habercim19.com özgür haber özgür yorum

Çorum ekonomisine katkıları 15 milyon

EĞİTİM

Hitit Üniversitesi’nde eğitim gören uluslararası öğrencilerin, Çorum ekonomisine katkısının yaklaşık 15 milyon lira olduğu belirtildi.

Hitit Üniversitesi’nde eğitim gören uluslararası öğrencilerin, Çorum ekonomisine katkısının yaklaşık 15 milyon lira olduğu belirtildi.

Üniversite Uluslararası Ofis Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Murat Toman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küresel bir güç olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin, uluslararası öğrencilerin ilgisini çektiğini belirterek, son yıllarda dünyanın farklı bölgelerinden çok sayıda öğrencinin üniversite eğitimi almak için Çorum’a geldiğini söyledi.
Hitit Üniversitesi’nde eğitim gören 62 ülkeden öğrenci bulunduğuna işaret eden Toman, “Üniversitemiz, uluslararası öğrenciler açısından giderek daha fazla ilgi görmeye başladı. 2018 yılında 60 uluslararası öğrencinin tercih ettiği üniversitemizde, bu sayı 2019’da 85, 2020’de 452’ye yükselirken, 2021’de bu sayının 500’ü geçmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Uluslararası öğrencilerin, pandemi krizine rağmen Çorum’da daha fazla görünür olmaya başladığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Toman, şunları kaydetti:

“Üniversitemizin güçlü akademik altyapısı ve Çorum’un yaşanabilir en ideal öğrenci kentlerinden biri olması, Avrupa’dan Asya ve Afrika’ya kadar dünyanın farklı bölgelerinden öğrenci çekmemizi sağlıyor. Bugün itibarıyla 600’den fazla aktif öğrencimiz, Çorum’da bulunuyor. Bunun yanı sıra, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Türkçe eğitimi almak için civar illerdeki üniversitelerden gelen uluslararası öğrencilerimiz de var. Bu öğrencilerimizin Çorum’a en önemli kazanımlarından biri, şehir ekonomisine sağladıkları katkıdır. Yaptığımız değerlendirmelerde, uluslararası öğrencilerimizin şehir ekonomisine doğrudan sağladığı yıllık katkının 15 milyon lira civarında olduğunu görüyoruz.”
Dr. Öğretim Üyesi Toman, yeni eğitim öğretim döneminde, yüz yüze eğitimle birlikte uluslararası öğrencilerin şehir ekonomisine katkısının 2 katına çıkmasını öngördüklerini belirterek, “Uluslararası öğrenciler, bir taraftan şehir ekonomisine katkı sunarken diğer taraftan da geldikleri ülkelerde de şehrimizin ve ülkemizin tanıtımına vesile oluyorlar. Bu bağlamda, üniversite olarak uluslararası öğrencilerimizi aynı zamanda kültür elçisi olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (13)

Ahmet 3 Yıl Önce

500 öğrenci, yıllık 20 bin bıraksa 10 milyon eder ama bırakmıyorlar hatta çalışarak Çorum ekonomisinden de alıyorlar. Ha ileride gerçekten kaliteli bir üniversite olmayı başarabilirseler o zaman para bırakacak ülkelerden öğrenci de gelir. Afrika'dan gelenler bizim yerli öğrenciden az parayla geçiniyor.

Hakan 3 Yıl Önce

Ne 16i5 milyon katkısı siz dalga mı geçiyorsunuz bunların faydası olsa kendi ülkeleri yoksulluk içinde olmaz, tüm imkanlarını karşılıyorlar bunları dolduruyorlar şehre yazıklar olsun. Haberci 19 yayınlarsan sevinirim

Tolga 3 Yıl Önce

uluslararası öğrencilerden başvuruda 30 dolar alınıyor.. aynı zamanda dönemlik olarak parada yatırıyorlar ancak yıllık 15 milyon rakamı bana biraz abartı gibi geldi..

Berk 3 Yıl Önce

Çorum afrikalıdan geçilmiyor i, kim organize ediyor bu işleri, öğrenim hikayesiyle tuttunuzu getiriyorsunuz, buna bir son verin artık

Hitit19 3 Yıl Önce

Saat satarak mı???

Tamam ulan tamam 3 Yıl Önce

Galiba bu eski para ile 15 milyon, o da 15 Tl yapar. Bundan niye Corum'un haberi yok, 15 milyon Tl lik ne katkilari varmis yabanci uyruklu ogrencilerin. Bunlar zaten Afrikadan ve fakir ulkelerden gelen insanlar, devlwtin verdigi burs ile okuyorlar. O kadar katkiyi yapmalari mumkun degil.

