KKKA ile ilgili ilginç tespit

Milliyet Gazetesi Yazarı Tunca Bengin, yıllardır Çorum’un korkulu rüyası haline gelen, ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı...

21 Ekim 2013 Pazartesi 12:08
 KKKA ile ilgili ilginç tespit


Milliyet Gazetesi Yazarı Tunca Bengin, yıllardır Çorum’un korkulu rüyası haline gelen, ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hususunda ilginç bir tespitte bulundu.


İşte ‘Kırım Kango’yu nasıl yendik?’ başlıklı değerlendirme;

“Kenelerin ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı dünyada ilk defa 1944 yılında Kırım’da tanımlandı, bugüne kadar da etkinliği kanıtlanmış, uygulanabilir bir aşısı bulunamadı. Ülkemizde ise ilk kez 2002 yılında rapor edilen hastalığa yakalananların sayısı 7 bin 72... Bunların 356’sı da yaşamını yitirdi.

Bu veriler eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ imzasını taşıyor. Tarihi de 2 Ekim 2012...Son bir yılda ölen ya da yakalanan insan sayısı hakkında ise henüz “sağlıklı” bir açıklama yok. Bildiğimiz tek şey geride bıraktığımız bahar ve yaz aylarında Tokat, Yozgat, Çorum, Sivas, Amasya’dan gelen “kene ısırma” haberleri. Onların da sayısı çok değil ve kaçının KKKA vakası olduğu flu. Neyseki havalar soğudu da risk kalktı.

Şimdi sorumuz şu; Gerçekten hastalık sayısında ciddi bir düşüş mü oldu? Bunun nedeni hastalıkla mücadele (aşı,vatandaşın bilinçlendir
ilmesi vb) yöntemleri mi? Ya da kenelerin azalması mı?


Doğruysa çok vahim

Tokat, Niksar ve Kartal (İstanbul) devlet hastanelerinde uzun yıllar genel cerrah olarak görev yapan CHP Tokat Milletvekili Dr. Orhan Düzgün’e göre; bu sorunun yanıtı mücadele yöntemlerinin başarısı ve hastalığın azalması değil, hastalık kodlama sisteminde getirilen değişiklik ve bilgi verme yasağı. Hasta sayısının azalmadığını savunan Düzgün, son bir yıldır hastane kayıtlarına KKKA vakası yerine “Nedeni bilinmeyen yüksek ateş” yazıldığını söylüyor. Bu durumun insanlarda “Hastalık azaldı” gibi yanlış algılamalara neden olduğunu belirten Düzgün şöyle devam ediyor:

“Bölgedeki doktor arkadaşların görüşü vaka sayısının arttığı yönünde. Daha vahim bir şey söyleyeyim. Biliyorsunuz bu kan yoluyla bulaşan bir hastalık, o nedenle kan alan hastane personeli de risk altında. Ancak, Tokat’ta kanla ilgisi olmayan, isimlerini veremediğim iki sağlık personeli de hastalığa yakalanmış. Bu belki de virüs gen değişikliğine uğradı, hava yoluyla da bulaşmaya başladı anlamına gelebilir. Ama verileri elde edemediğimiz, insanlarla da konuşma şansımız olmadığı için net bir şey söyleyemiyoruz.”

Düzgün’ün bu konuda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yönelttiği sorular da var. 6 Eylül 2013 tarihinde TBMM Başkanlığı’na verilen ve henüz yanıt gelmeyen önerge de şöyle:

“Bakanlığınızın hastanelere Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarıyla ilgili kişilere bilgi verme yasağı getirdiği ididaları doğru mudur?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin hastalık   kodlamasında nedeni bilinmeyen ateş olarak kodlanması yönünde bir talimatınız oldu mu?”




Son Güncelleme: 21.10.2013 12:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165