Temiz hava protokolü imzaladılar

Vali Çiftçi ve Belediye Başkanı Aşgın temiz hava protokolü imzaladı

20 Nisan 2020 Pazartesi 15:43
Temiz hava protokolü imzaladılar

Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında hava kirliliği ile daha etkin mücadele için protokol imzalandı.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, hava kirliliği ile daha etkin ve koordineli bir mücadele yürütülmesi maksadıyla hazırlanan “2020-2024 Çorum İli Temiz Hava Eylem Planı” protokolü altına imza koydular.

Valilik'ten yapılan açıklamada protokole ilişkin şu bilgiler verildi; "İlimizde yoğun şehirleşme, motorlu taşıt sayısının artması, topoğrafik ve meteorolojik şartlar vb. sebeplerden dolayı özellikle kış mevsiminde hava kirliliği yaşanabilmektedir. Hava kirliliği ile mücadele çerçevesinde hava kirliliğine sebep olan kaynaklarda (ısınma, sanayi, trafik) gerekli tedbirlerin alınarak hava kalitesinin korunması için; Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yönetmelikler yayımlanmakta ve uygulanmakta, mevzuat oluşturulması ve uygulanmasına yardımcı olmak maksadıyla projeler yürütülmektedir.
Bu çerçevede; 06 Haziran 2008 tarihli ve 26898 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi (HKDY) Yönetmeliği gereği tüm iller için İl Temiz Hava Eylem Planı hazırlanması gerekmektedir. 
İlimizde yaşanan hava kirliliğinin en aza indirilmesi ve Avrupa Birliği mevzuatına uygun bir hava kalitesine ulaşılması gayesiyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda İlimizde yer alan kurum ve kuruluşlardan oluşturulan komisyon marifeti ile 2020 - 2024 yıllarını içine alan Temiz Hava Eylem Planı tamamlanarak son şekli verilmiştir. 
Hazırlanan planda İlimizde merkezi ısınma sisteminde yakıt olarak kömür kul1anan kaloriferli kamu lojmanları, okullar, yurtlar, bağlı kurum ve kuruluşlar, apartmanlar, işyerleri ve iş merkezlerinde kömür yakılmasının yasaklanması ve 1 Ekim 2020 tarihine kadar kömür kullanan apartmanların alternatif temiz yakıt (doğalgaz. güneş enerjisi, vb.) sistemine geçilmesinin mecburi hale getirilmesi de yer almaktadır. 
Temiz Hava Eylem Planı ile İlimize ait sıkıntılar hava kalitesi ölçüm verilerine dayanarak tespit edilmiş ve çözüm teklifleri sıralanarak mevzuatta belirtilen sınır değerler hedef olarak planlanmıştır. Bu eylem planının hazırlanmasındaki temel gaye hava kalitesi hedeflerinin sağlanarak hava kirliliğinin çevre ve insan sağlığı üzerinde olabilecek zararlı etkilerini önlemek veya azaltmaktır. Temiz Hava Eylem Planında, kamu kurum kuruluşları ve toplumun bütün kesimlerinin koordineli çalışmaları ehemmiyet arz etmektedir. Ana hedefimiz; hava kirliliğine sebep olan kaynaklarda gerekli tedbirlerin alınarak hava kalitesinin iyileştirilmesi ve AB standartlarını sağlayan, solunabilir temiz bir hava kalitesi oluşturmaktır. 
Hava kirliliği ile daha etkin ve koordineli bir mücadele yürütülesi maksadıyla   hazırlanan ve Sayın Valimiz Mustafa Çiftçi ve Sayın Belediye Başkanımız Dr. Halil İbrahim Aşgın tarafından imzalanarak onaylanan 2020-2024 Çorum  İli Temiz Hava Eylem Planının İlimiz için hayırlı olmasını temenni ederiz."

Son Güncelleme: 23.04.2020 11:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dağdelen 2020-04-21 10:21:30

Kriz Döneminde Millet Ekmek derdinde iş derdinde siz neyin kimin derdine düşmüşünüz ha apartman dönüşümleri belediye valilik yapacak o ayrı aksi takdirde bu dönemde bu karar milleti devlete düşman etmektir.Ya ertelenir yada bu iş Reise kadar gider