Çorum İHH Moro’da

Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı, Çorum Genç İHH Başkanı Fatih Çelik Filipinler/Bansamoroda yardım çalışması yaptı.

21 Haziran 2019 Cuma 00:22
Çorum İHH Moro’da

Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı, Çorum Genç İHH Başkanı Fatih Çelik Filipinler/Bansamoroda yardım çalışması yaptı.

Yapılan açıklamaya göre, Çorum İHH ekibi bu sene Ramazan çalışmalarında, yakın zamanda kendi bağımsız devletlerine kavuşan Moro Müslümanlarının yanındaydı. Yaklaşık 11.000 km uzaklıkta, Pasifik ve Hint okyanuslarının arasında bir ada ülkesi olan Filipinler 7,641 adet ada ve adacıktan oluşan, yaklaşık 110 milyon nüfusa sahip, %88’i hristiyan % 7’si Müslümanlardan oluşan bir ülke.

Ülke yaklaşık 400 yıl İspanyol ve Amerikan sömürüsünde kalmış. Macellan’ın İspanya kralı Philip adına gelip işgal ettiği bu topraklara Philip’in toprakları anlamına gelen Filipinler adı verilmiş.

Filipinler devleti ile Bangsamoro hükümeti arasında imzalanan anlaşma sonrası özerk bir yapıya kavuşan Morolu Müslümanlar uzun yıllar sonunda kendi kendilerini yönetebilecekleri bir imkan elde ettiler.

Yaklaşık 50 yıldır süren cihat Müslümanların asimile olmasını önlemiş olmakla beraber topraklarının turizm ile betonlaşmasını da önlemiş durumda. Bangsamoro tamamen doğal olma özelliğini hala muhafaza ediyor.

İHH NEDEN MORO’DA?

Çorum İHH’dan yapılan açıklamada, Mora’da yapılan faaliyetler ve nedenleri hakkıda şu bilgiler paylaşıldı; “Dünyanın neresinde mazlum, yardıma muhtaç, mustazaf varsa İHH orada olmayı kendisine görev edinmiş, mazlumların, yetimlerin yalnız olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte Morolu Müslümanlar, bağımsızlık mücadelesi verdikleri dönemde tarafların karşılıklı talepleriyle bağımsız izleme heyeti oluşturulması kararlaştırılmış. Bu karar neticesinde oluşturulan izleme heyetine İHH da davet edilmiş, barış görüşmelerine ve anlaşmaya büyük katkı sağlayan İHH Morolu Müslümanların da takdirini kazanmıştır. Bu süreçte İHH asli görevi olan insani yardım çalışmalarını da aksatmadan sürdürmüştür. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Moro’da da yetimhane kuran İHH, yaklaşık 150 yetim kız çocuğunu bu yetimhanede koruma altına alarak bakımlarını üstlenmiştir. Bunun dışında muhtaç ailelere gıda yardımlarını aralıksız sürdürmüştür.

2019 RAMAZAN ÇALIŞMASINA ÇORUM EKİBİ DE KATILDI

Ekibimiz İstanbul Havalimanından hareket ederek 12 saatlik bir hava yolculuğunun ardından Filipinlerin başkenti Manila’ya ulaştı. Bir gece Manila’da konakladıktan sonra ertesi gün Bangsamoro’nun başkenti Cotabato’ya hareket edildi.

Cotabato’ya ulaşan ekibi yaklaşık 7 senedir orada bulunan ve yardım çalışmalarını koordine eden Ömer KESMEN bey karşıladı.

İlk gün kuzey Cotabato’da bulunan Uğur Söylemez Yetimhanesi'ni ziyaret eden ekibimiz, buradaki yetim çocuklara Çorum’dan getirdikleri hediyeleri takdim etti.

Ertesi gün Ebubekir Kampına hareket eden ekip, burada bulunan ihtiyaç sahibi ailelere gıda kolisi dağıtımında bulundu.

Sonraki gün Bangsamoro Hükümet Başkanı Hacı Murat İBRAHİM ile görüşen ekibimiz Türkiye’den Müslümanların selamını iletti.

Daha sonra nehirden teknelerle ulaşımın sağlandığı Maguindanao bölgesinde bulunan muhtaç ailelere gıda dağıtımında bulunan ekibimiz, son gün Cotabato’da bulunan yetimhanemizin civarındaki yoksul ailelere gıda, çocuklara da hediye dağıtımını gerçekleştirdi.

Türkiye’den bağışçılarımızın destekleriyle mübarek ramazan ayında 11 bin km ötedeki kardeşlerimizi sevindirmenin ve onların hayır dualarını almanın mutluluğu ile ülkemize dönüş yapan ekibimiz, yardım çalışmalarına katkı sağlayan tüm Çorum halkına ve bağışçılarımıza Bansamorolu Müslümanların selamlarını getirmiştir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165