranlarına kısmen etki etse de bu Çorum’da içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlara yansımadı.

Şehrin içme suyu Yenihayat ile Hatap barajlarından karşılanırken kuraklık nedeniyle barajlarda doluluk oranlarında azalma devam ediyor. Toplamda 11 milyon metreküpe yakın bir rezervi bulunan Hatap Barajı’nda su seviyesi 1 milyon 749 bin metreküpe gerilerken doluluk oranı ise yüzde 16 olarak gerçekleşti. 25 milyon 363 bin metreküp rezervi bulunan Hatap Barajı’nda 3 milyon 24 bin metreküp su bulunurken doluluk oranı ise yüzde 12 olarak ölçüldü. Çomar Barajında ise 3 milyon 420 bin metreküp su bulunuyor.

KAYNAK ARAYIŞLARI

İçme suyunda tehlike çanları çalarken Çorum Belediyesi, gerek kuyulardaki, gerek içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlarda suların en etkin en verimli kullanılabilmesi ve su sıkıntısı yaşanmaması için su yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Mevcutta aktif olarak kullanılan 9 kuyuya ilave olarak Tarhan köyünde 6 kuyu daha açarak kuyu sayısını 15'e yükselten belediye, geçen günlerde Tarhan köyündeki saniyede 100 litre debiye sahip olan 2 kuyuyu Yenihayat barajı isale hattı ile buluşturarak devreye aldı. Koçhisar İsale Hattı projesi başta olmak üzere bu alanda 400 milyon liralık yatırım yapmaya hazırlanan belediye bir taraftan da yeni su kaynakları araştırmaya devam ediyor.

TASARRUF ÇAĞRISI

Beklenen mevsimsel yağışların gerçekleşmemesi sonucunda ortaya çıkan susuzluk riskine karşı tasarrufta bulunulması çağrıları yapılıyor. Korona virüs ile mücadele kapsamında pek çok kişi evlerinden çalışırken, kısıtlamaların bulunduğu saatlerde de özellikle su kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanlar, gereksiz yere kullanılan her damla suya dikkat edilmesi noktasında uyarıyor.


İHA

Son Güncelleme: 28.01.2021 19:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Has Çorumlu 2021-01-27 10:01:09

Her yer oto yıkamacı ile dolu.Adamlar sanki denizden su çekiyorlar. Oralarda su israfının haddi hesabı yok. Belediyenin ilk önce oralarda başlayarak su israfının önüne geçmesi lazım.Ciddi bir saha çalışması gerekiyor.Ha vatandaşların da su tasarrufunda bulunması şart. Yoksa susuzluk kapıda....

Avatar
editör lütfen 2021-01-26 13:21:04

gözlerim kanadı imla hatalarından

Avatar
babaoğlu köyü 2021-01-26 17:03:55

hatap barajı burası.umarım bilinçsizce sulama yapanlar bu duruma kayıtsız kalmaz dicemde.malisef kurusa dahi bir önlem alınmaz.

Avatar
Meryem 2021-01-26 22:22:05

Su israfı çok fazla yapılıyor evlerde .. bizzat çok kişiye şahit oldum israf yaparken nasıl olsa şu faturalarda çok gelmiyor diyerek akitiyorlar hep boşa suyu.. bence faturalar biraz çok gelirse millet de elini çeker biraz sudan

Avatar
ali 2021-01-27 08:55:12

İlk paragrafta ifadeler çelişki dolu. ..Hem en az yağış hem de yağmur a rağmen nasıl oluyor:)

Avatar
insan 2021-01-27 11:25:27

buhara tarafında zemin hep su. inşaatların dibinden çıkan su direk sokaklarda boşa akıyor. oralara acil plastik depolar koyulup doldurulabilir. oto yıkamalar kesinlikle israf. bir süre iptal edilmeli.En önemlisi belediye cep telefonlarına acilen sms atarak farkındalık oluşturup tasarruflu su kullanımına yönlendirmelidir.

Avatar
Onur 2021-01-27 21:54:18

Uzun zamandır bir damla yağış olmadı.Hal böyle olunca barajlar kurudu.Suyu tasarruflu kullanmalıyız.Ama yağışlar böyle giderse çok sıkıntı çekeceğiz...