Çorum’da münzevi bir “Deryadil”

Habercim19 Yazarı Hüdayi Nabit, Eğitimci Yazar Abdülkadir Ozulu’nun vefatının ardından bir yazı kaleme aldı.

18 Ağustos 2022 Perşembe 16:28
Çorum’da münzevi bir “Deryadil”

Habercim19 Yazarı Hüdayi Nabit, Eğitimci Yazar Abdülkadir Ozulu’nun vefatının ardından bir yazı kaleme aldı. Ozulu Hoca’yı kendisine has dil ve üslubuyla aktaran Nabit, “Abdulkadir Hoca, yaşadığı yerin ve zamanın kıymetinin farkında olan ve bunun da farkında olunması gerektiğini söyleyen bir insandı. Bu üstün insanların değil “üst insanların” harcıalemi. Yaşadığı yerle birlikte, yaşayanların kıymetini ve onların hayatlarının kıymetini de bilen bir insan olarak hatıramda duracak hep. Hocanın gıpta edilecek bir titizliği vardı. Titizliğin insanı rahatsız eden bir yanı da vardır. Ama Abdulkadir Hoca’nın titizliği rahatsız edici türden değil aksine özendiren, öykündüren biraz da insana çekidüzen veren bir titizlikti.” ifadelerine yer verdi.

ÇORUM'UN YAKIN TARİHİNDE NE VARSA ONUN KALEMİNDEN GEÇTİ

Ozulu Hoca’nın özellikle çalışmaları ile Türkçe’ye olan hizmetine dikkat çeken Hüdayi Nabit, yazısının devamında şöyle devam etti: “…Çorum’la ilgili, özellikle şehrin yakın tarihiyle ilgili, kağıda kaydedilecek kıymete değer ne varsa onun kaleminin bir köşesinden geçiyor. Çorum’un tarihine, edebiyatına, sosyolojisine hatta başka bir ifadeyle psikolojisine dair kayıtlara, “onun sayesinde ulaşabiliyoruz” desek mübalağa etmiş olmayız. Üstelik bu güzel iş(ler)i kendi köşesinde, sessiz ve sakince icra etti. Dahası Abdulkadir Hoca, kaynaklık ettiği hadiseleri, yazdıklarını, eserlerini tezvirattan arındırılmış şekliyle talibine sundu.

HASSSATEN TÜRKÇE ÜZERİNDE HAKKI VAR

Abdulkadir Hoca, öğretmen olması hasebiyle binlerce öğrenci yetiştirdi. Öğrencilerinin üzerinde ziyadesiyle hakkı vardır. Burası bahs-i diğer. Ama Çorum’un ve hatta Türkiye’nin yakın tarihiyle, özellikle edebiyatıyla ilgili neşrettiği eserlerle Türkçe üzerinde de hakkı var. Az ya da çok dil’e hizmeti dokunan insanlara Allah, “deryadillilik” nasip ediyor. Abdulkadir Ozulu Hocamız, Çorum’da münzevi bir “deryadil” olarak ömrünü tamam etti."

AKRABA RUHLAR UZAKTAN SELAMLAŞIR

Hüdayi Nabit, Ozulu'yu anlattığı yazısının sonuç bölümünü; Goethe’nin, ‘Akraba ruhlar uzaktan uzağa selamlaşır. Rahmete gark olsun…' sözleriyle noktaladı.

Yazının tamamını linkten okuyabilirsiniz: https://www.habercim19.com/abdulkadir-ozulu-darydil-makale,563.html

Son Güncelleme: 18.08.2022 22:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.