İki yıl aradan sonra yeniden

Çorum'da Osmanlı geleneği Cumhur Müezzinliği ve Enderun Usulü Teravih Namazı yeniden başlatıldı.

08 Nisan 2022 Cuma 11:55
İki yıl aradan sonra yeniden

Çorum İl Müftülüğü’nce Ramazan ayının heyecan ve mutluluğunu zirveye taşımak amacıyla Osmanlı geleneği Cumhur Müezzinliği ve Enderun Usulü Teravih Namazı uygulaması iki yıl aradan sonra yeniden başlatıldı.

Geçtiğimiz iki yıl koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle vatandaşlar teravih namazlarını evlerinde eda etmek zorunda kalmıştı.

Bu yıl tedbir kararlarının sona ermesinin ardından İl Müftülüğü Ramazan ayında Enderun Usulü Teravih Namazı kılınacak camileri belirledi.

Şehrin farklı noktalarında bulunan dört camide Perşembe geceleri icra edilecek unutulmaya yüz tutmuş manevi geleneklerden Enderun Usulü Teravih Namazı uygulamasının ilki Çorum Abdibey Camii’nde gerçekleştirildi.

Her dört rekatta müezzinler tarafından farklı makamlarda ilahilerin okunmasından sonra aynı makamla teravih ve vitir namazının altı farklı imam hatip tarafından sırayla kıldırılması anlamına gelen “Cumhur Müezzinliği ve Enderun Usulü Teravih Namazı”na Çorum halkı yoğun ilgi gösterdi.

Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği Saba, Acemaşiran, Uşşak, Nihavent, Rast ve Muhayyer Kürdi makamlarında ilâhilerin okunduğu gecede camiyi dolduran kadın ve erkek 7’den 70’e herkes mest oldu.

Namaz sonrası yapılan duyuruda; haftada bir Perşembe geceleri devam edecek olan Osmanlı geleneğinin; 14 Nisan’da Akşemseddin Camii’nde, 21 Nisan’da Buhara Tevhid Camii’nde ve 28 Nisan’da Fatih Sultan Mehmet Camii’nde devam edeceği ifade edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hocaya cevap 2022-04-09 12:22:33

Saçmalama namazda hadis mi okuyorlar tamam peygamberimiz zamanında böyle bir şey yoktu ama senin yor da uygun değil

Avatar
Hoca 2022-04-08 20:00:12

UYDUR UYDUR KILDIR,
SANKİ KUR'AN'IN EMRİ GİBİ.
HADİSLERİ KUR'AN'I KERİM'İN ÖNÜNE KOYMAYIN VE KUR'AN'A UYGUN MU DEĞİLMİ İYİ ANALİZ EDİLMESİNDE FAYDA VAR

Misafir Avatar
Talebe 2022-04-12 12:27:31 @Hoca

(2) [Zatınıza yazdığım cevabı Hocaya Cevap Efendi'ya yazmışım afedersiniz, bu mesajı onun devamı olarak okuyunuz;] Bununla beraber daha ilginç bir ifadeniz var, 'hadisleri Kur'an'ın önüne koymayın' şeklinde. Hoca mahlasınızdan hareketle mantık ilminden haberdar olduğunuzu zannediyorum. Bildiğinizi değil ama haberdar olduğunuzu. Zira hadislerin, kitabın önüne konması durumunun hadislerin bizzat tab'ına mani olduğu, bilginiz dahilinde olurdu.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Talebe 2022-04-12 12:26:18 @Hoca

Değerli Hoca Bey; Enderun usulü, namaz ibadetinin cehri kıraatindeki nazari bir yöntemin düzenidir. Musiki ilminin düzenlediği şekliyle 'ses'in farklı ahenk birlikteliği demek olan makamların sırasıyla kıraatte kullanılarak, latif bir donanım sağlanması amaçlanmıştır. Bu haliyle ilmi bir donanımın ifadesi olarak musikinin sunduğu Enderun usulü, hangi makamın hangi rekâtlardaki kıraatte kullanılacağını ifade etmekten öte bir konumda değildir. Kuranın ses ilmine karşı bir tutumu olduğunu ve/ya estetik-ahenge yer vermediğine dair bir yargınız varsa aman diyeyim. Başta selefi zannettiğim zatınızın 'Kur'an Yeter'ci illetinden bizar da olabileceğinizi düşündüm, tekrar bir okuyunca yorumunuzu, el hak Şafi'den şifa niyaz ederim sizin için.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Hoca 2022-04-09 20:13:42

Sende, Peygamber efendimiz zamanında olmadığını belirtiyorsun ama yorumun doğru değil diyorsun.
Seni hiç anlamadım "hocaya cevap" yazan dost...