Ehliyete yeni düzenleme

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni görüşerek kabul etti.

29 Haziran 2013 Cumartesi 10:13
 Ehliyete yeni düzenleme

Sürücü belgelerine uluslararası tanıma

Karayolları Trafik Kanunu'nda yer alan "Otomobil", "Kamyonet", "Otobüs", "Motosiklet", "Bisiklet" ve "Motorlu bisiklet" tanımları değiştirilerek, aynı maddeye "Motorlu taşıt sürücüsü sertifikası", "Sürücü belgesi" ve "Uluslararası sürücü belgesi" tanımları eklenecek.

Teklifle, bu konudaki ulusal mevzuat uluslararası mevzuata uyumlaştırılarak, sürücüler, yurtdışına çıkışlarında uluslararası sürücü belgesi almak zorunda kalmayacaklar. Türkiye'deki sürücü belgelerinin AB ve e-Devlet normlarına uygun bir yapıya kavuşturulması ve sürücü belgelerinin elektronik ortamda merkezi sistemle kişiselleştirilerek ilgililerine teslimi öngörülüyor.

Sürücü belgesi sınıfları, belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçların cinsleri, özellikleri, sürücü belgelerinin şekli, içeriği ve verilmesine ilişkin hususlar ile Uluslararası Sürücü Belgesi'nin verilmesine dair usul ve esaslar yönetmelikte belirlenecek.

Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçlar ile Türk vatandaşlarının ve yabancıların; dış ülkelerden aldıkları sürücü belgelerinin Türkiye'deki sürücü belgeleri ile değiştirilmesine ve dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleriyle ülkede araç kullanmalarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçların dışındaki araçları sürmeleri yasak olacak. Bu fıkra hükmüne aykırı hareket eden sürücüye 700 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bu kişilere araç kullandıran araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası kesilecek. Sürücü belgeleri süreli olarak verilecek. Belgelerin geçerlilik süreleri, yenilenmesinde aranacak şartlar ile diğer usul ve esaslar yönetmelikte belirlenecek. Bu şekilde yenilenen sürücü belgelerinden harç alınmayacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanan sürücüye 343 Türk Lirası trafik idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi geri alınacak.

Dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile Yönetmelikte belirtilen süre ve şartlara aykırı olarak araç kullananlar hakkında her seferinde 343 Türk Lirası idari para cezası verilecek.

En az ilkokul düzeyinde eğitim alanlar sürücü belgesi alabilecek.

Sürücü kurslarında teorik eğitimini tamamlayan sürücü adaylarının teorik sınavları yazılı ya da elektronik ortamda Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak.

Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikar bir değişikliğin görülmesi ve tespiti halinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi tedbiren geri alınabilecek, kişinin sağlık kuruluşlarında muayenesi istenecek. Sağlık şartları bakımından sürücülüğe engel bir halinin olmadığı veya mevcut olan bu halin bilahare ortadan kalktığı sağlık raporuyla tespit edildiği takdirde, sürücü belgesi kişiye iade edilecek.






Son Güncelleme: 29.06.2013 10:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165