Dünyanın en güzel kelebeği Çatak'ta

Çorum merkeze bağlı Çatak Köyü’nde görülen kelebek dikkat çekti.

13 Haziran 2021 Pazar 16:21
Dünyanın en güzel kelebeği Çatak'ta

Çorum merkeze bağlı Çatak Köyü’nde görülen kelebek dikkat çekti.

Rengarenk görünüme sahip dev kelebeğin Tavus Kelebeği olduğu belirtildi.

Renk cümbüşünü andıran kelebek görenleri hayran bıraktı. (FOTO: FİKRET AKDAĞ)

TAVUS KELEBEĞİ (NYMPHALİS İO)

Dünya'nın en güzel kelebeklerinden biri olarak kabul edilen Tavus kelebeği (Nymphalis io) türünü 10 ‎Mart ‎2019 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit kampüsünde gözlemlendi.

TANIM VE GENEL BİLGİLER

Kelebeğin kanat genişliği yaklaşık olarak 50-55 mm'dir. Kanat üstü paslı kırmızı renkte olup ve kanat uçlarında siyah, mavi ve sarı renklerden oluşan bir göz lekesi vardır. Kanat üstünde bulunan bu göz lekelerini, avcılara karşı caydırıcı güç olarak kullanılır. Kanat altı koyu kahverengi veya siyah renktedir. Dişiler erkeklerden biraz daha büyüktür. Tırtıllar siyah renkte olup gövde üzerinde parlak siyah renkte kıllar vardır. Pupalar sarımsı yeşil veya koyu gri renktedir.

EVRİMSEL TARİH VE TAKSONOMİ

Papilionoidea üst ailesi içerisinde Fırçaayaklılar (Nymphalidae) ailesinde sınıflandırılırlar. İlk olarak taksonominin babası sayılan meşhur İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından Sistema Naturae eserinin 10. baskısında tanımlanmıştır. Yaklaşık 50 ila 25 milyon yıl öncesine denk gelen Eosen'de tanığımız dış görünüşe ulaşmışlardır.

EKOLOJİK DAĞILIM VE HABİTAT

Küresel ölçekte; Batı Avrupa, Kuzey Avrupa, Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Güney Avrupa, Güney Doğu Asya, Uzak Doğu kesimlerinde gözlemlenebilirler. Ülkemizde ise görülebildikleri yerler Trakya, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu.

En çok ovalarda, tarlalarda, çayırlarda, meralarda, parklarda ve bahçelerde yaşamayı tercih ederler. Düşük rakımlı alanlardan 2.500 metreye kadar olan alanlarda yaşabilmektedirler.

POPÜLASYON VE KORUMA STATÜSÜ

Türkiye Kelebekleri Kırmızı Kitabına göre tehlike statüsü LC (Asgari Endişe) olarak belirtilmiştir. Yani sayısız popülasyonu bulunan nesli tehlikede bir tür değildir.

DAVRANIŞ VE ETOLOJİ

Bu kelebekler genelde tek nesil verirler. Ancak sıcak yıllarda ikinci bir nesil görünebilir. Erişkinler yılın herhangi bir zamanında görülebilir, sıcak hava koşulları kış uykusundan erken uyanmasına neden olabilir. Çoğunlukla kış uykusundan Mart ayının sonunda veya Nisan ayının başında uyanırlar ve çiftleşirler.

Yeni kelebekler ağırlıklı olarak Haziranda ortaya çıkar. En çok görüldükleri dönem de Türkiye'de genelde Haziran ayıdır. Eylülden itibaren tekrar kış uykusuna (hibernasyona) yatmaya başladıkları için Eylül-Mart arası pek görülmezler.

Tehlike anlarında kanat üstündeki göz lekelerini göstermekteler ve bu iri gözler genelde kuşları korkutup kaçırmaktadır. Orman içlerinde, otların arasında gizlendikleri ve kış uykusuna (hibernasyona) yattıkları ortamlarda ise farelerin saldırısı ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu esnada da kanatlarını birbirine sürterek çıkardıkları sesler ile fareleri caydırmayı denemektedirler.

Son Güncelleme: 13.06.2021 19:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.