Müze ve Türbelerde Bayram Hareketliliği

Yurt genelinde 'Kurban Bayramı' münasebetiyle yaşadıkları illerden başka şehirlere giden vatandaşlar, müze ve türbeleri ziyaret ediyor.

16 Ekim 2013 Çarşamba 23:43
 Müze ve Türbelerde Bayram Hareketliliği


Yurt genelinde 'Kurban Bayramı' münasebetiyle yaşadıkları illerden başka şehirlere giden vatandaşlar, müze ve türbeleri ziyaret ediyor. Çorum'da da hem kurban kesmek hem de tatil yapmak amacı ile yurt içi ve yurt dışından kente gelen vatandaşlar müze ve sahabelerden Süheyb-i Rumi, Ubeydi Gazi ve Kerebi Gazi'nin türbelerini ziyaret ediyor.

Hititlerin diyarı olan ve 8 bin yıllık tarihi ile 8 medeniyete ev sahipliği yapan Çorum, İç Anadolu'nun gelişen illerinden biri ve leblebisi ile tanınıyor. Tarihi, Hititlere dayanan kentin müzesi de Topkapı Sarayı'nı aratmıyor. Ankara-Samsun karayolunda levhalarla tarif edilen ve 'Çorum Müzesi'ni gördünüz mü' tabelaları ile vatandaşlar müzeye yönlendiriliyor.

98 yıl önce hastane olarak planlanan ve 2003 yılında müze olarak kullanılmaya başlanan bina, yapısal olarak da tarihi bir yapıya sahip, arkeoloji salonunun yanı sıra müzede kentin kültürünü anlatan leblebi ve kahvehane salonları ile de vatandaşları ağırlıyor. M.Ö. 6 binli yıllara dayanan eserler yine Çorum Müzesi'nde sergileniyor. Alacahöyük, Şapinuva, Boğazköy, Resuloğlu, Eskiyapar Ören yerlerinde yapılan kazılarda elde edilen eserlerde bu sayı her yıl artıyor. Müzede Hitit, Eski tunç medeniyetlerine ait eserler sergileniyor.

Çorum'da 1834 yılından itibaren başlayan arkeolojik araştırmalar ve devamında yapılan kazı çalışmaları, Anadolu'da var olan toplumların yaşamlarına ışık tutmuş, bu toplumlardan Hititlerin yarattığı büyük uygarlığa başkentlik yapmış Hattuşaş ve yanı başındaki Alacahöyük, Çorum'u dünya'ya tanıtarak haklı bir üne kavuşturmuştur. Çorum'da yüzyıldır yapılan arkeolojik kazılar, ilin Hitit Uygarlığı'nın merkezinde bulunması nedeniyle son yıllarda yerli ve yabancılar tarafından yapılan araştırmalar yoğunlaşmış, bunun sonucunda da yeni arkeolojik kazı alanları açılmıştır. Turizm potansiyeli bulunan bu alanların yakın zamanda gelecek talepler doğrultusunda turizm arzına dönüştürülmesine çalışıldığı belirtiliyor. Ayrıca, bu kazı alanlarında açığa çıkartılan eserlerin sergilendiği üç müzesi bulunan Çorum, il merkezinde yer alan Çorum Müzesi ile ünik Hitit eserlerinin sergilendiği müze olması açısından da önemli bir konumdadır.

14 binden fazla eseri barındıran Çorum Müzesi, İç Anadolu'nun Topkapı Sarayı olarak da nitelendiriliyor. Bayram ve tatiller de de vatandaşlar müzeye yoğun ilgi gösteriyor. Yabancı turistlerin de gözdesi olan Çorum, Hititlere başkentlik yaptığı için ziyaretçi sayısı her geçen yıl artıyor.


KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN SAHABELER

Çorum'da Anadolu'ya İslam'ı yaymak için gelmiş 3 sahabenin mezarı bulunuyor. Kentte Hıdırlık Camisi'nin yanında bulunan küçük bir tepe üzerinde Süheyb-i Rumi, Ubeydi Gazi ve Kerebi Gazi oldukları rivayet edilen 3 sahabenin türbesi bulunuyor. Çorum'un önemli manevi değerleri olan türbeler aynı zaman da sınava girecek öğrenciler, evlenen çiftlerin ilk geldiği ve dualar ettiği yer. Bayram tatili için Çorum'a gelen ziyaretçilerde ilk olarak bu sahabe türbelerini ziyaret ediyor. Ancak yurt genelinde bu sahabelerin varlığı ise pek bilinmiyor.



(Cihan)


Son Güncelleme: 16.10.2013 23:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.