Soyu tükenmek üzere, İskilip’te görüldü

Semender'in nesli tükenmekte olan türüne Çorum'un İskilip ilçesinde rastlandığı iddia edildi.

19 Ekim 2020 Pazartesi 13:56
Soyu tükenmek üzere, İskilip’te görüldü

Bugüne kadar 500 çeşit türü tespit edilen Semender'in nesli tükenmekte olan türüne Çorum'un İskilip ilçesinde rastlandığı iddia edildi.
Önceki yıllarda İskilip dağlarında eşine rastlanmamış bir arı türü bulunmuş ve adına bilim insanları ‘İskilipus" adını vermişti. Yine yıllar önce İskilip’te dinazor fosillerinin izine rastlandığı öne sürülmüştü.

İskilip’in Sesi’nde yer alan habere göre, İskilip'in dağlık bölgelerinde bir kaynak suyunda rastlanan Semender'le ilgili bilim insanları uzun yıllardır çalışmalar yapıyorlar. Uzmanlar 500'den fazla çeşidi bulunan semenderlerin İskilip'te bulunmasının şaşırtıcı olduğunu belirtiyorlar.

SEMENDERE HAKKINDA…

Dünyada nesli tükenmekte olan Semenderler aslında zorlu şartlara uyum sağlayabiliyorlar ve saklanarak kendini koruyabiliyorlar. Daha da ilginci semenderler yenilenebiliyorlar. Bu müthiş canlılar her hangi bir kaza sonucu kopan kol ve bacaklarının yerine yenisini üretebiliyorlar. Dişiler yumurtalıklarını yenileyebiliyorlar. Akciğerleri beyin veya omurilikleri zarar gördüğünde sadece bir kaç hafta içinde eskisinden farkı olmayacak şekilde yenilerini üretebiliyorlar. Semenderlerin bu özelliği bilim insanları tarafından 100 yıldır biliniyor. Yakın zamanda semenderler üzerinde yapılan araştırmaların yoğunlaştığını öğreniyoruz. İnsanlarda doku yenilenmesi konusunda semenderleri takip eden bilim insanları önemli mesafeler aldılar. İşte İskilip'te rastlanan semender türünün de bu çalışmalara katkı sağlayabileceği düşünülüyor. Bakalım ilgililer bizim haberimizi dikkate alacaklarmı göreceğiz.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ'NE ÇAĞRI

İskilipliler münbit topraklara sahip  İskilip'te daha önce parazitlerle mücadele eden bir arı türünün keşfedildiğini, uzun yıllar önce dinazor fosillerine ilişkin iddiaların ortaya atıldığını belirterek,  ilçede yeni keşfedilen Semender türü canlının Hitit Üniversitesi'nde görevli bilim adamları tarafından incelenmesi çağrısında bulundular.

İSKİLİP'İN DOĞASINI KORUYAN İSKİLİPUS

İskilip semenderinden önce Tekirdağ Üniversitesi’nce yapılan çalışmalarda İskilip'ten başka hiç bir bölgede bulunmayan zararlı haşeratla mücadele eden bir parazoid arı türü keşfedilmiş ve adına İskilipus adı verilmişti. Yapılan çalışmalar Bilim ve Teknik Dergisinde yayınlanmıştı. İskilip dağlarında yetişen bitkilerin kalitesini koruyan en büyük etkenin İskilipus'un varlığı olduğu belirtiliyor.

Son Güncelleme: 20.10.2020 15:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165