Kemal 3 Yıl Önce

Mühendislik Fakültesinde okuyan ve kiralık evimde kalan yabancı öğrencilerle konuştuğumda geçen sene 3500 tl üniversiteye harç ödediklerini,yeme içme barinma,eğitim harcamaları ile şahsi harcamalarının yıllık 1600-2000 dolar arasında olduğunu söylediler. Bu meblağı ödeyemeyen olduğu gibi tersine aylık 500-800 dolar harcama yapan arkadaşlarının da olduğunu söylediler. Genelde carsiya yakın olması sebebiyle bahabey civarında ev tuttuklarını dile getirdiler. Yıllık 500 öğrenci kayda geliyorsa yabancı öğrencilerden ve ortalama yilda 2000 $ harcıyorlarsa bu iyi rakam bence. Ayrica şimdiye kadar kirami 3 günden fazla geciktirmediler. Saat kolye satan öğrenci de görmedim ayrica.

Kadir 3 Yıl Önce

Yav arkadaş ben hiç Çorum caddelerinde saat, kolye satan Afrikalı öğrenci görmedim. Ayrica kafelerde,leblebicilerde çalışsalar neden onları kinayalim ki. Harçlığını çıkartıp okulunu okuyor işte. Ne zararı varki bu çocukların? Olay çıkartan hep kendi vatandaşımız. Yalanmi

Bugra 3 Yıl Önce

Bence 15 milyon TL abarti değil. Bende hititte öğrenciyim, gayet güzel para harcıyorlar. Ben Avrupa da okuyun desem, babam evi satsa gene para yetiremem. Yabanci bir ulkede okuyorsa elbet parasi olacak. Ben tc vatandasi oldugum icin harc ucreti odemiyorum ama yabanci uyruklu okul arkadaslarim harc ucreti oduyorlar hemde ikinci ogretim de okuyan tc vatandasi ogrencinin odedigi harc ucretinin 3 katini. Devletin bize verdigi ogrenim ucreti bu kisilere de verilmiyor. Kendi imkanlari ile ogrenimlerini karsiliyorlar. Bir konuda bilmeden yorum yapmak en sinir oldugum sey. Kyk yurdunda da oncelik tc vatandasi ogrencilerin. % 2 kontenjan ayriliyor yabanci ogrencilere. Cogu arkadas ev kiraliyor, digerleri apart yurtlarda kaliyor. Gayette guzel para harciyorlar. Ogrenim ucreti Avrupa da yuksek olmasa bende Ispanyada okumayi tercih ederdim. Ama nerdeeeee

Hasan 3 Yıl Önce

42 yaşında bir esnafim ve 1997 yılında ÖYS sınavında yeterli puan alamadığım için rahmetli babam beni Kazakistanda üniversite okumam için göndermişti. Kuzenim de Nahcivanda Beden Eğitimi okumaya gitmişti. O yıllar da biz Türki cumhuriyetlere okumaya giderken şimdi memlekette Afrikalı, Rus,Kazak,Azeri,Bosnalı vs. öğrenciler okuyor. Bu bile ülkemizin geldiği durumu gösteriyor. Kimse kusura bakmasın Kazakista okumuş bir çorumlu olarak ülkemle gurur duyuyorum. Ben kendim ticareti tercih ettiğim için devlet memurluğunu düşünmedim. Bu yabancı öğrencilerde gayet guzel para harcıyorlar. Kendimin yok ama arkadaşımin evinde kiracı olarak kalan yabancı öğrenciler var. Gayette terbiyeli çocuklar. Vay be kom derdi ki bi zamanlar çorumdan çikip okumaya gittiğim Kazakistandan buraya okumak için gelen kazak öğrenciler olsun. Buda corumun geliştiğini gösterir. İspatı da benim gibi kişilerdir.

Alper 3 Yıl Önce

Hitit mühendislik öğrencisiyim. Çorumlu değilim Denizli den geldim buraya. Sınıftaki yabancı arkadaşlar gayet iyi para harcıyorlar. Aylık ailesinden 1000 $ alan yabancı arkadaşım var. Ailem ayda 1000 TL ile Bulgaristan'da beni okutabilir mi :) Bence Çorumlularin biraz empatiye ihtiyaçları var, gerçi burda olumsuz yorum yapanlar corumun tamamını temsil etmiyor. Coruma gelip Gabonlu, Gambiyali arkadaşlarla okuyacağım hiç aklıma gelmezdi. Bu arada yabancı öğrenciler devletten burs felan almıyorlar ve ikinci öğretimin ödediği harcin 3 katını ödemek zorundalar. YKS sınav puanı ile yerlesmedikleri için öğrenim ücretlerini kendileri karşılamak zorundalar. Onlar YÖS, Bakalorya SAT sınav planlarıyla yerleşiyorlar turkiyedeki üniversitelere. Memleketim Denizli deki Pamukkale Üniversitesi de bu şekilde yabancı uyruklu öğrenci kabul ediyor.Bilmeden yorum yapmayalım lütfen.

Musa 3 Yıl Önce

İyi çocuklar iyi. Bunlar okumaya gelmiş,döndüklerinde ülkelerine faydaları olur. Turkiyeyi ve Çorumuda unutmazlar.

Binsekizyuzkirksakiz 3 Yıl Önce

Kimin parasini kime veriyorlar efem duyamadım

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.